zaprawki jak to zrobic?
Napisany 03 maja 2009 - 13:40
Napisany 03 maja 2009 - 16:45
Napisany 03 maja 2009 - 17:31
Kamieniem? Nie lepiej szczotka? Ona tylko rdze wydrapie, nie zeszlifuje blachy, tak mi sie przynajmniej wydaje ze lepiej nia by bylo :hmm:oszlifuj miejsca rdzy szlifierką z tarczą do metalu
Napisany 03 maja 2009 - 17:46
Szczotka wogóle odpada, rdzy nigdy się szczotką nie robi. Jak już, to mozna to zeszlifowac tarcza papierowa, tez jest bardzo dobra tylko delikatniejsza. Ale tą rdze co widze na zdjęciu ja osobiście darłbym kamieniem bo i tak będzie trzeba to pewnie szpachlowac.Kamieniem? Nie lepiej szczotka? Ona tylko rdze wydrapie, nie zeszlifuje blachy, tak mi sie przynajmniej wydaje ze lepiej nia by bylo :hmm:
Napisany 03 maja 2009 - 17:59
najlepiej miejsce gdzie jest rdza wyczyścić papierem ściernym na to jakiś środek antykorozyjny typu cortatin f lub podobne , później podkładzik, delikatnie szpachli, podkładzik i lakierem na końcu psiknać
Napisany 03 maja 2009 - 18:21
A dlaczego?Szczotka wogóle odpada, rdzy nigdy się szczotką nie robi.
Nie mam doswiadczenia z fachowym lakiernictwem, ale pracujac przy roznego rodzaju maszynach widzialem ze szczota mozna cokolwiek wyszlifowac ze sie swiecic bedzie, zero rdzy bez uszkadzania powierzchni. A kamien to po prostu zdziera, scina. Stad moje pytanie

Napisany 04 maja 2009 - 15:01
Napisany 04 maja 2009 - 15:05

Napisany 04 maja 2009 - 16:59
I o to chodzi żeby zdzierał, scinał. Rdze trzeba wydrzec. A jak jest delikatna to tarcza papierowa. Po szczotce zawsze cos zostaje a pozatym szczotka czerni blache. Mówie cały czas o szczotce na szlifierke, wiertarke.A dlaczego?
Nie mam doswiadczenia z fachowym lakiernictwem, ale pracujac przy roznego rodzaju maszynach widzialem ze szczota mozna cokolwiek wyszlifowac ze sie swiecic bedzie, zero rdzy bez uszkadzania powierzchni. A kamien to po prostu zdziera, scina. Stad moje pytanie
Napisany 04 maja 2009 - 19:41
No nie wiem, jak to zacznie szlifować to z małego bąbla zrobi plac na pół drzwi i dopiero bedzie widać. To jest na razie bąbelek. Miałem taki sam wydrapałem sam bąbel (wiem że nie usuwa się dokładnie rdzy) i potraktowałem brunoxem. Po tygodniu znowu zdrapałem i znowu brunox, za czwartym razem wytrawiło do czystej blachy i tym sposobem mam dalej malutką prawie nie widoczną zaprawkę zamiast wielkiego placu po szlifierce. Może to nie popularna metoda ale ja tak wolę.Zdejmij uszczelki, oszlifuj miejsca rdzy szlifierką z tarczą do metalu
W każdym sklepie z lakierami mają sztyfty do zaprawek i można dobrać dokładnie numer lakieru.znalazlem cos takiego moze byc?
Napisany 10 listopada 2009 - 09:26
Napisany 10 listopada 2009 - 17:05
Napisany 10 listopada 2009 - 17:36
Napisany 10 listopada 2009 - 18:39
może mi ktoś podpowie zrobiłem zaprawkę i pociągnełem lakierem ale gdy jest wilgotno miejsca te robią się białe co zrobiłem nie tak
a nie zrobiles tego przypadkiem bezbarwnym wodorozcienczalnym zapominajac o utwardzaczu bo to by sie zgadzalo ze jak jest wilgotne powietrze to sie lakier mleczny robi
chyba ze pomalowales to normalnym akrylowym lakierem i ci wilgoc albo niska temperatura zciela lakier jak byl niewyschniety i jest przymglony
Napisany 10 listopada 2009 - 18:54
Napisany 10 listopada 2009 - 19:09
do końca aja zaraz nałożyłem bezbarwny wystawiłem na dwór następnego dnia ale wygladał to dobrze
Napisany 10 listopada 2009 - 19:10
Jak by nie dał utwardzacza to by było cały czas miękkie. Możliwe że zrobilo się mgliste od wilgoci albo zimna ale musiał by wystawic niedoschnięty samochód na dwór. jak by go ogrzał to by zniknęło, nie wiem jak jest w tym przypadku.
no wlasnie ze z bezbarwnym wodnym jest taka sprawa ze on bez utwardzacza wysycha i to nawet szybciej niz z utwardzaczem (przynajmniej z lechlera tak jest)
ale potem sie cuda dzieja nawet lakier mozna zmyc woda jak sie dobry szampon uzywa;)
ale tak wogole to malo prawdopodobne zeby jakis zestaw naprawczy byl wodorozcienczalny
najprawdopodobnie wystawil auto na dwor albo zrobil to na dworze:D czy w zimnym garazu albo otworzyl drzwi jak pryskal zeby nie smierdzialo
a tak wogole z ciekawosci ziemba zapytam czy w twoich stronach uzywa sie do czyszczenia rdzy takie dyski scierne na wiertarke, wyglada to jak gabka tylko ze jest z metalu bo ostatnio we wroclawiu chcialem takie cos kupic i nie dostalem nigdzie i az siezdziwilem bo u nas wszyscy na tym jada i myslalem ze to w calej polsce jest dostepne bez problemu a tu jednak nie:o
cos takiego http://www.allegro.p...sk_scierny.html
tak lakier jak jest ciepły to nie ma znaku bo tymbardziej że dzisiaj to zuważłem a robiłem w piętek prowdopodobnie nie wysechł lakier
do końca aja zaraz nałożyłem bezbarwny wystawiłem na dwór następnego dnia ale wygladał to dobrze
a co to byly za lakiery jakis spray czy co?
Napisany 10 listopada 2009 - 19:16
Napisany 10 listopada 2009 - 19:24
co to za firma tego lakieru albo linka daj i czy do bezbarwnego byl osobno utwardzacz?kupłem to na allegro od faceta co tym się zajmuje i nie w sprayu tylko normalnie
moim zdaniem to wina jest w tym ze ci to dobrze nie doschnelo bo gdybys nawet pomalowal na baze lekko nie doschnieta to by ci mogl bezbarwny przymatowiec ale mleko by sie nie zrobilo