Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Rzuca autem przy hamowaniu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Karawan

Karawan
  • 98 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 8v X20SE

Napisany 07 maja 2009 - 22:05

Niewiem skad takie bzdury na temat ABS wziałes- System kontroluje obroty kół podczas hamowania i jeżeli kierowca naciśnie tak silnie na hamulec, że jedno z kół obraca się wolniej niż pozostałe, to system ABS zmniejsza na chwile siłę hamowania obwodu w którym jest to koło lub tylko tego koła (w nowszych układach); jeżeli koło ponownie zacznie się obracać, siła hamowania jest ponownie zwiększana. Cykle redukcji siły hamowania są bardzo szybkie. system nie hamuje raz jednym raz drugim kołem!!
ściaganie będzie na stronę słabszej tulei bo tu wystapia większe siły poprzeczne.

Dobrze że kolega jest obcykany w tym temacie,wiec może to wyjaśnienie pomoże w tym temacie. Jeśli ABS nie hamuje raz jednym,raz drugim kołem, to dlaczego przy ostrym hamowaniu na prostej drodze,zapiszczą koła-raz jedno,raz drugie. Oczywiście w tym momencie Twoja teoria się sprawdza,bo jak jedno koło złapie,czyli zwolni,to załączy ABS na drugie. I tak jest. Ale ja to samo napisałem,tylko troche prościej. I prosze o wyjaśnienie gdzie tu bzdury? :czesc:

#22 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 maja 2009 - 13:29

I prosze o wyjaśnienie gdzie tu bzdury?

http://pl.wikipedia....BS_(motoryzacja)

System kontroluje obroty kół podczas hamowania i jeżeli kierowca naciśnie tak silnie na hamulec, że jedno z kół obraca się wolniej niż pozostałe, to system ABS zmniejsza na chwile siłę hamowania obwodu w którym jest to koło lub tylko tego koła (w nowszych układach); jeżeli koło ponownie zacznie się obracać, siła hamowania jest ponownie zwiększana. Cykle redukcji siły hamowania są bardzo szybkie.

#23 OFFLINE   Karawan

Karawan
  • 98 postów

Napisany 08 maja 2009 - 15:02

Dzięki Wicek za wyjaśnienie. Zwracam honor i przepraszam jeśli wprowadziłem kogoś w błąd tym co napisałem wcześniej. Widocznie mój ABS jest walnięty,skoro to co napisałem u innych nie występuje :)

#24 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 08 maja 2009 - 17:18

Karawan, może układ hamulcowy w Twojej Omce nie ma ESP, lub jest "walnięty"?

#25 OFFLINE   Karawan

Karawan
  • 98 postów

Napisany 08 maja 2009 - 17:26

Karawan, może układ hamulcowy w Twojej Omce nie ma ESP, lub jest "walnięty"?

No jestem pewien że tego nie mam. Te typy tak mają,że nie mają:cry: