Nie działa prędkościomierz
Napisany 12 marca 2010 - 00:04
Napisany 05 kwietnia 2010 - 17:32
Macie jakiś pomysł na rozwiązanie moich komediowych akcji z autem?

PS Przed tymi wszystkimi wydarzeniami autko było podłaczanie do komputera w celu wykrycie błędów przez fachowca, ale nie sądzę żeby to miało jakiś wpływ przecież chyba...
Napisany 05 kwietnia 2010 - 18:49
Co do radia, to może nie spalone, a bezpiecznik poszedł.
Napisany 05 kwietnia 2010 - 19:48

Sugerujesz zbyt słaby aku i wyłączanie się przez to prędkosciomierza? Akumulator mam nowy, ładowanie dzisiaj sprawdzałem to jest w normie właśnie.
Kiedyś miałem podobny problem w poprzednim aucie, że wyłączał mi sie cały licznik i winowajca był słaby aku, ale tutaj aku jest w porządku, poza tym nie działa tylko prędkościomierz i liczniki kilometrów, do tego przestało na chwilę działać wspomaganie. Dziwna sprawa...
Napisany 05 kwietnia 2010 - 20:24
Napisany 06 kwietnia 2010 - 21:46

Napisany 12 maja 2010 - 21:18
Napisany 12 maja 2010 - 22:06
Napisany 13 maja 2010 - 23:54

Okazało się potem że delikatnie była wyciągnięta wtyczka ta co się ją wpina już w sam zegar-ta na układzie licznika
(nie było widać do momentu jak ją nie ruszyłem łapą

Na waszym miejscu spróbował bym od tego

Napisany 14 maja 2010 - 21:09

Napisany 15 maja 2010 - 11:59
Zrobiło sie tak drugi raz i zauważyłem juz na spokojnego ze w tym czasie dział auto normalnie tzn działa abs i wspomaganie co przeczytałem że u niektórych nie ale nie działa mi tempomat w tym czasie.Po dodaniu gazu po 5 sekundach wszytsko wraca do normy .
Napisany 15 maja 2010 - 21:05
inne fizycznie ułożenie linki,nasmarowanieA ja mam takie pytanie. Zerwała mi się linka prędkościomierza w mojej Omedze A. Linka została wymieniona. Prędkościomierz zaczął działać
Ale pojawił się problem drżącej wskazówki prędkościomierza. Powie mi ktoś jaki morze być powód i jak sobie z nim poradzić??
Napisany 29 maja 2010 - 09:20
Wiem że problem był wałkowany ale jakoś mam niezgodności z moim problemem.
A mianowicie
posiadam samochód opel omega silnik x25xe z 96 r.
Po wczorajszej wizycie na szarpakach przestał mi działać prędkościomierz.
Pompa ABS działa ale nie w 100% to znaczy działa TC ale ABS załącza się tylko raz po zakończeniu hamowania pojawia się błąd na desce lecz po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy.
Ponieważ w okolicy nie mam normalnego warsztatu który mógłby zdiagnozować problem proszę was o pomoc
PS
bezpieczniki są całe, MID działa bezproblemowo
Napisany 29 maja 2010 - 11:03
uszkodzenie w liczniku lub komunikacji między licznikiem a modułem wszystko do sprawdzenia interfejsem
Napisany 29 maja 2010 - 14:59
Tec pokazuje Błąd w abs`e sporadycznie (przekaznik pompy zwrotnej) podczas jazdy dokładnie zczytuje prędkości z kół.
W czasie jazdy radio automatycznie sie podgłaśnia do prędkości
Podczas przekręcenia kluczyka do pozycji zapłon licznik nie dokonuje testu (dawniej wskazówka podnosiła się i opadała zaraz) teraz jest martwa
Sprawdzone bezpieczniki i wszystkie kości z licznika i z bezpieczników
Czy to oznacza ze padł licznik
PS czy do testów mogę zastosować licznik z anglika
Napisany 31 maja 2010 - 15:41
dzisiaj rano samochód zaczął gubić obroty i gasnąć na wciśniętym sprzęgle - wymiana licznika rozwiązała wszelkie problemy.
PS
Dziękuję za wszelkiego typu rady i podpowiedzi
Napisany 13 czerwca 2010 - 18:07
Przeszukiwałem forum szukając rozwiązania problemu, ale niestety nie znalazłem. Mój problem polega na tym, iż nie działa mi prędkościomierz, jeśli chodzi o inne wskaźniki jak: obrotomierz, paliwo i temp. wszystko działa. Tylko prędkościomierz zatrzymał się na zerze. Nie nalicza mi również kilometrów. Nie znam się niestety na tym, ale jak czytałem na forum, może mieć z tym związek kontrolka od ABS'u, która jest cały czas zapalona. W aucie 2 lata temu już pojawiła się ta usterka, niestety wyjechałem za granicę i autko było używane naprawdę sporadycznie.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Napisany 13 czerwca 2010 - 22:13
komp pokazywał dwa błędy czujnika prawego tylego koła i jakis tam błąd kół zębatych czy cuś, w rzeczywistości siadł sterownik na pompie.
Najlepiej jechać na kompa, i niech ci sprawdzą czujniki i czy zębatki przy dyfrze są nie zasyfione, potem możesz sprawdzić czy wtyczka siedzi dobrze na pompie i czy syf się tam nie dostał.
ps. Ja i tak musiałem zmienić sterownik , niestety samego sterownika nie kupisz tylko całą pompę , ale bezsens zmieniać całą pompę jak na 99 % siadł sterownik.
Moja Galeria >>>http://forum.omegakl...php?albumid=565
=======================================
Napisany 06 lipca 2010 - 21:00