Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Luz koła ( pionowy )

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 maja 2013 - 18:30

Dzięki,możesz mieć rację,rok temu porządnie przesmarowałem to łożysko dlatego może być ciche,ale z luzem.

Łożysko wymienione,luz zniknął,czyli jednak Beast miał nosa :-),dzięki wielkie za podpowiedż,choć dalej jestem ciekaw dlaczego luz w pionie a nie w poziomie.Aha,pytanko:łożysko dokręcamy nakrętką na maksa?Łożysko w reku zdaje się mieć jakiś luz ale do skasowania właśnie nakrętką,czyli na mój rozum dokręcamy do oporu?Słyszałem wersje,że się dociąga na maksa i troche luzuje,jak to jest?

Na boki tez byl tylko z boku trzyma to końcówka drazka stad ciezko wyczuć

#22 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 maja 2013 - 18:45

Jak masz trochę siły i dobrze dowaliłeś nakrętke to niedługo możesz się zdziwić jak Ci odjedzie koło ;) Widziałem już taki przypadek

A to niby dlaczego? Gwint się urwie?

#23 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 maja 2013 - 05:53

łożysko zblokowane przy sprzyjających warunkach po prostu obetnie czop i koło odjedzie. W omedze akurat jeśli dobrze pamiętam jest delikatnie inna budowy piasty, ale mówię ogólnie, że takie rzeczy dokręca się momentem bo można sobie niespodzianke zrobić

#24 OFFLINE   huba1973

huba1973
  • 123 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 24 maja 2013 - 06:03

łożysko zblokowane przy sprzyjających warunkach po prostu obetnie czop i koło odjedzie. W omedze akurat jeśli dobrze pamiętam jest delikatnie inna budowy piasty, ale mówię ogólnie, że takie rzeczy dokręca się momentem bo można sobie niespodzianke zrobić

W Omedze moment wynosi 320Nm,to chyba dość dużo,myślę,że siłowe dociąganie tej nakrętki teleskopem klucza do kól daje mniej/więcej taką wartość.I rzeczywiście,konstrukcja na oko wydaje się zabezpieczac calość przed nadmiernym dokręceniem.ktos nawet napisal w innym poście jakiś czas temu,że w Omedze lozyska nie da sie za mocno dokręcić.Ale mimo wszystko,popuszcze tę nakrętke i dokręcę z wyczuciem.

Hubert

#25 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 maja 2013 - 22:38

jak masz klucz z ramieniem 50 cm to przyłóż do niego siłę 64 kg - niech gibka koleżanka stanie na kluczu