mapsensor
Napisany 06 czerwca 2010 - 21:40
Obawiam się tylko że jak pojadę do serwisu LPG to będzie tak jak półtora roku temu - skasują mnie doszczętnie i potwierdzą się moje przypuszczenia co do przyczyny. A taki nowy mapsensor (oryginał) mogę kupić za 200 zł w hurtowni, czyli taniej niż na allegro.
Napisany 07 czerwca 2010 - 21:18
Napisany 08 czerwca 2010 - 19:45
Prawdopodobnie jutro będę go miał więc dam znać czy pomogło

DZIEŃ PÓŹNIEJ:
Dzisiaj kupiłem nowy mapsensor. Właśnie wróciłem od samochodu i z przykrością stwierdzam że jest tak samo jak było ze starym.
Ale po kolei. Założyłem nowego mapa ale nic się nie poprawiło więc założyłem starego i zacząłem kombinować. Najpierw odkręciłem filtr ten przed reduktorem, później odkręciłem przewód który idzie od tego filtra do reduktora i sprawdziłem czy jest przejście. Na odkręconym filtrze odpaliłem samochód i jak po chwili puściło gaz to aż silnika nie było widać takie poszło ciśnienie – więc ciśnienie dochodzi. Złożyłem wszystko, odpaliłem i zaczął chodzić na gazie. Pracował tak max z 10 sek i przestał. Kilkakrotnie wyłączałem i włączałem silnik ale nic nie pomogło.
Zmieniłem znów mapsensor na nowy i nic. Założyłem stary, odkręciłem przewody od trójnika z którego wychodzą przewody na listwy wtryskowe, odpaliłem i po chwili zaczął pryskać z przewodów gaz. Złożyłem wszystko i znów tylko z 5 sek popracował na gazie. Odkręciłem trójnik ponownie, odpaliłem i ale tym razem gaz nie leciał z przewodów.
Kilkanaście razy odpalałem i gasiłem silnik – chyba jeszcze raz miałem przypadek, że przez chwilę pracował na lpg.
Nie wziąłem ze sobą laptopa więc nie mogłem porównać jakie ciśnienie pokazuje stary map a jakie nowy. Jutro spróbuję to sprawdzić.
Teraz zastanawiam się czy czasem nowy map nie jest walnięty. Zaznaczam że kupiłem oryginał a nie zamiennik. Jak podłączę komputer (chyba) wszystko będzie jasne.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Napisany 08 czerwca 2010 - 21:20
Napisany 08 czerwca 2010 - 22:05
lendio mnie ubiegł
, jaki masz parownik??
Parownik KME Silver. Właśnie myślałem o tym czymś na parowniku (cewka chyba) - tylko nie wiem jak to sprawdzić? Podłączyć pod 12v?
Napisany 08 czerwca 2010 - 22:19
Napisany 08 czerwca 2010 - 22:24
2. odkręcić kluczykiem 8 nakrętkę na tym elektrozaworze na parowniku
3. odkręcić kluczem 17 lub 19 cały ten trzpień i wyczyścić - uwaga na tłoczek w środku, sprężynuje; lubi się zawiesić z brudu, bardzej wtajemniczeni spiłowywują około 1mm z wewnętrznej części tego tłoczka w środku, takiego kolca, po to, aby cewka bardziej go "wyciągała", żeby ten tłoczek bardziej się otwierał, czasem brud powoduje zbyt mały skok tłoczka a ewentualne spadki napięcia (w końcu sterownik zasila 3 elektrozawory: butla, elektrozawór na filtrze i elektrozawór na parowniku) i tłoczek może zamknąć dopływ gazu.
Napisany 08 czerwca 2010 - 22:48
1. zdjąć przewody z cewki na butli - wypalić gaz z przewodów
2. odkręcić kluczykiem 8 nakrętkę na tym elektrozaworze na parowniku
3. odkręcić kluczem 17 lub 19 cały ten trzpień i wyczyścić - uwaga na tłoczek w środku, sprężynuje; lubi się zawiesić z brudu, bardzej wtajemniczeni spiłowywują około 1mm z wewnętrznej części tego tłoczka w środku, takiego kolca, po to, aby cewka bardziej go "wyciągała", żeby ten tłoczek bardziej się otwierał, czasem brud powoduje zbyt mały skok tłoczka a ewentualne spadki napięcia (w końcu sterownik zasila 3 elektrozawory: butla, elektrozawór na filtrze i elektrozawór na parowniku) i tłoczek może zamknąć dopływ gazu.
Dzięki też tak zrobię. Wydaje mi się że wystarczy jak zakręcę zawór od butli i wypalę gaz ale mogę zdjąć przewody od cewki butli. Chciałem wykręcić już w zeszłym tygodniu trzpień, ale nie mam takiej długiej nasadki

Napisany 08 czerwca 2010 - 23:09
Napisany 09 czerwca 2010 - 06:29
W "nowożytnych" wielozaworach pokrętło służy do zakręcenia wlewu, elektrozawór zabezpiecza wyjście.
No właśnie też tak myślałem ale jak oma jeszcze działała na lpg i zakręciłem zawór przy butli to po krótki czasie gasła i nie chciała pracować na gazie.
Jednocześnie przy zakręconym zaworze nie można zatankować gazu.
Napisany 09 czerwca 2010 - 06:47
http://forum.omegakl...ead.php?t=21730
Napisany 09 czerwca 2010 - 06:48

Napisany 09 czerwca 2010 - 07:18
driver tu masz foty przy koncy porady (u mnie byl gold, ale eletrozawor taki sam i cewka)
http://forum.omegakl...ead.php?t=21730
Dzięki! Jeśli dam radę dzisiaj, spróbuję to zobaczyć

Wpadka
, zawsze zdejmowałem kable i zakręcałem. Nigdy się nie skusiłem, żeby sprawdzić na samym pokrętle.
Uczymy się przez całe życie

Jeśli się okaże, że to nie była wina mapsensora to ciekawe czy będę mógł go zwrócić

Napisany 09 czerwca 2010 - 11:13
Napisany 09 czerwca 2010 - 11:24
jak załozyłes nowego mapa powinienes zrobić autokalibrację. zrób ja najpierw na nowym mapie zanim zaczniesz wymieniać pół instalacji.
Jesteś pewien, że należy wykonać autokalibrację?
Mam fejsa do mojej instalki i dzisiaj po pracy (o ile nie będzie padać) podłączę kompa żeby porównać jakie ciśnienia pokazują oba mapsensory (stary i nowy).
Napisany 09 czerwca 2010 - 11:37
pozdrawiam
Napisany 09 czerwca 2010 - 12:35
Ale zobaczyć cewkę i trzpień nie zaszkodzi, zwłaszcza że jak ponad pół roku temu wymieniałem membrany w reduktorze to sprzedawca w hurtowni na gwałt próbował mi sprzedać taki trzpień tłumacząc, że to się bardzo często psuje i należy wymienić, Myślałem, że po prostu chce zarobić - ale teraz wiem że to była prawda.
Napisany 09 czerwca 2010 - 14:11
Panowie a jakbym ten zaworek, który się znajduje w trzpieniu, wyjął tak na chwilę (na próbę) i wkręcił trzpień bez zaworka – to czy coś by się stało??
Czy zaworek odcina gaz jak nie działa instalacja czy ma jakieś inne zadanie?
Zdjęcie "pożyczone" ze strony http://forum.omegakl...ead.php?t=21730