Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wydajniejsza chłodnica wody

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
43 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 października 2009 - 12:37

Exec, a jak by tak zastosować jakiś system natrysku wody na chłodnicę? Coś takiego (tyle, ze to do intercooler'a jest)

http://motorsport.is.../view?id=539195

#22 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 28 października 2009 - 12:50

Exec, a jak by tak zastosować
jakiś system natrysku wody na chłodnicę? Coś takiego (tyle, ze to do intercooler'a jest)

http://motorsport.is.../view?id=539195

hehe, z tym to juz w ogole byloby sporo zabawy, ale nie potrzebuje az takich rozwiazan :)

chcialem w banalny sposob wlozyc wieksza chlodnice, ale widac, ze tez byloby troche zabawy - nie jestem jednak pewien, czy rzeczywiscie w kazdym dieslu ten wezyk do zbiorniczka wychodzi z weza sprzed chlodnicy (znajomy twierdzi, ze u niego tak nie bylo), niech sie wypowiedza dieslowcy, czy u nich jest tak samo... kto ma jakies 2.5 w dieselku? prosze o wypowiedzi :)

#23 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 października 2009 - 13:01

myślę że skutecznym rozwiązaniem byłoby zamontowanie dodatkowej chłodnicy oleju, wpiętej choćby w obwód słynnej chłodniczki.

#24 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 28 października 2009 - 13:37

myślę że skutecznym rozwiązaniem byłoby zamontowanie dodatkowej chłodnicy oleju, wpiętej choćby w obwód słynnej chłodniczki.

ale to zupelnie inna bajka, poki co musze wymienic chlodnice wody, bo sie rozszczelnia...

EDIT

Macie jakies propozycje, gdzie oprocz allegro moge tanio i szybko zamowic nowa chlodnice?

#25 OFFLINE   yyaarroo

yyaarroo
  • 70 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 28 października 2009 - 19:23

ale to zupelnie inna bajka, poki co musze wymienic chlodnice wody, bo sie rozszczelnia...

EDIT

Macie jakies propozycje, gdzie oprocz allegro moge tanio i szybko zamowic nowa chlodnice?

Ja jak kupowałem chłodnice to na Christianiego mieli na sklepie od ręki i w cenie podobnej jak na allegro
było 2,5td jest 2,5v6

#26 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 28 października 2009 - 19:49

Ja jak kupowałem chłodnice to na Christianiego mieli na sklepie od ręki i w cenie podobnej jak na allegro

mi powiedzieli okolo 500zl

zamowilem z allegro za 300, ponoc jakas lepsza jakosc, niz przecietna (czyli taka za 200zl), ale dwa lata gwarancji jest... :]

#27 OFFLINE   pixel_1

pixel_1
  • 36 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 21:19

mi powiedzieli okolo 500zl

zamowilem z allegro za 300, ponoc jakas lepsza jakosc, niz przecietna (czyli taka za 200zl), ale dwa lata gwarancji jest... :]

podaj prosze linka ktora wziales, bo mam ten sam problem :D

#28 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 03 listopada 2009 - 00:02

podaj prosze linka ktora wziales, bo mam ten sam problem

wzialem u nich:
http://www.allegro.p...php?uid=5649579
zadzwon nawet jak nie maja wystawionej na aukcji. Moja jest firmy JDcośtam, nie pamietam dokladnie :)

#29 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 18:10

witam kolego mam pytanko co do zakupu twojej chlodnicy do omy z tej aukcji
http://www.allegro.p...php?uid=5649579
jak tam sprawuje sie
pozdro 3 maj sie

#30 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 18:13

hej, sprawuje sie bardzo ok, roznica w wydajnosci kolosalna po wlozeniu tej chlodnicy, przy mocnym piecowaniu temp nie dochodzi nawet do 100'C

#31 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 18:30

wiec sie zdecydolem zamowic w srode bedzie juz u mie
a powiedz mi jaki zamowic termostat z oringami chodzi mi o sam wklad z oringami bo niby jest mniej roboty jak z obudowa znaczy sie caly wymienic i gdzie najleiej zamowic zeby sam wklad mi pasowal na stara obudowe GM BO TO NIBY WAZNE pozdro bede ci wdzieczny za odpowiedz

#32 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 20:30

a powiedz mi jaki zamowic termostat z oringami chodzi mi o sam wklad z oringami bo niby jest mniej roboty jak z obudowa znaczy sie caly wymienic i gdzie najleiej zamowic zeby sam wklad mi pasowal na stara obudowe GM BO TO NIBY WAZNE pozdro bede ci wdzieczny za odpowiedz

