dziwny problem z ogrzewaniem
Napisany 13 stycznia 2010 - 23:32
wyciągnij przekażnik od wentylatora i sprawdź czy stanie, najprawdopodobniej się zespawał przy którymś załączeniu , jak tak to zdejmij tę plastikową obudowę i sprawdź styk, ewentualnie rozewrzyj go
Napisany 14 stycznia 2010 - 10:38
panowie a czy ta dodatkowa pompka przy chłodnicy powinna chodzić cały czas??
ostatni post:
http://forum.omegakl...8316#post398316
prawie praca dyplomowa;)
Napisany 24 stycznia 2010 - 12:36
Napisany 24 stycznia 2010 - 22:47
panowie a czy ta dodatkowa pompka przy chłodnicy powinna chodzić cały czas??bo tej pod zbiorniczkiem nie zauważyłem u siebie, dzisiaj odłączyłem wtyczkę i jest na niej tylko masa plusa brak ale na krótko jak podłączyłem pompkę to ładnie chodzi
w b fl jest jakiś problem z zasilaniem tych pompek, albo ja się nie znam. Uruchamia ją panel klimy, lecz mi się wydaje że tranzystor (lub inny podzespół który nią steruje) łatwo pada i pompka jest martwa. U wielu osób ta pompka po prostu nie chodzi, u mnie też (tzn. była martwa, teraz mam ją podłączoną na krótko do zasilania po stacyjce)
Napisany 24 stycznia 2010 - 23:39
teraz mam ją podłączoną na krótko do zasilania po stacyjce)
Opel coś wymodził z tą elektryką, może ktoś ma schemacik do podsunięcia żeby to jakoś zhakować.
Najlepszą opcją (tak mi się wydaje) do sterowania tą pompką przy chłodnicy było by wykorzystanie sygnału z czujnika temperatury - ale to nie jest takie prościutkie - jak się nad tym zastanowiłem, może ktoś podsunie pomysł?!
Napisany 25 stycznia 2010 - 10:52
w b fl jest jakiś problem z zasilaniem tych pompek, albo ja się nie znam. Uruchamia ją panel klimy, lecz mi się wydaje że tranzystor (lub inny podzespół który nią steruje) łatwo pada i pompka jest martwa. U wielu osób ta pompka po prostu nie chodzi, u mnie też (tzn. była martwa, teraz mam ją podłączoną na krótko do zasilania po stacyjce)
a jakie miałeś objawy i co dało(jak korzyści ew.minusy) podłączenie pod stacyjkę pompki przy chłodnicy ???
Napisany 25 stycznia 2010 - 11:01
Napisany 25 stycznia 2010 - 11:08
Ja chyba u siebie też wykonam taki zabieg i zobaczę czy się coś polepszy
Napisany 25 stycznia 2010 - 11:17
w skrzynce bezpieczników (tej trójkątnej obok aku) jest taka dziwna wtyczka 6-pinowa z wchodzącym do niej tylko jednym kablem. Kabel prowadzi do panelu klimy, wtyczka łączy bezpośrednio z pompką. Wypiąłem kabelek i do wtyczki podłączyłem +12 po zapłonie - pompka działa
Napisany 25 stycznia 2010 - 18:51
Napisany 25 stycznia 2010 - 20:33
Według mnie cały czas w każdej wersji silnikowej, bo wspomaga ogrzewanie i nic do silnika nie ma.mam pytanko,czy w 2.5 td pompka pod zbiorniczkiem powinna chodzic cały czas,czy z wentylatorami?
Z wentylatorem tylko ta przy chłodnicy.