Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Rozrusznik nie kręci (trudny temat)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
61 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bikeemocion

bikeemocion
  • 2 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 19:36

Witam szanownych Kolegów.Mój problem polega na tym,że rozrusznik nie reaguje na przekręcenie stacyjki - kostka stacyjki wymieniona,rozrusznik sprawdzony,masy sprawdzone.Myślałem o immo (Omega B 1994-wiem,że były z tym problemy,ale jego kontrolka się nie pali,poza tym nie zamykałem auta) Zaznaczam,że kontrolki nie przygasają...Proszę o pomoc

#2 OFFLINE   jarecky

jarecky

## za miedzą :-( ##

• 286 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 19:41

A prąd ci dochodzi do rozrusznika?Jak masz założony w aucie to połącz na krótko zacisk 30 i 50 razem,jeżeli zadziała to przyczyną nie sprawności są przewody doprowadzające prąd do rozrusznika.Oczywiście przy włączonym zapłonie i na luzie.

#3 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 grudnia 2009 - 19:45

Witam szanownych Kolegów.Mój problem polega na tym,że rozrusznik nie reaguje na przekręcenie stacyjki - kostka stacyjki wymieniona,rozrusznik sprawdzony,masy sprawdzone.Myślałem o immo (Omega B 1994-wiem,że były z tym problemy,ale jego kontrolka się nie pali,poza tym nie zamykałem auta) Zaznaczam,że kontrolki nie przygasają...Proszę o pomoc

podlacz na krotko rozrusznik do aku jakims grubym kablem i bedziesz wiedzial czy to okablowanie czy rozrusznik
ja mialem takie objawy w astrze jak mi sie szczotka zaklinowala
nawet nic w nim nie cyklo jak sie go chcialo palic

#4 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 grudnia 2009 - 19:49

moze przekaznik w immo moze nie łaczyc na styku i nie ma sciezki pradowej do przekaznika ktory odłacza rozrusznik ( lub sam ten przekaznik moze także nie łaczyc ) - przekaznik rózowy po zdjęciu osłon nad pedałami w pobliżu pedału sprzegła....zewrzyj go na stykach

wszystko oczywiscie jesli sam rozrusznik jest sprawny - mozna sprawdzic przez podanie plusa na zacisk :sterujacy: automatem ( elektromagnesem) rozrusznika...

#5 OFFLINE   bikeemocion

bikeemocion
  • 2 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 21:53

rozrusznik sprawny na 100% okablowanie również,sprawdzę ten przekażnik,bo objaw jest właśnie taki jakby rozłączał immo (pomimo nie palącej się diody) auto z popychu odpala czyżby fabryczny immo odcinał tylko rozrusznik ???

#6 OFFLINE   lukas12347

lukas12347
  • 85 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 22:09

Witam.miałem ten sam problem.tkwił w immo.wez odkrec schowek pasazera tam masz taką srebrna skrzynke i wez ja wywal.jest to juz opisywane na forum uzyj szukajki.centralny bedzie dzial tak jak przedtem i auto zapali. zeby to wywalic pół godzinki roboty i po sprawie.tylko trzeba jakies kable ze sobą spiąć.na forum jest to dokładnie opisane.szukajka pomoze....

nawet jacek mi kiedys z tym juz pomagał na gg....za co sliczne dzieki dla jacka za cierpliwosc do mnie hheeee

#7 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 15 grudnia 2009 - 13:16

sprawa sie rowiązała :) rózowy przekaznik o którym pisalem wczesniej

#8 OFFLINE   muszka1968

muszka1968
  • 22 postów

Napisany 24 grudnia 2009 - 23:43

gdzie się dowiedzieć jak obejść immo

#9 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 25 grudnia 2009 - 08:31

u mnie :), posżło

#10 OFFLINE   macientyw

macientyw
  • 22 postów

Napisany 27 grudnia 2009 - 15:46

Panowie ja mam podobny problem.Po wymianie szczotek i elektromagnesu przy moim rozruszniku nie chcę kręcić, bendiks wyrzuci ale nie zacznie sie kręcić. Jak podłaczyłem na krótko to wszsytko działa.Gdzie może być przyczyna ??? czy jest to możliwe że stacyjak się wypaliła?

