Pali benzyne i gaz jednoczesnie
Napisany 11 sierpnia 2009 - 17:00
Tu masz linka z listą warsztatów w Gdańsku. Podzwon i sie popytaj. http://www.agcentrum...Gdańsk&f=szukaj
Napisany 13 sierpnia 2009 - 13:48
instalacja jest firmy ,,Zenit,, .normalnie koszmar z tym gazem a raczej z jego brakiem wrrr...a instalacja jakiej jest firmy?? stag, Brc, landi-renzo czy cos w tym stylu??
Dzwoniłem do AG Centrum ,poinformowali mnie że jeśli jest to uszkodzony komp gazu mogą naprawić mi go na gwarancji , dzwoniłem też do gazownika z Gdańska który skasował mnie za czujnik ciśnienia gazu 250zł i powiedziałem mu że z ,,AG Centrum,, z którego on ma certyfikat na zakładanie ich instalacji jest możliwość by on zdemontował i wysłał mój komp do nich na gwarancje.
Mam podjechać do niego w czwartek mam nadzieje ze wkońcu coś się ruszy bo normalnie ja pitole:(
Napisany 27 sierpnia 2009 - 13:16

Napisany 06 września 2009 - 22:51
Napisany 09 września 2009 - 08:28
Jeżdże na Zenicie dwa lata. Od początku palił mi benzynę i gaz. Gazownik po trzech godzinach oględzin powiedział, że centralka jest uszkodzona i nie podaje gazu na jeden gar. Dlatego pali mi 1/4 bezyny i 3/4 gazu. Wymiana sterownika się nie opyla, więc jeżdżę tak jak jest, tym bardziej, że poza tym spisuje się świetnie.
Pozdro
Napisany 30 października 2012 - 22:35
Czytam dyskusje bo mam taki problem jak w temacie. Podczas jazdy na gazie znika mi benzyna. Instalacja zenit.
Odpaliłem na benzynie, przełaczył sie na gaz i tak jak kolega Kczech pisał na poczatku wyciagam przekaznik pompy paliwa i omega gasnie. Daje mu 3 tys obrotów wyciagam przekaznik i tez spadaja obroty i zdycha. Co ciekawe podczas pracy na gazie odpinam ta szyne (wtyczki) od listwy wtryskowej benzynowej i fura chodzi dalej na gazie. Mierze miernikiem i na kazdej wtyczce jest około 10V. O co kaman? Ktos ma jakis pomysł? Kolega Kczech pisał wczesniej ze powinno byc podczas pracy na gazie na wtryskiwaczach benzynowych 0V to logiczne sie wydaje. Nie dosc ze leja wtryskiwacze jak pompa pracuje to i poszedł emulator wtrysków w zenicie? Nie mam pojecia co sie dzieje:-(
Napisany 31 października 2012 - 20:17
Napisany 31 października 2012 - 23:38
"sygnał do wtryskiwaczy benzynowych jest przesyłany kablem minusowym, i z niego centralka gazu pobiera informacje o czasach wtrysku (jego się przecina i lutuje kable sygnałowe .Plus ma charakter stały i nie zmienia się, zasila ciągle i zawsze wtryski stałym napięciem!"
To by znaczyło ze wszystko jest git i ze ma cały czas byc 10V ktore zmierzyłem w kazdym złaczu wtryskiwaczy benzynowych tylko moze wtryskiwacze sa uszkodzone i leja. Dodam ze niedawno załozyłem listwe wtryskiwaczy benzynowych z allegro. Moja stara szarpała i pali bład 3go wtryskiwacza.
Jak jest z tym stałym plusem na wtryskach? Ktos potwierdzi?
Napisany 01 listopada 2012 - 01:05
Co nie zmienia faktu, że na wtryskiwaczach powinno być dokładnie tyle samo co na akumulatorze, a nie znacznie poniżej (cytowane 10V)...
Napisany 13 grudnia 2012 - 01:15
Napisany 14 grudnia 2012 - 10:37
Napisany 22 grudnia 2012 - 20:12
Hm. Przy przełączeniu na gaz odcinane są wtryskiwacze benzynowe, więc teoretycznie nie powinien podawać benzyny.
