Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Potrzebuję dobrej rady... POMOCY!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
106 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 lutego 2009 - 11:39

Więcej lasek zbajerujesz

Myślisz, że to się liczy? Omega, to nie BMW, a w nim dres... Daj spokój...

Jak miałem 18 lat to nawet nie marzyłem o samochodzie tylko o maluchu.

No właśnie, to co, to znaczy, że teraz też ma sobie kupić malucha, bo w "Waszych" czasach nie było innych aut?
Omega kosztuje teraz porównywalnie tyle, co kiedyś kilkuletni maluch, więc o co chodzi?

Jak rodziców stać to się nie zastanawiaj. Kupuj drogą , wypasioną ze sprzętem audio i mocną Omegę, pomimo, że wcześcniej sugerowałem 2.0 benzynę .

Że Ty tak zasugerowałeś, to nie oznacza, że tak musi być i że ma się do tego dostosować. Lepiej niż kupi tą Omegę, niż 160 konny motocykl, nie sądzisz?

wiecej kupli będziesz miał a nauczyciele będą się odnosić z szacynkiem i lepsze oceny bęą stawiać

A co ma zakup auta do tego? Zastanów się co piszesz...

#82 OFFLINE   Benedykt

Benedykt
  • 115 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 11:48

Zazdrościsz tego, że nie mogłeś swojemu kupić auta i dać na jego utrzymanie?

A skąd niby takie przypuszczenia???Czy na czole mam wyryte , że jestem biednym człowiekiem?Ja gdybym nawet miał dużo za dużo - to i tak bym nie dał, choćby dlatego żeby gówniarza nie rozpuszczać , a przede wszystkim żeby go "postawić w tym rzędzie" , który zgodnie z wiekiem jest mu przynależny.

Wg. Ciebie wszyscy to darmozjady...

A to do czego mam przyłatać????

Jest oswojony z duża mocą, skoro myślał o zakupie R1, to 160 konny potwór, którego nie jeden boi się dosiąść...

Jest oswojony???
Chyba z trądzikiem na twarzy....

#83 OFFLINE   RAFI22DTI

RAFI22DTI
  • 909 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 12:11

panowie wyluzujcie troche.... tak sie ciskacie jakbyscie to Wy jemu to auto i utrzymanie mieli zasponsorowac.... jak mu ojciec chce kupic to niech kupi i jak mu utrzymanie auta chce sponsorowac to niech sponsoruje.... nie rozumiem po co wogole ta klotnia.... wiadomo czasy sie zmienily... jak kogos stac to nie wiem czemu jestescie przeciwko.... a te teksty ze wyrwie wiecej lasek itp to juz wogole mistrzostwo swiata...

#84 OFFLINE   szajba

szajba
  • 155 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 13:46

kupuj i jezdzij jak cie stac poatrz tylko zeby byla dobra nie wytyrana i policz wszystko jeszcze raz,bo pisalem ci ze pieniazkpw idzie jak cie stac kupuj i jezdij,tylko pamietaj nie sztuką jest kupic i patrzec jak stoi pod domem sztuką jest jezdzic i sie tym cieszyc pozdrawiam wszystkich czytaj dzial porady przed zakupem i po forum tez tu i tam a napewno wiecej sie dowiesz

#85 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 lutego 2009 - 14:00

Jak znajdziesz jakąś omę interesującą to wal odrazu na forum to może ktoś z tobą podjedzie - co dwie głowy to nie jedna :)

#86 OFFLINE   EPRZ

EPRZ

Symulant

• 115 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 15:36

Jak czytam co poniektórych to nie wiem czy płakać czy się śmiać, panowie dajcie se na luzik co?????????
Jakoś się toczy

#87 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 16:50

Można?? Chyba tak, a takich przykładów zepsutych dzieciaków lub normalnej młodzieży tylko że z niewyobrażalnie (dla mnie oczywiście) bogatymi rodzicami, którzy nie "degradują" innych ale też nie ukrywają się że ich stać ( a tak naprawdę ich rodziców) mógłbym wymienić dużo.... I takie sprawy mnie nie zdziwią...

