Mam spory problem od kilku dni...
Zwiedziłem już chyba wszystkie warsztaty w Warszawie... i wszędzie kręcą głowami próbując wydrzeć kilka monet z mojego skromnego zaskórniaka...
Problem jest w tym, że ... w każdym z owych warsztatów mówią co innego!

Moja Omka (3.0 V6 MV6) jeździ z temperaturą od 95 do 100C...
Z wyczytanych przeze mnie informacji (net, książki, itp.) wynika że...
chyba ta temperatura jest w normie...!
Dlaczego pytam?? czy jest wszystko ok....
Przez całe życie spotykałem się z opinią, że ... ciecz w temp pow. 90 C już się gotuje , więc... jak podejść do sytuacji w której wskaźnik temp Omegi wskazuje np. 95 czy 100C???
Słyszałem, że temperatura ta jest normalna, lecz chyba nie u Mnie...
Dlaczego??
Gdy temperatura silnika jest w przedziale do 80C wszystko jest OK
między 80 a 88 też jest OK...
Pow. 90C autko zaciąga dziwny zapach jak by przepalonego oleju do kabiny...
oraz wnętrze komory silnika też ma ten zapach...
Być może jest to spowodowane tym, że Omka jest lekko zaolejona od spodu.... Nie wiem...
Pytanie do Was...
to:
Jakie temperatury podczas normalnej jazdy osiągają wasze Omegi???
W książkach serwisowych pisze , że w V6 termostat do +92C jest zamknięty... więc Omka śmiga na tzw. małym obiegu, dopiero w temp pow. +92C termostat otwiera się, a jego maksymalne otwarcie następuje przy +107C przy czym... przy +100C włączają się wentylatory, by przy +95C wyłączyć się... Jeśli książka serwisowa Opla Omegi B o tym pisze... to chyba ...
wskazania mojego wskaźnika temperatury są .... normalne , prawda??
Przyzwyczajony byłem przez całe życie widzieć temp około 80C a teraz, wiecznie mam przedział od 95 do 100C maks... Tylko raz było 105 lecz po włączeniu się wentylatorów .... spadło do 95...
Czy jest szansa na wykonanie włącznika wentylatorów tak, by działały One cały czas???
Oraz, ostatnie pytanie...
Płyn chłodzący... Kupiłem jakiś niebieski koncentrat niemieckiej firmy, i mam zamiar wymieszać go tak jak na nim piszą .... 50% do 50% dla temp do -30C
Czy właściwie zrobię, gdy wymieszam go z wodą destylowaną???
Czy może coś innego???
Ratujcie mnie swoimi radami bo jak patrzę na ten wskaźnik.... 100C to mi żal serce ściska.... Myślałem już o wymianie pompy wodnej, ew. termostatu...
Chłodnice mam nową! Więc, to nie jej wina....
Napiszcie mi, jakie macie temperatury silnika po np. 30minutowej jeździe miejskiej.... Nadmieniam, że... spokojnie nie prowadzę, więc.,.. może to tego wina??