#11 OFFLINE   lukas12347

lukas12347
  • 85 postów

Napisany 27 grudnia 2009 - 16:16

jacek wiesz co chyba mnie zarz rozedrze.rozrusznik mialem igła ale mialem od angola z przebiegiem ok 50 tys mil.mysle zaloze bedzie lepszy.a tu dzisiaj ni hu hu nie zapli.juz tak kiedys było ze zgasiłem i lipa nie chcialo zaplic ale po 5 minutach przekreciłem pare razy kluczykiem i zapalila a dzisiaj juz nic.tylko na linke.chcialem dogodzic z tu jeszcze gorzej hhheeee

Bedziesz w wyrazówie 10.01 2010?

Wkurzyłem sie i poszedłem teraz do garazu.podpiałem sie z plusem do rozrusznika i kreci jak glupi.stacyjka gasi auto ale jak chce z kluczyka ją zapalic to nie da rady?jak myslicie przekaznik?
czy co bo mnie juz powoli zzaczyna roznosić.....:dziura:

#12 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 27 grudnia 2009 - 19:47

Moze jednak masz problem z kostka stacyjki - nie łaczy w położeniu "rozruch"
Przekaznik "rózowy " kolo nog kierowcy nad pedalem sprzegła mniej wiecej to przekaznik od blokady immo jesli ten przekaznik nie laczy to rozrusznik takze nie bedzie działa bo prad z kostki stacyjki nie popłynie przez styki tego przekaznika do rozrusznika musisz szukac po kolei. Co do wyrazowa - nie wiem zobacze ale co to da - nie bedziemy auta na polu rozbierac - usterka jest raczej prosta do lokalizacji.
Przewód sterujący rozrusznikiem z kostki stacyjki to (styk 50) kolor czarny z czerwonym paskiem - sprawdz czy na tym przewodzie przy stacyjce pojawia sie napiecie gdzy auto nie chce kręcic

#13 OFFLINE   CaponeAl

CaponeAl
  • 224 postów

Napisany 08 stycznia 2010 - 21:17

Dopiszę się do tematu, bo mam podobny problem. :(
Czasami, bo nie zawsze, jak przekręcę kluczyk w stacyjce to zapalają się wszystkie kontrolki (jak należy), potem gaśnie grzanie świec, przekręcam kluczyk na zapłon a tu d...... :p
Kontrolki gasną, ale silnik ani drgnie nawet rozrusznik nie rusza. Rozrusznik dodam, świeżo po remoncie. Jak cofnę kluczyk i znowu przekręcę na rozruch to załapie i zakręcie, ale nie zawsze. Czasem muszę tak kręcić kluczykiem parę razy żeby rozrusznik zakręcił. Czy to może być wina tego przekaźnika? :o

#14 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 09 stycznia 2010 - 08:41

u ciebie nie ma tego przekaznika szukaj przyczyny w kostce stacyjki lub w instalacji w drodze do rozrusznika
chyba ze ze masz alarm ktory ma przekaznik dcinający zaplon

#15 OFFLINE   CaponeAl

CaponeAl
  • 224 postów

Napisany 09 stycznia 2010 - 09:13

Alarm to ja mam standardowy, opla.

#16 OFFLINE   komar

komar
  • 149 postów

Napisany 09 stycznia 2010 - 09:14

To szukaj w kostce stacyjki bedzie wypalona pewno
komar

#17 OFFLINE   CaponeAl

CaponeAl
  • 224 postów

Napisany 09 stycznia 2010 - 09:36

A tą kostkę można wymienić, nie wymieniając całej stacyjki? :o

#18 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 09 stycznia 2010 - 14:06

tak mozna, mozesz sprawdzic zwierając 2 przewody czerwony (30) z czarny z czerwonym paskiem (50)

#19 OFFLINE   CaponeAl

CaponeAl
  • 224 postów

Napisany 09 stycznia 2010 - 16:24

Ze sprawdzeniem będzie kłopot, bo ten problem zdarza mi się losowo. Często jest ok, a tylko czasami nie chce zakręcić i trudno to przewidzieć kiedy. :)

#20 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 09 stycznia 2010 - 22:04

koszt kosti stacyjki nieduży wiec warto wymienic