Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nie działa prędkościomierz

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
114 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   da790131

da790131
  • 59 postów

Napisany 12 marca 2010 - 00:04

czyli raczej nie powinen nic wspólnego z tym mieć autko jezdzi i pali dobrze tylko wiecej chla paliwa

#82 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 05 kwietnia 2010 - 17:32

Witam. Dziś moja Omka zaskoczyła mnie kolejnymi prezentami, mianowicie najpierw przestało działać radio... najprawdopodobniej ni stąd ni z owąd się spaliło i musiałem kupić nowe. Później przestał działać prędkościomierz i liczniki kilometrów, reszta tj. obrotomierz itd. działają... Poza tym nie działało też wspomaganie kierownicy (wyłączyło sie razem z prędkosciomierzem po odpaleniu auta). Pomogło odłączenie akumulatora na minutę i podłączenie. Prędkościomierz podziałał przez 20 sekund i znowu umarł, liczniki kilometrów też.

Macie jakiś pomysł na rozwiązanie moich komediowych akcji z autem? :)

PS Przed tymi wszystkimi wydarzeniami autko było podłaczanie do komputera w celu wykrycie błędów przez fachowca, ale nie sądzę żeby to miało jakiś wpływ przecież chyba...

#83 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 kwietnia 2010 - 18:49

Ładowanie jakie masz? Miernik w rękę i sprawdź na wolnych obrotach z wyłączonymi odbiornikami.
Co do radia, to może nie spalone, a bezpiecznik poszedł.

#84 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 05 kwietnia 2010 - 19:48

wicek radio już wymieniłem i nowe działa. Od bezpiecznika zacząłem swoje poszukiwania, wiadomo. ;)

Sugerujesz zbyt słaby aku i wyłączanie się przez to prędkosciomierza? Akumulator mam nowy, ładowanie dzisiaj sprawdzałem to jest w normie właśnie.

Kiedyś miałem podobny problem w poprzednim aucie, że wyłączał mi sie cały licznik i winowajca był słaby aku, ale tutaj aku jest w porządku, poza tym nie działa tylko prędkościomierz i liczniki kilometrów, do tego przestało na chwilę działać wspomaganie. Dziwna sprawa...

#85 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 kwietnia 2010 - 20:24

Miałem na myśli zbyt wysokie ładowanie (walnięty regler), ale jeśli sprawdzałeś, to ok. W takim razie nie mam pomysłów.

#86 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 06 kwietnia 2010 - 21:46

Problem rozwiązany. :) Okazało się, że moje nowe radio ma funkcję zwiększania głośności podczas dużej prędkości i to powodowało nie działanie kilku systemów w tym głównie prędkościomierza. Odpięcie kabelka pomogło. ;)

#87 OFFLINE   marcinf87

marcinf87
  • 1 postów

Napisany 12 maja 2010 - 21:18

Witam. Też mam podobny problem. Podobny ponieważ u mnie on w ogóle nie działa tylko czasami na pare sekund podskoczy wskazówka albo nawet nie zobaczę że podskoczy tylko widać jak licznik kilometrów przekręca się troszeczkę raz na jakiś czas może ktoś ma lub miał podobny problem ?

#88 OFFLINE   szymekrudawa1

szymekrudawa1

Zbanowany

• 186 postów

Napisany 12 maja 2010 - 22:06

panowie-teoretyczni tylko moge odpowiedzieć,o ile sie nie myle.z abs-u jest wystawiana informacja o prędkości auta dla licznika,kompa pokładowego,kompa skrzyni automatycznej,radia(może jeszcze czegoś).trzebaby prześledzić droge sygnału,zlączke x8(pod lewą nogą kierowcy-słupek)do np.predkosciomierza:)

#89 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 maja 2010 - 23:54

u mnie prędkościomierz przestał chodzić po wyciągnięciu licznika w celu wymiany podświetlenia :(
Okazało się potem że delikatnie była wyciągnięta wtyczka ta co się ją wpina już w sam zegar-ta na układzie licznika
(nie było widać do momentu jak ją nie ruszyłem łapą :D) i po dociśnięciu jej (wpięciu) licznik działa bez zarzutu :p

Na waszym miejscu spróbował bym od tego :D

#90 OFFLINE   BigBoy666

BigBoy666
  • 19 postów

Napisany 14 maja 2010 - 21:09

A ja mam takie pytanie. Zerwała mi się linka prędkościomierza w mojej Omedze A. Linka została wymieniona. Prędkościomierz zaczął działać!! Ale pojawił się problem drżącej wskazówki prędkościomierza. Powie mi ktoś jaki morze być powód i jak sobie z nim poradzić??

#91 OFFLINE   ecmpid

ecmpid
  • 71 postów

Napisany 15 maja 2010 - 11:59

Podepne sie pod temat.Panowie jechałem sobie równiutku na tempomacie i w pewnym momęcie zapaliły sie kontrolki tc iabs ,prędkościomierz przestał działac i auto zaczeło zwalniac tak jakby silnik zgasł ale miałem na obrotosciomierzu 1200 obrótów .Te obroty conajmniej dziwne bo jechałem w tym momęcie około 80 km na godzine tak przynajmiej było przed opadnięciem wskażnika prędkości.Nie za bardzo wiedziałem co zrobic i wcisnołem gaz i wszystko wróciło do normy.Czy ktos sie oriętuje co moze byc powodem ?Czytałem o pompie abs czujnikach i kabelkach i oczywiście o wizycie na kompie ale głownie chodzi mi o to czy auto moze w tym momęcie zostac unieruchomione całkowicie,czy jest jakies odcięcie zapłonu bądz zabezpieczenie że juz nie ruszy.Pozdrawiam
Zrobiło sie tak drugi raz i zauważyłem juz na spokojnego ze w tym czasie dział auto normalnie tzn działa abs i wspomaganie co przeczytałem że u niektórych nie ale nie działa mi tempomat w tym czasie.Po dodaniu gazu po 5 sekundach wszytsko wraca do normy .