Tak kolego masz rację ale powiedz sam, ilu jest takich ludzi? Ilu polskich licealistów ma takie widoki? Myślę że zdecydowana przewaga jest tych co mieszka w blokowisku i pracuje jedno z rodziców za 1500pln. Ja mu nie odmawiam prawa posiadania omegi, a niech ma. Chodziło mi raczej o to że po co takie farmazony "jestem przecietnym licealistą" ble ble ble, i czy to auto dla mnie. Dla przeciętnego licealisty omega to kosmos. A to ze w czwartej klasie napierał polonezem po kartoflisku to mnie tylko rozbawił. Nie bez powodu łebki mają droższe OC i powodują większość kraks, bo wydaje się im że już są w pełni ukształtowanymi kierowcami, a prawda jest taka że są tylko dawcami organów.

#88 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 16:58

są tylko dawcami organów

Dlatego kolega nie chce już motoru tylko auto duże, masywne (ale bez przesday) w którym będzie mógł czuć się komfortowo i bezpiecznie - a omega takim autem właśnie jest i to w dodatku za rozsądne pieniądze :)

#89 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 17:01

I tu się w 100% z tobą zgadzam kolego.

#90 OFFLINE   dave0924

dave0924
  • 4 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 17:14

witam!!
mam pewien problem. szukam jakiegoś auta dla siebie i nie wiem czy omega bedzie dobrym wyborem?? fakt że jak na swoje lata ma całkiem atrakcyjny wygląd, no i pod maską też troszkę ma. Mam na oku jeden egzemplarz, tylko że ma uszkodzoną uszczelkę pod jedną głowicą (3.0V6 w automacie).z naprawą nie było by problemu bo mój tata jest mechanikiem samochodowym więc mam za darmo.Ale chciałem zapytać jak z ogólną eksploatacja takiej wersji silnikowej?czy są jakies wieksze problemy?? czy tak jak każdy samochód? Dodam że obecnie jeżdżę Alfa 156 1.8 140KM ale trochę mi sie już znudziła(drogie części).czy omega bedzie lepsza??

#91 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 18:12

Alfa 156 1.8 140KM ale trochę mi sie już znudziła(drogie części).czy omega bedzie lepsza??

Alfy są twarde, a Omegi to kanapowce. Jeśli szukasz dużego, wygodnego i taniego auta, to jaknajbardziej Omega.

#92 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 18:41

Witam być może nowego kolegę. Mam omegę od ponad roku i jestem z niej BARDZO zadowolony,co prawda nie posiadam wersji 3.0 i nie bardzo mogę coś tu podpowiedzieć o tej wersji silnikowej ale ma taką mój kumpel i też bardzo chwali. Co do awaryjności to to jest chyba troszkę loteria, zależy na jaki egzemplarz trafisz. Części w porównaniu do innych aut (tej klasy) są bardzo tanie i naprawdę nie trzeba szukać zamienników. Ogromną zaletą omegi jest komfort jazdy, omega jest super wygodnym autem, no i ma dość bogate wyposażenie.
Na omegę zdecydowałem się na podstawie obserwacji aut znajomych, stwierdzając że zadbane egzemplarze sprawują się naprawdę dobrze i są dość niezawodne. Teraz jest tak że większość rodziny jezdzi omegami wszelakiej maści i odmian.

#93 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 22:43

Ty ją sprawdź dobrze z ojczulkiem zanim kasę wyłożysz - sama uszczelka może być skuteczną przykrywką kompletnego remontu bądź wymiany silnika. Ludzie są podli i wiem co potrafią robić źeby tylko pozbyć się szrota i jeszcze na tym zarobić

#94 OFFLINE   dave0924

dave0924
  • 4 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 23:37

to jest własnie najgorsze że może się okazać że jest pęknięta głowica albo cos podobnego i koszta wzrastaja i to o dośc dużo. ale coż, najpierw trzeba będzie ją obejrzeć, i zobaczymy co ojciec powie. jeżeli by była pęknięta głowica to koszt około 1000 zł nie licząc roboty bo to mam za free. muszę to przekalkulować i ją zobaczyć, czy wartoo

#95 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów

Napisany 25 lutego 2009 - 00:17

to jest własnie najgorsze że może się okazać że jest pęknięta głowica albo cos podobnego i koszta wzrastaja i to o dośc dużo. ale coż, najpierw trzeba będzie ją obejrzeć, i zobaczymy co ojciec powie. jeżeli by była pęknięta głowica to koszt około 1000 zł nie licząc roboty bo to mam za free. muszę to przekalkulować i ją zobaczyć, czy wartoo

