Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

F1 sezon 2010

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
263 odpowiedzi na ten temat

#201 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 sierpnia 2010 - 22:37

Ja tak troszke off topic :p Zakonczyl sie wlasnie 15 sezon Top Gear, ale jakze byl Ciekawy dla F1!! Rubens Barrichello pokonal najlepszy czas przejazdu Stiga w Suzuki Liana po torze TG, a w ostatnim odcinku pokazali to:
Dodany obrazek
Rubens przybyl na tor Hockenheim w tej koszulce o tresci "I beat the Stig", ale jeszcze od niego otrzymali 3 kolejne: Jenson Button, Lewis Hamilton, Mark Webber o tresci "I didn’t beat the Stig" i prezentowali sie tak po torze :D
Dodany obrazek

#202 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 29 sierpnia 2010 - 09:17

Ależ dreszczowiec,oby wszystkie kwalifikacje tak wyglądały.
Renówka mocno poprawiła samochód i dzisiaj może być ciekawie.

#203 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 29 sierpnia 2010 - 09:29

już się doczekać nie mogę

#204 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 29 sierpnia 2010 - 10:04

Może tak troszkę z innej strony, w formie informacji. W Łodzi w Manufakturze Renault wystawiło bolid F1, oraz sporo modeli Renault RS F1 Kubica Team, jakaś tam wersja limitowana. Muszę przyznać ze Clio RS ładnie śmiga.

#205 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 sierpnia 2010 - 14:51

Nooooooooooooo pięknie Robert , gratulacje dla naszego chłopaka , świetny wyścig nie obyło się bez błędów ale ważne trzecie miejsce, jeszcze raz gratulacje.:ognie::dance:

#206 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 29 sierpnia 2010 - 15:23

ciężki wyścig... ale Robert wraca do gry...
:)

KAMIKADZEvetelBUMBUM :guns:

#207 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 29 sierpnia 2010 - 15:36

Myślałem że zawału dostanę,ale przynajmniej paznokci nie muszę obcinać.
Szkoda tylko tego błędu w pit stopie,ale i tak jest super.
Natomiast Vetel pokazał że jeszcze dużo się musi nauczyć.

#208 OFFLINE   wspak_oisezrg

wspak_oisezrg
  • 85 postów

Napisany 29 sierpnia 2010 - 15:55

SPA okazało się naprawde niesamowite a do tego Kubica na podium Extra:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

#209 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów

Napisany 30 sierpnia 2010 - 11:00

a sie wkurzylem ze VET wyprzedzil Kubice, ale pozniej mysle... bedzie dobrze :D VET cos nabroi :D i mialem racje... ;)

#210 OFFLINE   MarekFKLD

MarekFKLD
  • 1 119 postów

Napisany 31 sierpnia 2010 - 11:16

hehh no dawno nie było tak emocjonującego wyścigu.. no i Robert na podium :D
wyczytałem, że w następnym GP renault nie będzie miało kanału F

#211 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 31 sierpnia 2010 - 12:36

No jest taki pomysł

Możliwe że wiele teamów z efki zrezygnuje

A wiecie że planetf1.com oskarża polaka o zepchnięcie Vet na trawę przy 300 na godzinę i domaga się kary dla Kub?? :)

#212 OFFLINE   nikkoo

nikkoo
  • 303 postów

Napisany 31 sierpnia 2010 - 14:02

Wyścig genialny bo każdy kierowca popełnił jakiś błąd, niestety Kubica też...

Co do ukarania Roberta za walkę z Vettelem, prawda jest taka że było to bardzo niebezpieczne ale kary nie dostanie ponieważ zgodnie z regulaminem F1 bronił się manewrem w jedną stronę, także jeśli coś dostanie to najwyżej upomnienie.

A co do planetf1 to są nienormalni, moim zdaniem, że porównują manewr Kubicy z tym co zrobił ostatnio Shumacher Rubensowi (zepchnięcie na mur).

#213 OFFLINE   MarekFKLD

MarekFKLD
  • 1 119 postów

Napisany 31 sierpnia 2010 - 14:44

No jest taki pomysł

Możliwe że wiele teamów z efki zrezygnuje

A wiecie że planetf1.com oskarża polaka o zepchnięcie Vet na trawę przy 300 na godzinę i domaga się kary dla Kub?? :)

taa ciekawe kiedy go zepchnął?? to Vetelowi powinni wrąbać kare za wypadek i inne wyczyny.. chłop jednak nie wytrzymuje psychicznie presji

#214 OFFLINE   nikkoo

nikkoo
  • 303 postów

Napisany 31 sierpnia 2010 - 15:03

chłop jednak nie wytrzymuje psychicznie presji

A to się zgadza, przypomina coraz bardziej Hamiltona z początku startów w F1.

#215 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 31 sierpnia 2010 - 21:09

Dzisiaj oglądałem powtórkę z tego zajścia i widać jak na dłoni że Vetel miał tyle miejsca że spokojnie mógłby zmieścić się obok Kubicy i jeszcze miał by sporo miejsca,spanikował i nic więcej.

#216 OFFLINE   Soseq

Soseq

Black is beautiful :)

• 3 425 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 września 2010 - 17:33

no to ja trochę wieści realnych i plotkarskich dorzucę :D:D

Turbosprężarki i efekt przyziemienia w 2013 roku?
Jak donosi serwis Autosport, zespoły Formuł 1 są coraz bliżej sfinalizowania regulaminu na sezon 2013, który prawdopodobnie oznaczałyby powrót turbodoładowanych jednostek napędowych oraz obecnego w latach 80-tych, efektu przyziemienia.