Tak przypadkiem tu zajrzałem i widzę że kolega dalej ma wątpliwości albo czegoś nie rozumiem.
Te linki które podałem w tym temacie
http://forum.omegakl...?t=33774&page=2
są dobre i tam można zamówić sam wkład termostatu do silnika x25xe.
Uszczelki zwane również oringami kupujesz osobno w autoryzowanym serwisie opla (tzw. aso) albo w innym sklepie.
A mniej roboty masz kupując cały termostat zamiast samej wkładki.;)
ps.
może wymianę termostatu zleć mechanikowi - zrobi co trzeba i po problemie.

#33 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 21:34

jeden mi pisal ze lepiej zakupic sam wklad bo mniej roboty a na pistek juz muz miec wiec nie wiem co teraz robic kolego podaj twoje gg popisze prze 10 min z tobai bede wiedzial co i jak

#34 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 stycznia 2010 - 21:38

jeden mi pisal ze lepiej zakupic sam wklad bo mniej roboty a na pistek juz muz miec wiec nie wiem co teraz robic kolego podaj twoje gg popisze prze 10 min z tobai bede wiedzial co i jak

kupujesz sam wklad termotu
kupujesz oringi - albo aso albo sklep z oringami (ja mialem problem z dopasowaniem tego pod termostat - koszt w aso za 3 uszczelki jakies 11 pln)

#35 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 21:48

czyli oringi i wklad jesli zakupie u nich to bedzie pasowal na orginalna obudowe GM
taka strone mi kiedys kolego podales
http://www.opel-shop.pl/zapytaj2.php

#36 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 01 lutego 2010 - 07:08

i tak jak kupisz sam wkład to musisz wyciągnąć obudowę bo tam jest termostat i bawić się z wkładem, kupić z obudową i tylko zmieniasz

#37 OFFLINE   Piasek80

Piasek80
  • 14 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 09:08

Przerabialiśmy kiedyś temat chłodzenia (a w zasadzie przegrzewania się) silnika 2,5 benz. w BMW (kumpel zapalony drifter). Cudowane, kombinowane... w końcu ktoś wymusił pierwszeństwo przejazdu i przód cały poleciał... Za odszkodowanie kupił fabrycznie nowa chłodnicę dedykowaną właśnie do tego silnika (z każdą inną była masa przeróbek) i temperatura wyraźnie spadła na wskaźniku... Do tego niższy termostat (otwierający na 85 st) i 2 dodatkowe wentylatory elektryczne załączane z przycisku załatwiły sprawę. Później auto dostało jeszcze chłodnicę oleju silnikowego ale z racji wykonania jej we własnym zakresie z tego co było pod ręką i armatury hydraulicznej nie było to za szczelne i bezpieczne dla silnika. Także nie ma jak to fabrycznie nowa chłodnica...

#38 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 17:43

powiedzcie mi czy termostat w 2.5 lub 3 litrowej z 97 lub 98 roku znajduje sie tuz przy rozrzadzie bo u kumpla widze metalawa rure a u mnie nic tam nie widac pozdro
bede wymienial sam wklad z oringami u http://www.stachowia.../?akcja=kontakt

#39 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 17:56

powiedzcie mi czy termostat w 2.5 lub 3 litrowej z 97 lub 98 roku znajduje sie tuz przy rozrzadzie bo u kumpla widze metalawa rure a u mnie nic tam nie widac

Jest tak samo w każdej V6, jak znajdę fotke to wkleję.
No i znalazłem:)
Po prawej stronie na zdjęciu widać metalową obudowę termostatu.
Obudowa termostatu przykręcona jest na dwie śruby.
Z obudowy termostatu wystaje długa rura. Do tej rury przymocowany jest gumowy gruby wąż. Ten wąż idzie obok akumulatora prosto do chłodnicy.
(Po otwarciu termostatu przy 92* ten gumowy wąż robi się ciepły a nawet gorący).

Dodany obrazek

Tutaj są inne zdjęcia z placu boju:) zdjęcia pochodzą z sieci, nie są moje.
Naszukałem się - kiedyś.;)

#40 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 20:52

to fajnie ajesli zamowilem u stachowiaka to wklad od nich bedzie mi pasowalna stara obudowe GM I oringi