Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

auto po remoncie zawiechy nadal ma luzy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
42 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   psujo

psujo
  • 2 postów

Napisany 20 marca 2010 - 21:41

Też miałem problem z "pływaniem" mojej Omegi zwłaszcza na koleinach. Wydawało się, że sama sobie kieruje i trudno było ją utrzymać na właściwym torze jazdy. Męczyłem się pół roku - wymieniałem po kolei wszystko w zwieszeniu z przodu, już miałem dość bo nigdzie nie było luzów - koszmar. Wreszcie mam spokój - wymieniłem drążek regulacji zbieżności tylnego koła, miał luzy (włożyłem używany w dobrym stanie bo nowy za drogi). Nie wystarczy regulacja zbieżności - w Omedze trzeba zawsze robić całą geometrię - najpierw tył i dopiero przód. Piszę to, bo sam spędziłem bardzo dużo czasu na szukanie w internecie rozwiązania problemu i nie znalazłem. Mam nadzieję, że komuś pomogę. Pozdrowienia.

#42 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 marca 2010 - 22:47

Też miałem problem z "pływaniem" mojej Omegi zwłaszcza na koleinach. Wydawało się, że sama sobie kieruje i trudno było ją utrzymać na właściwym torze jazdy. Męczyłem się pół roku - wymieniałem po kolei wszystko w zwieszeniu z przodu, już miałem dość bo nigdzie nie było luzów - koszmar. Wreszcie mam spokój - wymieniłem drążek regulacji zbieżności tylnego koła, miał luzy (włożyłem używany w dobrym stanie bo nowy za drogi). Nie wystarczy regulacja zbieżności - w Omedze trzeba zawsze robić całą geometrię - najpierw tył i dopiero przód. Piszę to, bo sam spędziłem bardzo dużo czasu na szukanie w internecie rozwiązania problemu i nie znalazłem. Mam nadzieję, że komuś pomogę. Pozdrowienia.

a jak odnalazłeś luz na tym drążku? szarpaki, breszka czy jakoś inaczej?

#43 OFFLINE   psujo

psujo
  • 2 postów

Napisany 24 marca 2010 - 08:12

Mechanik znalazł ręcznie. Tak samo jak końcówki drążka kierowniczego z przodu.