Omega to wdzięczne auto ale jak się wpier....lisz w koszty naprawy/remontu silnika to ci się słabo zrobi.... W razie czego poczekaj.... tych samochodów będzie napewno jeszcze na sprzedaż, dozbierasz więcej kasy, a kij się trafi jakaś taka wyłuskana, przygłaskana i wogóle cud miód i orzeszki :) Nie ma co się napalać - auto ma ci służyć, a nie ciągnąć za portfel :)

#96 OFFLINE   Kafar007

Kafar007
  • 16 postów

Napisany 25 lutego 2009 - 19:27

heh nie nie na Evo mnie nie stać :p z resztą nawet gdyby to i tak bym takiego od rodziców nie dostał :p Tata powiedział ze na cos lepszego mogę liczyć jak skończę 23 lata i stwierdzi ze można mi powierzyć poważniejsze auto... z reszta hmmm... mi się wydaje, że jemu zależny żebym ja sam na własnej skórze odczul starania o ten samochód i dbał o niego mimo ze nie jest wart 70 tys tylko 7 :p. Jak dla mnie nawet jak ktoś ma poloneza to jest spoko :) ważne żeby nie robił wsi :p nie przyciemniał szyb folią z ryniasza, nie malował felg sreberkiem, i robił innych "mega kozackich" Tuningów ;P :) Ja jak Bóg da i stanę się szczęśliwym posiadaczem Omegi... to kupie sobie felgi 17 cali, wsadzę Xenony, wygłuszę ją matą bitumiczną i założę względne audio :p nie będzie żadnych spoilerów czy obniżania po przez podcinanie sprężyn :p jak dla mnie to jest limuzyna i limuzyna ma pozostać a nie dresiarskim wozidłem w stylu Golf III 1,4 mega tuning

PS: Benedykcie :) ja od wieku lat 16 jeździłem 105 konna CBR 600 F3 :) więc chyba mam do czynienia z dużą mocą... nie rozumiem też twojego rozgoryczenia i odzywek typu "przyzwyczajony do trądzika na twarzy" Przejedz się najpierw na Moto później komentuj moc ;)
poza tym lekko irytują mnie Twoje oceny... mojej osoby, temat założyłem bo chciałem konstruktywnych rad a nie opinii że Ty kupiłeś swojemu Swifta albo nawet nazywanie szczeniakiem ;> Jak dla mnie możesz mieć 40 lat i więcej ale konwersację obowiązuje pewna doza kultury.
Nie chodzi mi tez o rwanie lasek :) nie jestem Dresikiem z BMW :) myślę że kobieta wyrwana na "brykę" nie jest dobra partnerką :))

#97 OFFLINE   dave0924

dave0924
  • 4 postów

Napisany 25 lutego 2009 - 21:26

chciałem zapytać czy w omegach z rocznika 94/95 była montowana kontrola trakcji??

#98 OFFLINE   Kafar007

Kafar007
  • 16 postów

Napisany 25 lutego 2009 - 21:38

chciałem zapytać czy w omegach z rocznika 94/95 była montowana kontrola trakcji??

hmmm.... Czy to dotyczy mojego tematu??

#99 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 26 lutego 2009 - 18:22

Kafar007 nie ukrywam że to co napisałeś to bardzo rozsądne podejście do tematu omega, ale myślę że troszkę zle oceniasz intencje Benedykta. Moim zdaniem popełniłeś błąd formułując pytanie w pierwszym poście. Chcesz mieć omegę proszę bardzo, ale zadałeś pytanie czy to dobry wybór dla przeciętnego licealisty którym jak wynika z twoich wypowiedzi nie jesteś. Wybacz ale przeciętny licealista może tylko pomarzyć o jakimkolwiek samochodzie. Poza tym omega jako samochód tylno napędowy o sporych gabarytach jest samochodem wymagającym od kierowcy pewnego doświadczenia. Nie obraz się ale większość 18 latków ma dość nikłe pojecie o jezdzie samochodem (niestety im się wydaje inaczej). Na tak postawione pytanie odpowiedzieliśmy tak jak odpowiedzieliśmy. Osobiście życzę ci przyjemnej eksploatacji chociaż uważam że jak na dojazdy do szkoły 5-6 km to przerost formy nad treścią. Mimo wszystko życzę powodzenia.

#100 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 26 lutego 2009 - 18:42

Za moich czasów licealnych taki dystans się robiło rowerem w parę minut :>