Koło dwumasowe. ile jeszcze pociągnie ?
Napisany 03 grudnia 2010 - 16:45
Napisany 03 grudnia 2010 - 17:11
dzieki bo tarcza jest zjechana a docisk wporzadku to by kolo rozalilo a z dociskiem nic sie niestalo
jak będziesz wymieniał sprzęgło to wkładaj firmy LUK bo jak wsadzisz jakąś chińszczyznę to niedługo znowu będziesz musiał zwalać skrzynie. Niech ktoś się jeszcze wypowie w sprawie tej dwumasy bo ja nie mam pewności że mogło się nagle posypać ale wydaje mi się że nie i jeżeli ma mały luz to powinno być ok.
Napisany 03 grudnia 2010 - 17:50
jak będziesz wymieniał sprzęgło to wkładaj firmy LUK bo jak wsadzisz jakąś chińszczyznę to niedługo znowu będziesz musiał zwalać skrzynie. Niech ktoś się jeszcze wypowie w sprawie tej dwumasy bo ja nie mam pewności że mogło się nagle posypać ale wydaje mi się że nie i jeżeli ma mały luz to powinno być ok.
a czy od wysprzeglika moze to sie rozpasc i jakie sa objawy jak kolo dwumasoee sie sypie
Napisany 03 grudnia 2010 - 17:52
miesiąc temu wymieniałem komplet sprzęgła,łożysko,tarcza i docisk,chociaż był jeszcze dobry. Dwumase też miałem do wymiany,stwierdził mechanik,sam ją oglądałem i faktycznie miało luz. Po tygodniu daremnych poszukiwań dwumasy kazałem założyć starą. Chodzi jak złoto. Dzięki nowemu dociskowi pedał pracuje bardzo lekko a dwumasa ani nie dzwoni, ani nie szarpie,ani nie wpada w wibracje.jak będziesz wymieniał sprzęgło to wkładaj firmy LUK bo jak wsadzisz jakąś chińszczyznę to niedługo znowu będziesz musiał zwalać skrzynie. Niech ktoś się jeszcze wypowie w sprawie tej dwumasy bo ja nie mam pewności że mogło się nagle posypać ale wydaje mi się że nie i jeżeli ma mały luz to powinno być ok.
Napisany 03 grudnia 2010 - 18:03
miesiąc temu wymieniałem komplet sprzęgła,łożysko,tarcza i docisk,chociaż był jeszcze dobry. Dwumase też miałem do wymiany,stwierdził mechanik,sam ją oglądałem i faktycznie miało luz. Po tygodniu daremnych poszukiwań dwumasy kazałem założyć starą. Chodzi jak złoto. Dzięki nowemu dociskowi pedał pracuje bardzo lekko a dwumasa ani nie dzwoni, ani nie szarpie,ani nie wpada w wibracje.
u mnie nic sie niedzialo nie dzwonino nie szarpalo tylko pedal sprzegla spad w dol poszedl wysprzeglik a po rozebraniu mechanik twierdzi ze kolo jest do wymiany tarcz zjechana a docisk dobry niepasuje mi ze tak bez zadnych objawow wszystko padlo
Napisany 03 grudnia 2010 - 18:07
Napisany 03 grudnia 2010 - 18:10
dwumasa będzie miała luz,a wysprzęglik mógł zrobić Pa,Pa. Kup wysprzęglik,tarczę,przy okazji zmień na nowy siemering na wale i składaj.
dzieki a wiesz jak kolo sie rozsypie to co sie moze stac
Napisany 03 grudnia 2010 - 18:18
Napisany 03 grudnia 2010 - 21:24
Jeżeli ma trochę luzu to nie ma to większego znaczenia,duży luz będzie się objawiał stukiem przy ruszaniu albo drżeniem w czasie ruszania.Jeżeli nie ma dużych wyąłobień na płaszczyźnie koła od strny tarczy to tylko próba naciągnięcia Cię na koszty.Zadaniem koła dwumasowego jest tłumienie drgań skrętnch co w autach bez koła dwumasowego to zadanie przejmuje tarcza sprzęgłowa innej konstrukcji.
tylko ten luz jest miedzy jednym a drugim nie jak krecisz w prawo czy lewo a plaszczyzna jest glatka jak lustro
Napisany 16 listopada 2013 - 19:15
tzn czego drżeniem? lewarka czy ogólnie po aucie to czuć czy może na sprzęgle pedał drży?o drżeniem w czasie ruszania.
bo też mam do wymiany sprzęgło ale niewiem czy dwu mas czasem też nie bo dziś pod górkę jak leciałem to zaczęło mi coś wibrować a podporę wału nie dawno wymieniłem
Witam właśnie jestem po wymianie sprzęgła otóż docisk był cały i reszta też na pierwszy rzut oka ale po dokładnym przyglądnięciu okazało się że docisk jest nierówno wytarty a tarcza miękka jak papier chodziarz jeszcze mogła chwilę pojeździć i łożysko nie szumiało ale było mocno wytarte wszystko jeszcze GM . Po wymianie kpl sprzęgła bez dwumasy bo jeszcze ok wibrację ustały podczas dodawaniu gazu i biegi teraz wchodzą nawet jak odcinkę robię i zmieniam bieg także operacja zakończona sukcesem dziękuję za porady pozdrawiam