Nie jeżdżę na halogenach - APEL
Napisany 22 marca 2011 - 17:48
Napisany 22 marca 2011 - 19:07
Dziś po godzinie 14 jechała za mną Oma w sedanie w biały dzień na halogenach:masakra: raczej nikt od Nas...
tylko ze w poczatkowych modelach omegi, kontrolki praktycznie nie ma widac, ze swiaca halogeny.
jak ktos zapomni to pozniej taki efekt.

Napisany 23 marca 2011 - 11:20

Napisany 23 marca 2011 - 11:44
u mnie pogoda pozwala już na poruszanie się wyłącznie na halogenach i pozycjach
ksenony odpoczywają
Tzn. że aż tak mglisto jest?
Napisany 25 marca 2011 - 09:35
Napisany 25 marca 2011 - 19:05
NA halogenach nie jeździ człowiek szanujący innych kierowców. Ja przyznaję się że czasami przejeżdżając przez lasy włączam halogeny lecz tylko nocą i w przypadku gdy nikt nie jedzie z naprzeciwka ani przede mną. takie dodatkowe światło bardzo się przydaje w lasach pełnych dzikiej zwierzyny, zwłaszcza gdy moje lampy świateł drogowych nie należą do nowych.
W pełni POPIERAM.

Napisany 25 marca 2011 - 22:20
NA halogenach nie jeździ człowiek szanujący innych kierowców. Ja przyznaję się że czasami przejeżdżając przez lasy włączam halogeny lecz tylko nocą i w przypadku gdy nikt nie jedzie z naprzeciwka ani przede mną. takie dodatkowe światło bardzo się przydaje w lasach pełnych dzikiej zwierzyny, zwłaszcza gdy moje lampy świateł drogowych nie należą do nowych.
Nic dodać, nic ująć.
Oby więcej takich ludzi na Naszych drogach

Pozdrawiam wszystkich.
Napisany 12 kwietnia 2011 - 20:40
kolego nie wiem gdzie zdawałeś prawko ale chyba właśnie tam uczą o tym żeby sprawdzić stan auta (m.in. kontrolki) ZANIM przystąpisz do jazdy...tylko ze w poczatkowych modelach omegi, kontrolki praktycznie nie ma widac, ze swiaca halogeny.
jak ktos zapomni to pozniej taki efekt.
chyba że jeździsz jak baba (bez urazy) one po prostu "nie zdają sobie sprawy"...
Napisany 12 kwietnia 2011 - 20:59
kolego nie wiem gdzie zdawałeś prawko ale chyba właśnie tam uczą o tym żeby sprawdzić stan auta (m.in. kontrolki)
ciezko jest sprawdzic stan czegos, co nie zostalo zamontowane przez fabryke
Napisany 12 kwietnia 2011 - 22:33

Napisany 12 kwietnia 2011 - 22:41
kolego nie wiem gdzie zdawałeś prawko ale chyba właśnie tam uczą o tym żeby sprawdzić stan auta (m.in. kontrolki) ZANIM przystąpisz do jazdy...
chyba że jeździsz jak baba (bez urazy) one po prostu "nie zdają sobie sprawy"...
a widziales kiedys omege B z 95 roku w srodku?? czy piszesz aby pisac i obrazac innych??
wiesz moze o tym, ze tam nie ma kontrolki na desce i jest tylko na wlaczniku??
wiesz o tym ze w sloncu jest ona prawie niewidoczna??
a tak swoja droga, to jestem ciekaw, czy za kazdym razem jak chcesz rozpoczac jazde, to sprawdzasz to wszystko co sie teoretycznie powinno, z cisnieniem w kolach wlacznie, poziomem oleju i plynu: hamulcowego, chlodniczego i spryskiwaczy.
do tego mozna by jeszcze dolozyc, sprawdzenie sprawnosci wszystkich zarowek, prawidlowe ustawienie swiatel, emisje spalin, stan okladzin hamulcowych, glebokosc bieznika, do sprawdzenia jest takze zapasowka, czy ktos trojkata i gasnicy tobie z auta nie ukradl
i potem mozesz sobie jechac po bulki do sklepu
wiec nie wyzywaj kogos od BAB, bo moze sam nia jestes

widac, ze kolega co niedawno prawko zdal, bo za moich czasow nie bylo takiego sprawdzania jak obecnie.
Napisany 13 kwietnia 2011 - 16:31
Napisany 13 kwietnia 2011 - 20:53
oj kolega nerwowy jest jak moja siostra
jak piszesz pod moim adresem takie teksty, to co sie dziwisz??
ja pisalem o konstrukcji auta, a ty mnie od bab wyzwales

nerwowy, nie nerwowy nie bede tego tolerowac
Napisany 13 kwietnia 2011 - 21:06

Napisany 13 kwietnia 2011 - 21:33
masz racje ,ze oslepiaja, ale na wyspach to co drugi jezdzi z wlaczonymi, i uwierz mi, idzie sie przyzwyczaicHalogeny strasznie oślepiają

Napisany 13 kwietnia 2011 - 22:09
bijemy piane o wlaczone, oslepiajace halogeny (przednie przeciwmglowe), a ile samochodow jezdzi z hidami, ktore 100 razy bardziej oslepiaja od halogenow.
nie mowie. sa w soczewkach, jest ok. czesto nawet nie zauwazymy, czy to seryjny ksenon, czy dokladany hid do soczewek,
ale zwykle lampy to jest porazka.
zanabylem sobie scenica z 2001 roku, do ktorego nigdzie nie moge znalezc lamp soczewkowych, ale tak jezdzac po Polsce, az korci mnie by wstawic w te zwykle, z gladkim kloszem Hida.

skoro inni moga, to dlaczego ja mam sie powstrzymywac

Napisany 14 kwietnia 2011 - 09:49
Ostatnio 2 razy oślepiły mnie LED'y w najnowszych Audi A5 i A8 - przecież to fabryczna instalacja do jazdy w dzień a jak się je mija z naprzeciwka w bliskiej odległości to potrafią dać po oczach, szczególnie w pochmurne dni...
Napisany 14 kwietnia 2011 - 16:44
Nic dodać, nic ująć.
Oby więcej takich ludzi na Naszych drogach
Pozdrawiam wszystkich.
W pełni popieram, tylko że z tym u nas jest bardzo różnie. Niestety
Nie wszystkie halogeny są jednakowe. Często spotykam jadących w dzień z włączonymi halogenami i nie wszyscy oślepiają - zależy od odbłyśnika.
Ostatnio 2 razy oślepiły mnie LED'y w najnowszych Audi A5 i A8 - przecież to fabryczna instalacja do jazdy w dzień a jak się je mija z naprzeciwka w bliskiej odległości to potrafią dać po oczach, szczególnie w pochmurne dni...
MI też się takie coś zdarzyło i dziwiłem się nawet że są fabrycznie zamontowane, a potrafią tak skutecznie oślepić