Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

zaprawki jak to zrobic?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
59 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kaspers

kaspers
  • 35 postów

Napisany 03 maja 2009 - 13:40

wiatm, zauwazylem oznaki rdzy na mojej omci tylne drzwi bocznej szyby zaraz kolo uszczelki podalem fotki, to proba do was od czego mam zaczac, jestem amatorem ale mysle ze sobie dam rade, jakie czynnosc mam wykonac co potrzebne ? z gory dzikuje za rady

#2 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 maja 2009 - 16:45

Nadkola, doły drzwi i te miejsca pod uszczelkami które pokazałes to najczęstrze miejsca w których w omesi wychodzi rdza. Proponuje oddac omesie do lakiernika, ale to pewnie odpada:D Zdejmij uszczelki, oszlifuj miejsca rdzy szlifierką z tarczą do metalu, prysnij to podkładem reaktywnym, po pól godziny prysnij to podkładem epoxydowym (albo akrylowym, zależy od firmy), na drugi dzien szpachla, na nią podkład akrylowy, dzien przerwy zeby akrylowy wysechł, potem scierasz akrylowy papierem 600-800 na mokro i malujesz, najpierw 2-3 warstwy bazy i jak wyschnie to bezbarwny. Tak to w skrucie wygląda. Jak nigdy tego nie robiłes i nie masz sprzętu to daj sobie spokuj i oddaj do lakiernika bo tylko pogarszysz sprawe. A o spreyach zapomnij.

#3 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 03 maja 2009 - 17:31

oszlifuj miejsca rdzy szlifierką z tarczą do metalu

Kamieniem? Nie lepiej szczotka? Ona tylko rdze wydrapie, nie zeszlifuje blachy, tak mi sie przynajmniej wydaje ze lepiej nia by bylo :hmm:

#4 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 03 maja 2009 - 17:46

Kamieniem? Nie lepiej szczotka? Ona tylko rdze wydrapie, nie zeszlifuje blachy, tak mi sie przynajmniej wydaje ze lepiej nia by bylo :hmm:

Szczotka wogóle odpada, rdzy nigdy się szczotką nie robi. Jak już, to mozna to zeszlifowac tarcza papierowa, tez jest bardzo dobra tylko delikatniejsza. Ale tą rdze co widze na zdjęciu ja osobiście darłbym kamieniem bo i tak będzie trzeba to pewnie szpachlowac.

#5 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 03 maja 2009 - 17:59

ale pewnie kolega to nie lakiernik i nie pomaluje dobrze całych drzwi jak zacznie szaleć ze szlifierką

najlepiej miejsce gdzie jest rdza wyczyścić papierem ściernym na to jakiś środek antykorozyjny typu cortatin f lub podobne , później podkładzik, delikatnie szpachli, podkładzik i lakierem na końcu psiknać

#6 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 03 maja 2009 - 18:21

Szczotka wogóle odpada, rdzy nigdy się szczotką nie robi.

A dlaczego?
Nie mam doswiadczenia z fachowym lakiernictwem, ale pracujac przy roznego rodzaju maszynach widzialem ze szczota mozna cokolwiek wyszlifowac ze sie swiecic bedzie, zero rdzy bez uszkadzania powierzchni. A kamien to po prostu zdziera, scina. Stad moje pytanie ;)

#7 OFFLINE   kaspers

kaspers
  • 35 postów

Napisany 04 maja 2009 - 15:01

http://www.allegro.p...?item=617530009

znalazlem cos takiego moze byc?

#8 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 04 maja 2009 - 15:05

nie masz na miejscu sklepu z lakierami? możesz kupić sobie 100ke lakieru, dobiora ci kolor , pedzelek dokupisz i picasso :D

#9 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 04 maja 2009 - 16:59

A dlaczego?
Nie mam doswiadczenia z fachowym lakiernictwem, ale pracujac przy roznego rodzaju maszynach widzialem ze szczota mozna cokolwiek wyszlifowac ze sie swiecic bedzie, zero rdzy bez uszkadzania powierzchni. A kamien to po prostu zdziera, scina. Stad moje pytanie ;)

I o to chodzi żeby zdzierał, scinał. Rdze trzeba wydrzec. A jak jest delikatna to tarcza papierowa. Po szczotce zawsze cos zostaje a pozatym szczotka czerni blache. Mówie cały czas o szczotce na szlifierke, wiertarke.

#10 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 04 maja 2009 - 19:41

Zdejmij uszczelki, oszlifuj miejsca rdzy szlifierką z tarczą do metalu

No nie wiem, jak to zacznie szlifować to z małego bąbla zrobi plac na pół drzwi i dopiero bedzie widać. To jest na razie bąbelek. Miałem taki sam wydrapałem sam bąbel (wiem że nie usuwa się dokładnie rdzy) i potraktowałem brunoxem. Po tygodniu znowu zdrapałem i znowu brunox, za czwartym razem wytrawiło do czystej blachy i tym sposobem mam dalej malutką prawie nie widoczną zaprawkę zamiast wielkiego placu po szlifierce. Może to nie popularna metoda ale ja tak wolę.

znalazlem cos takiego moze byc?