Turbodoładowane silniki, które mają posłużyć do napędzania bolidów w 2013 roku są efektem planu zmniejszenia emisji dwutlenku węgla. Nie będą tak potężne, jak te wycofane wraz z sezonem 1989, ponieważ ich moc ma wynosić około 650 KM, a pojemność czterech cylindrów - 1,6 litra. Ograniczona ma zostać również liczba silników przypadających na kierowcę w ciągu sezonu. Od 2013 roku ma ich być zaledwie pięć. Dodatkowo, zespoły chcą wprowadzić limit ilości pobieranego paliwa.

„Zamiast pobierać tyle paliwa, ile się da, zamontowany zostanie ogranicznik aby silnik nie mógł pobierać więcej, niż ustalona wartość” - mówił Sam Michael, dyrektor techniczny Williamsa.

Powrót zakazanego wraz z początkiem 1983 roku efektu przyziemienia, związany jest z planami ułatwienia podążania za poprzedzającym bolidem oraz samego manewru wyprzedzania. „Trwają rozmowy nad skierowaniem większej części docisku na dyfuzor, czyli uzyskanie efektu przyziemienia – tak jak we wczesnych latach 80-tych” - dodał dyrektor techniczny Williamsa.

Renault dementuje najświeższe plotki
Renault F1 Team za pomocą serwisu Twitter odpowiedziało na część plotek, które niedawno pojawiły się na temat ekipy z Enstone.

Zespół Roberta Kubicy zdaje się zaprzeczać doniesieniom fińskich dziennikarzy z Turun Sanomat, według których francuski producent samochodów miałby z powrotem wykupić większą część udziałów w wyścigowej ekipie.

„Sieć huczy od pomysłowych plotek” - informuje Renault F1 przez oficjalne konto w serwisie Twitter. „Dla informacji, Renault jest bardzo zadowolone ze współpracy z Genii”.

Renault wspomniało również o plotkach łączących Roberta Kubicę z zespołem Ferrari. „Czy ktokolwiek widział Roberta i Felipe stojących obok siebie? Nie jestem pewien czy zmieściliby się w fotele w przypadku zamiany...” - czytamy ironiczną ripostę Renault na niedawne plotki.

źródło: formula1.pl

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin

#217 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 03 września 2010 - 19:17

A co myślicie o tym artykule:

W rozmowie z niemieckim czasopismem Auto Bild Motorsport Sebastian Vettel przyznaje, że nie dziwi się krytyce po jego ostatnich występach. Kierowca Red Bulla zapowiada, że zdobędzie w tym sezonie mistrzowski tytuł.

– Formuła 1 to wielkie widowisko – powiedział Vettel. – Jeśli wszystko idzie dobrze, jesteś najwspanialszy. Jeśli popełniasz błąd, a niektórzy nie rozumieją jego przyczyn, szybko stajesz się idiotą. Najważniejsze jest zatem to, że ja osobiście znam prawdę.

Niemiec przypomniał następnie parę swoich ostatnich wpadek, które kosztowały go sporo punktów w klasyfikacji mistrzostw świata. – Na Węgrzech przysnąłem za samochodem bezpieczeństwa i popełniłem błąd. W Spa, kiedy straciłem panowanie nad samochodem przy wyprzedzaniu Jensona Buttona, także popełniłem błąd. Jestem na tyle otwarty i szczery, aby się do tego przyznać. Nie jestem z tego dumny, ale nie można niczego zmienić, tylko starać się, aby takie rzeczy się nie powtarzały. W końcu błędy robią z ciebie lepszego kierowcę.

Mimo wynoszącej już ponad 30 punktów straty do prowadzącego w klasyfikacji Lewisa Hamiltona, Vettel jest pewien, że uda mu się w tym sezonie zostać mistrzem świata. – Jesteśmy zespołem i chociaż mieliśmy duże problemy, wciąż zdobyliśmy dużo punktów – mówi Niemiec. – To nie dlatego, że mieliśmy szczęście, ale dlatego, że nasz pakiet jest bardzo mocny. Nie martwię się o siebie. Wiem, jak dobrzy jesteśmy i w tym roku zdobędę tytuł. W pierwszych 13 wyścigach nie wszystko poszło płynnie. Mimo tego tracę tylko 31 punktów. Oni – o ile utrzymamy naszą szybkość – zostaną szybko doścignięci.

Źródło http://f1.pl/

#218 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 03 września 2010 - 19:50

Vettel popełnił za dużo błędów - tyle pole position co zdobył i tak roztrwonił to w wyscigach - nie wyobrażam sobie go z tytułem - no chyba że będzie bezbłędny do końca sezonu

#219 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 03 września 2010 - 20:12

Dokładnie,po prostu nie zasługuje na majstra,zauważyłem że Vetel nie potrafi wyprzedzać,owszem jest szybki ale jak już znajdzie się w sytuacji stresowej jaką jest wyprzedzanie to kompletnie się gubi i........,wszyscy wiemy jak to się kończy,Australia 2009 z Kubicą,w tym roku z Weberem i Batonem wszystkie sytuacje podobne do siebie.
A i Sutil w tym roku narzekał na niego że przy wyprzedzaniu po prostu wjeżdża na chama.

#220 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 03 września 2010 - 21:06

a patrzcie na to

http://f1.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html