#92 OFFLINE   szymekrudawa1

szymekrudawa1

Zbanowany

• 186 postów

Napisany 15 maja 2010 - 21:05

A ja mam takie pytanie. Zerwała mi się linka prędkościomierza w mojej Omedze A. Linka została wymieniona. Prędkościomierz zaczął działać!! Ale pojawił się problem drżącej wskazówki prędkościomierza. Powie mi ktoś jaki morze być powód i jak sobie z nim poradzić??

inne fizycznie ułożenie linki,nasmarowanie

#93 OFFLINE   Neoghost

Neoghost
  • 11 postów

Napisany 29 maja 2010 - 09:20

Witam
Wiem że problem był wałkowany ale jakoś mam niezgodności z moim problemem.
A mianowicie
posiadam samochód opel omega silnik x25xe z 96 r.
Po wczorajszej wizycie na szarpakach przestał mi działać prędkościomierz.
Pompa ABS działa ale nie w 100% to znaczy działa TC ale ABS załącza się tylko raz po zakończeniu hamowania pojawia się błąd na desce lecz po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy.
Ponieważ w okolicy nie mam normalnego warsztatu który mógłby zdiagnozować problem proszę was o pomoc
PS
bezpieczniki są całe, MID działa bezproblemowo

#94 OFFLINE   fructon

fructon

auto -serwis

• 163 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 29 maja 2010 - 11:03

uszkodzenie w abs
uszkodzenie w liczniku lub komunikacji między licznikiem a modułem wszystko do sprawdzenia interfejsem
auto serwis

#95 OFFLINE   Neoghost

Neoghost
  • 11 postów

Napisany 29 maja 2010 - 14:59

Wruciłem z diagnostyki
Tec pokazuje Błąd w abs`e sporadycznie (przekaznik pompy zwrotnej) podczas jazdy dokładnie zczytuje prędkości z kół.
W czasie jazdy radio automatycznie sie podgłaśnia do prędkości
Podczas przekręcenia kluczyka do pozycji zapłon licznik nie dokonuje testu (dawniej wskazówka podnosiła się i opadała zaraz) teraz jest martwa
Sprawdzone bezpieczniki i wszystkie kości z licznika i z bezpieczników
Czy to oznacza ze padł licznik
PS czy do testów mogę zastosować licznik z anglika

#96 OFFLINE   fructon

fructon

auto -serwis

• 163 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 29 maja 2010 - 15:39

podstaw licznik z anglika
auto serwis

#97 OFFLINE   Neoghost

Neoghost
  • 11 postów

Napisany 31 maja 2010 - 15:41

No i wyjaśniło się
dzisiaj rano samochód zaczął gubić obroty i gasnąć na wciśniętym sprzęgle - wymiana licznika rozwiązała wszelkie problemy.
PS
Dziękuję za wszelkiego typu rady i podpowiedzi

#98 OFFLINE   makusztof

makusztof
  • 7 postów

Napisany 13 czerwca 2010 - 18:07

Witam!
Przeszukiwałem forum szukając rozwiązania problemu, ale niestety nie znalazłem. Mój problem polega na tym, iż nie działa mi prędkościomierz, jeśli chodzi o inne wskaźniki jak: obrotomierz, paliwo i temp. wszystko działa. Tylko prędkościomierz zatrzymał się na zerze. Nie nalicza mi również kilometrów. Nie znam się niestety na tym, ale jak czytałem na forum, może mieć z tym związek kontrolka od ABS'u, która jest cały czas zapalona. W aucie 2 lata temu już pojawiła się ta usterka, niestety wyjechałem za granicę i autko było używane naprawdę sporadycznie.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.

#99 OFFLINE   axk

axk

Wolność Rządzi :)

• 262 postów

Napisany 13 czerwca 2010 - 22:13

Któryś z czujników abs, albo pompa, miałem to samo ,

komp pokazywał dwa błędy czujnika prawego tylego koła i jakis tam błąd kół zębatych czy cuś, w rzeczywistości siadł sterownik na pompie.

Najlepiej jechać na kompa, i niech ci sprawdzą czujniki i czy zębatki przy dyfrze są nie zasyfione, potem możesz sprawdzić czy wtyczka siedzi dobrze na pompie i czy syf się tam nie dostał.

ps. Ja i tak musiałem zmienić sterownik , niestety samego sterownika nie kupisz tylko całą pompę , ale bezsens zmieniać całą pompę jak na 99 % siadł sterownik.
=======================================
Moja Galeria >>>http://forum.omegakl...php?albumid=565
=======================================

#100 OFFLINE   dawid2306

dawid2306
  • 7 postów

Napisany 06 lipca 2010 - 21:00

Witam. Nie orientujecie się czasem gdzie szukać przyczyny niedziałającego prędkościomierza i licznika w omedze a? Dodam że licznik jest elektryczny a abs działa normalnie. Nie działa jeszcze komputer pokładowy ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Pozdrawiam