W każdym sklepie z lakierami mają sztyfty do zaprawek i można dobrać dokładnie numer lakieru.

#11 OFFLINE   woody

woody
  • 94 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 10 listopada 2009 - 09:26

może mi ktoś podpowie zrobiłem zaprawkę i pociągnełem lakierem ale gdy jest wilgotno miejsca te robią się białe co zrobiłem nie tak

#12 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 17:05

Woody, opisz dokładnie jak zrobiłeś tą zaprawke, czym malowałes itp.

#13 OFFLINE   woody

woody
  • 94 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 17:36

kupiłem jakiś zestaw zaprawkowy pomlowałem lakierem a potem bezbarwnym i najprawdopodobniej za szybko ten bezbarwny bo proktycznie po 1 h

#14 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 18:03

A jak jest ciepło to lakier jest normaly swiecący?

#15 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 18:39

może mi ktoś podpowie zrobiłem zaprawkę i pociągnełem lakierem ale gdy jest wilgotno miejsca te robią się białe co zrobiłem nie tak

a nie zrobiles tego przypadkiem bezbarwnym wodorozcienczalnym zapominajac o utwardzaczu bo to by sie zgadzalo ze jak jest wilgotne powietrze to sie lakier mleczny robi
chyba ze pomalowales to normalnym akrylowym lakierem i ci wilgoc albo niska temperatura zciela lakier jak byl niewyschniety i jest przymglony

#16 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 18:54

Jak by nie dał utwardzacza to by było cały czas miękkie. Możliwe że zrobilo się mgliste od wilgoci albo zimna ale musiał by wystawic niedoschnięty samochód na dwór. jak by go ogrzał to by zniknęło, nie wiem jak jest w tym przypadku.

#17 OFFLINE   woody

woody
  • 94 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 19:09

tak lakier jak jest ciepły to nie ma znaku bo tymbardziej że dzisiaj to zuważłem a robiłem w piętek prowdopodobnie nie wysechł lakier
do końca aja zaraz nałożyłem bezbarwny wystawiłem na dwór następnego dnia ale wygladał to dobrze

#18 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 19:10

Jak by nie dał utwardzacza to by było cały czas miękkie. Możliwe że zrobilo się mgliste od wilgoci albo zimna ale musiał by wystawic niedoschnięty samochód na dwór. jak by go ogrzał to by zniknęło, nie wiem jak jest w tym przypadku.

no wlasnie ze z bezbarwnym wodnym jest taka sprawa ze on bez utwardzacza wysycha i to nawet szybciej niz z utwardzaczem (przynajmniej z lechlera tak jest)
ale potem sie cuda dzieja nawet lakier mozna zmyc woda jak sie dobry szampon uzywa;)

ale tak wogole to malo prawdopodobne zeby jakis zestaw naprawczy byl wodorozcienczalny

najprawdopodobnie wystawil auto na dwor albo zrobil to na dworze:D czy w zimnym garazu albo otworzyl drzwi jak pryskal zeby nie smierdzialo

a tak wogole z ciekawosci ziemba zapytam czy w twoich stronach uzywa sie do czyszczenia rdzy takie dyski scierne na wiertarke, wyglada to jak gabka tylko ze jest z metalu bo ostatnio we wroclawiu chcialem takie cos kupic i nie dostalem nigdzie i az siezdziwilem bo u nas wszyscy na tym jada i myslalem ze to w calej polsce jest dostepne bez problemu a tu jednak nie:o
cos takiego http://www.allegro.p...sk_scierny.html

tak lakier jak jest ciepły to nie ma znaku bo tymbardziej że dzisiaj to zuważłem a robiłem w piętek prowdopodobnie nie wysechł lakier
do końca aja zaraz nałożyłem bezbarwny wystawiłem na dwór następnego dnia ale wygladał to dobrze

a co to byly za lakiery jakis spray czy co?

#19 OFFLINE   woody

woody
  • 94 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 19:16

kupłem to na allegro od faceta co tym się zajmuje i nie w sprayu tylko normalnie

#20 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 19:24

kupłem to na allegro od faceta co tym się zajmuje i nie w sprayu tylko normalnie

co to za firma tego lakieru albo linka daj i czy do bezbarwnego byl osobno utwardzacz?
moim zdaniem to wina jest w tym ze ci to dobrze nie doschnelo bo gdybys nawet pomalowal na baze lekko nie doschnieta to by ci mogl bezbarwny przymatowiec ale mleko by sie nie zrobilo