No właśnie nie jest tak do końca bo u siebie mam tak samo i gazownicy mi mówili że tak jest z jakichś tam powodów poprawnie. Zresztą nawet jak Omega pracuje na LPG to po wyjęciu przekaźnika pompy paliwowej natychmiast gaśnie
Napisany 22 grudnia 2012 - 20:41

Napisany 23 grudnia 2012 - 14:25
jesli jest odznaczona opcja np. w stagu "wylacz przy pierwszym" to sterownik podpiera sie benzyna bez wiedzy kierowcy np. gdy cisnienie reduktora spadnie, zostana przwkroczone ustawione w sterowniku dane obroty, procentowe wykorzystanie silnika, temu ja zawsze ustawiam max obroty na gazie takie jak obrotomierz wskazuje i wykorzystanie silnika 100% oraz zaznaczam opcje "wylacz przy pierwszym"
Poza tym, jak sygnal z pompy moze byc podawany na zaplon? raczej odwrotnie to dziala, bo niby co, pompa chodzi to mam zaplon, pompa nie idzie nie mam zaplonu? bez sensu
Napisany 23 grudnia 2012 - 20:01
zgadzam się z tym.przy LPG pompa chodzi caly czas, emulator odcina wtedy zasilanie wtryskow noPB, co do podpierania benzyna to:
jesli jest odznaczona opcja np. w stagu "wylacz przy pierwszym" to sterownik podpiera sie benzyna bez wiedzy kierowcy np. gdy cisnienie reduktora spadnie, zostana przwkroczone ustawione w sterowniku dane obroty, procentowe wykorzystanie silnika, temu ja zawsze ustawiam max obroty na gazie takie jak obrotomierz wskazuje i wykorzystanie silnika 100% oraz zaznaczam opcje "wylacz przy pierwszym"
Napisany 23 grudnia 2012 - 21:19
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 23 grudnia 2012 - 23:00
Bzdura, przy LPG pompa chodzi caly czas
bajkopisarze:hihi: zamontujcie sobie przekaznik na tę pompę i ją wyłączajcie i po kłopocie:masakra:
To przeczytaj instrukcję do Staga , tam napisano o zasilaniu po stacyjce ,,,, czytanie ze zrozumieniem to wielki problem:) silnik zgaśnie jeżeli posiada czujnik ciśnienia paliwa wtedy nie możemy odłączyć sobie pompy chyba że oszukamy czujnik.Poza tym, jak sygnal z pompy moze byc podawany na zaplon? raczej odwrotnie to dziala, bo niby co, pompa chodzi to mam zaplon, pompa nie idzie nie mam zaplonu? bez sensu
Co do podpierania to stag robi to nawet przy zaznaczonej opcji wyłącz przy pierwszym tylko muszą zaistnieć odpowiednie parametry ,,,,było tak przy starej 300 i na starszych programach do plusa na nowych nie sprawdzałem:hihi:
Napisany 24 grudnia 2012 - 06:56
no tak, jak zamontujesz sobie przekaźnik to ok, pompę odłączysz, tylko po co takie kombinacje? wywalić staga, założyć Techa i po kłopocie. Wytczki pasują.bajkopisarze zamontujcie sobie przekaznik na tę pompę i ją wyłączajcie i po kłopocie
Napisany 24 grudnia 2012 - 09:15
no tak, jak zamontujesz sobie przekaźnik to ok, pompę odłączysz, tylko po co takie kombinacje? wywalić staga, założyć Techa i po kłopocie. Wytczki pasują.
Centralka gazowa nie jest w stanie myśleć za fachowca gazmena który zasilanie po stacyjce podpina gdzie popadnie , instaluje alaskę do 3.0 i podpina obwód wody parownika pod podgrzewanie przepustnicy wmawiając użytkownikowi że jest OK aby jakimś cudem przejeżdził do końca gwarancji ,a następnie mówi że trzeba wymienić wszystko:masakra: przekażnik kosztuje 15 zł tech 400
Napisany 24 grudnia 2012 - 11:50
Po prostu włącznik mam na lpg jade na lpg ale pobiera PB nie informując ?
I jeszcze pytanko , jak wygląda i gdzie się znajduje czujnik temp lpg?
Bo przy mrozie po odpaleniu od razu przełącza na lpg a mam ustawiona temp na +30stopni przełączanie.