Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Samopoziomowanie xenonów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
218 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 września 2012 - 19:02

Odgrzeję kotleta.

Po zregenerowaniu xenonów świecą sobie smętnie w dół. To i tak znacznie lepiej niż było (świeciły w kosmos). Podpiąłem OS i zacząłem badać co jest nie tak. Oto wynik odczytów OS

Dodany obrazek

Dodam, że czujniki fizycznie wyglądają na sprawne - i z przodu i z tyłu nie są jakieś zapieczone, a odpięcie wtyczki uaktywnia błąd. Tak przedni czujnik jak i tylny. Mogę również w OS poruszać światłami w górę i w dół, silniczki wydaja się więc być sprawne.

Pytanie brzmi następująco: czy wartości odczytane z OS są prawidłowe?

Jeśli nie to które i jak to naprawić?
Aha, przy odpaleniu auta i włączeniu świateł, te nie poruszają się.

Pozdrawiam.

Po regenaracji lamp musisz najpierw ustawić manualnie punkt 0.Najlepiej na SKP.Będa dopiero sie same obnizać od tej pozycji.

#62 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 04 września 2012 - 19:07

Nie kumam?

#63 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 04 września 2012 - 19:33

no musisz najpierw normalnie na śrubach regulacyjnych je ustawić , na stacji diagnostycznej , tak jak ustawia się wszystkie inne lampy :) , odchylenia względem tego ustawienia będą korygować silniczki

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#64 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 września 2012 - 19:40

U mnie to samo jest:hmm: Czy włącznik świateł pod zwykłe światła z regulacją wysokości może być tego winny?? Gość zmienił z zenonu na taki z regulacją.

Wczasy nad morzem? Zapraszam http://kaczor.afr2.pl/

Facebook: https://www.facebook.com/domkikaczor

#65 OFFLINE   Holios

Holios

Przyjaciel WarsSztatu J.

• 79 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 04 września 2012 - 20:58

Jeśli nie to które i jak to naprawić?

Pozdrawiam.

W OP-Com jest funkcja testu układu samopoziomowania, lampy robią "ukłon" góra-dół

#66 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 września 2012 - 21:17

W OP-Com jest funkcja testu układu samopoziomowania, lampy robią "ukłon" góra-dół

tyle ze kalibracja silniczkow tylko tech2

#67 OFFLINE   Adi

Adi

dostępny tylko na receptę

• 223 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 05 września 2012 - 06:39

u mnie w opcomie funkcja testu działa, ale przy włączeniu świateł światełka się nie poruszają

#68 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 września 2012 - 06:39

Czyli, jeśli wszystko okaże się w aucie sprawne (lampy, regulacje, czujniki) i xenony nie będa się samopoziomować to zostaje tylko tech2. Dobrze zrozumiałem?

#69 OFFLINE   asyeiusz

asyeiusz
  • 68 postów

Napisany 01 października 2012 - 23:03

panowie u mnie światelka nie idą góra dół czy to wszystko działa nie wiem ale jak zapalam auto to zawsze pojawia mi się na ekranie kompa komunikat coś o światłach. znaczek świateł z strzałkami góra dół. kiedyś mi się to wyświetlalo co 30 sekund podczas jazdy a teraz wyświelta się tylko na początku naciskam OK i już nie pojawia się. o co chodzi????
pozdrawiam

#70 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 02 października 2012 - 08:30

znaczek świateł z strzałkami góra dół

Komunikat najprawdopodobniej dotyczy uszkodzonego czujnika samopoziomowania. Sprawdź na kanale, lub na podnośniku po zdjęciu lewych kół jak wyglądają czujniki wraz z dźwigniami. Możliwe, że np. rozpięła się dźwignia na kulkowym połączeniu.

Jeszcze raz napiszę, że sprawny układ xenonów w Omedze nie powoduje bajeranckiego poziomowania "góra - dół" po włączeniu świateł.
Tak jest np. w wielu Audi, BMW i Mercedesach. Omega tego nie ma.

#71 OFFLINE   Iwan

Iwan

Design Edition

• 147 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 02 października 2012 - 12:36

Komunikat najprawdopodobniej dotyczy uszkodzonego czujnika samopoziomowania. Sprawdź na kanale, lub na podnośniku po zdjęciu lewych kół jak wyglądają czujniki wraz z dźwigniami. Możliwe, że np. rozpięła się dźwignia na kulkowym połączeniu.

Komunikat może też dotyczyć niesprawnego silniczka - tak np. było u mnie.
Podepnij pod kompa to Ci powie czujnik czy silniczek.

#72 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 02 października 2012 - 13:36

Jeszcze raz napiszę, że sprawny układ xenonów w Omedze nie powoduje bajeranckiego poziomowania "góra - dół" po włączeniu świateł.
Tak jest np. w wielu Audi, BMW i Mercedesach. Omega tego nie ma.

na włączonym zapłonie gdy włacze światła opadają w dół a następnie ustawiają się czyli w górę

#73 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

3.0 DTI kuleje ale naprawimy!!

• 1 091 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 03 października 2012 - 11:02

na włączonym zapłonie gdy włacze światła opadają w dół a następnie ustawiają się czyli w górę

A u mnie ani drgnie po włączeniu zapłonu a układ sprawny 100%.U mnie jak wywaliło komunikat o niesprawnym poziomowaniu do przyczyną był czujnik na przedniej osi,wyleciało cięgło,wymontowałem,wyczyściłem i dorobiłem blaszkę która przytrzymuje cięgiełko przed wypadaniem...jest też w sprawdzonych poradach chyba.Albo czujniki poziomu albo silniczki.

#74 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 03 października 2012 - 11:15

Ja miałem bardziej jadowitą usterkę, która skutkowała wyświetleniem komunikatu bodaj "Headlamp range". Układ sygnalizacji i poziomowania są osobne. Przetarł się kabel w wiązce i pin "19" w kostce przestał mieć napięcie. Wywaliło błąd, a dodatkowo ksenony zostały unieruchomione. U mnie również przy włączaniu świateł nie ma "testu", ale jeśli włączy się stacyjkę, światła i podniesie maskę, to przy bujaniu przodem auta słychać jak pracują silniczki. Jak wyświetliło błąd silniczki nie pracowały, a światła były w położeniu neutralnym, pewnie jakimś fabrycznym awaryjnym. Sprawdzenie Tech-em nie potwierdziło uszkodzonych czujników, silniczków itp. Natomiast w TIS-ie jest opis mówiący, że w takiej sytuacji może być wina włącznika świateł, bezpiecznika albo zanik napięcia na tym pinie w kostce. Na szybko zrobiłem bypass, zasilając pin "19" co skasowało błąd i przywróciło normalne działanie poziomowania, a dopiero później nasz kolega Beast wykrył uszkodzoną wiązkę i przywrócił sprawność obwodu sygnalizacji likwidując moje druciarstwo:)

#75 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 03 października 2012 - 13:35

W takim razie masz niezwykłą Omegę :F

#76 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 03 października 2012 - 16:26

niezwykła to była jak z fabryki wyjechała :) to opadanie świateł i podnoszenie się po właczeniu zapłonu nie występuje za każdym razem ale bardzo często widze na ścianie garazu jak światła się regulują

#77 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

• 1 091 postów

Napisany 03 października 2012 - 16:38

niezwykła to była jak z fabryki wyjechała :) to opadanie świateł i podnoszenie się po właczeniu zapłonu nie występuje za każdym razem ale bardzo często widze na ścianie garazu jak światła się regulują

skoro na postoju Ci się poziomują to wg mnie albo trza wszystkie konektory wyczyścić albo któryś czujnik żarty sobie stroi....albo jak włączysz zapłon za za bardzo się w aucie wiercisz ha ha...

#78 OFFLINE   Iwan

Iwan

Design Edition

• 147 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 03 października 2012 - 19:23

U mnie zanim padł silniczek od regulacji to ta właśnie lampa też czasami się obniżała i podnosiła :D aż w końcu zapełnie padła i wywaliło komunikat o niedziałającym samopoziomowaniu.

#79 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 03 października 2012 - 21:36

U mnie zanim padł silniczek od regulacji to ta właśnie lampa też czasami się obniżała i podnosiła :D aż w końcu zapełnie padła i wywaliło komunikat o niedziałającym samopoziomowaniu.

napisze jeszcze raz - omega z xenonem nie ma testu swiatel jak np vc. jesli lampy sie ruszaja to jest jakis myk z odczytem z czujnikow. przy sprawnym ukladzie nic nie drgnie a prace silniczkow tylko uslyszysz jak otworzysz maske i bujniesz przodem. oczywiscie test mozliwy z poziomu tech2

#80 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

• 1 091 postów

Napisany 04 października 2012 - 06:53

oczywiscie test mozliwy z poziomu tech2

i op-coma też...
op-com i do dzieła,myślę że wywali Ci jakieś informacja.Może różnice w parametrach silniczków czy czujników.ja bym posprawdzał połączenia...