Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opel Omega D

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
209 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 października 2010 - 00:28

tak jak w przypadku VW Scirocco który po 34 latach znów wrócił do sprzedazy :)

Po 16 latach ;)

Moim zdaniem, na obecną chwilę, insignia załatała tą pustkę po omedze ale za to brakuje sportowego auta, więc wraca calibra :D

#142 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 października 2010 - 16:31

a moim zdaniem insignia była by o wiele ładniejsza gdyby nie zwężający sie tył auta, jak by ogólny wygląd bagażnika nie był zwężony to by nawet mogło być, już o wiele lepiej prezentuje sie signum. Omega powinna być duża gabarytowo aby konkurowała z mesiem S , BMW 7 i Audi A8, pod machą powinny znajdować się jakies 3 benzynki powiedzmy, 2,5l , 3,5l i 5,0l oraz ze dwa diesele takie ze 3,0 TDI i 4,0 TDI oczywiście napęd tylni, chyba że ktoś by preferował quattro to też powinni wprowadzić taka opcję :D Sylwetkę powinni zostawić taką jak na moim zdjęciu ale zmienił bym lamy by bardziej wyglądem powracały do omegi niż przypominały by vectrę. Środek powinien mieć dużo miekich materiałów również na boczkach drzwi tak jak jest w B bo w Bfl juz mi się boczki nie podobają.
Ale moim zdaniem powinni coś spróbować zrobić i wystawic przynajmniej jakis projekt w genewie :D a nóż widelec by sie przyja :)

#143 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 19 października 2010 - 16:58

Mnie się wydaje ze omega powróci. Każdy producent wraca do samochodów które już dawno przestały zjeżdżać z taśm produkcyjnych. Kontynuacja omegi, wydaje mi się ze została zaprzestana gdyż przyszła moda oraz zapotrzebowanie na samochody ekonomiczne, dużo tańsze. Omega by nie miała bytu w obecnych czasach. Kosztowała by tyle co mesio czy bejca a popularnośc omegi była by mniejsza z powodu tzw jej awaryjność obecnych modeli. Dlatego opel postanowił zaprzestac jej produkcję. Poczeka kilka lat aż zapomni się o jej pechowej historii. Wtedy opel odsłoni nową omegę, pewno to będzie hybryda na wysokim standardzie, wtedy kiedy konkurencja będzie miała odsłonę jakiegoś super swojego wozu, wtedy opel tak przygotuje omegę by przysłonic jej wizerunkiem swoja konkurencje i przyciągnąc do siebie potencjalnych klientów

#144 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów

Napisany 19 października 2010 - 17:05

Omega powinna być duża gabarytowo aby konkurowała z mesiem S , BMW 7 i Audi A8,

I zaliczyła by taką samą padaczkę jak VW Phaeton . Bo to dalej bedzie Opel co by on nie miał to i tak wszyscy będą woleć A8, siódemkę albo ese .

#145 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 19 października 2010 - 17:10

Omega powinna być duża gabarytowo aby konkurowała z mesiem S , BMW 7 i Audi A8

Czyli nie wyszło w segmencie E, to uderzamy w segment S. Opel nie ma co tam szukać bo za cienki jest. Jak inni montowali już dawno silniki V8 (o V12 nawet nie wspominam), to Opel nie potrafił sobie poradzić z ciepłem w komorze silnika z V8 od Corvetty :śmiech:

#146 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 19 października 2010 - 20:08

Tak , ja bym uderzył właśnie w wyższą klasę ale wydaje mi się że opel prędzej powróci w tym segmencie z senatorem. Każdy producent miał potyczki swojego czasu:
Volkswagen - Passat
Jaguar - X-Type
Cadillac STS (V-8)
Mercedes - M-Class
Nissan - Armada
I co mają tym przekreślić wszystko? Moim zdaniem powinni wypuścić nowa Omcie bo tak naprawdę Opel nie ma w tej chwili luksusowego auta. Omcia była produkowana i zaliczana do klasy BMW 5 czy Merc 124 ale tak na prawdę porównywano ją do klasy wyższej czyli BMW 7 i merc 126. Dla jednych była awaryjna a dla innych nie, zależy co kto próbował z tym autem robić. Ale nie oszukujmy się czy któryś z nas zamienił by Omcie na BMW 5 czy Mesia 124 ?? Jeździłem tymi samochodami jak kupowałem auto i nie brałem popd uwagę Omegi ze względu na opinię, ale pojeździłem troche Bejcami, trochę Mesiami za tą samą cenę co chodziła Omega, i powiedziałem: co mi szkodzi się przejechać omegą. Wynalazłem na Alledrogo w cenie mi odpowiadającej auto i sie umówiłem na oględziny. Urzekło mnie w niej wszystko, wygląd zewnętrzny i wewnętrzny oraz komfort jazdy. Szybko porównałem to z konkurentami i nie było wątpliwości, odjechałem pierwszą Omegą w jakiej siedziałem i jestem z niej zadowolony. Następna też będzie Omcia i z pewnością Benzyna w manualu i z grubym welurem :)

#147 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów

Napisany 19 października 2010 - 20:38

Omcia była produkowana i zaliczana do klasy BMW 5 czy Merc 124 ale tak na prawdę porównywano ją do klasy wyższej czyli BMW 7 i merc 126.

Proszę Cie z tym porównywaniem do siódemki albo esy to chyba teraz porównują Kluskowicze którzy uważają ze Omega to najlepsze auto pod słońcem .

#148 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 19 października 2010 - 21:10

Proszę Cie z tym porównywaniem do siódemki albo esy to chyba teraz porównują Kluskowicze którzy uważają ze Omega to najlepsze auto pod słońcem .

No własnie, bez przesady ;) Omega porównywana do 7 czy eSki ;)

Idąc za wikipedia. To były porównywalne auta: Audi A6, BMW E39, Mercedes-Benz W210, Ford Scorpio, Mercedes-Benz W124

#149 OFFLINE   krzysiek1985

krzysiek1985

Zbanowany

• 228 postów

Napisany 20 października 2010 - 11:45

Ja uważam że Omega B FL jest takim odpowiednikiem BMW 5 E60 dobrze wyposażona B FL-ka w niczym nie ustępuje BMW 5 E60 A różnica w cenie około 40 tys zł ;)

#150 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów

Napisany 20 października 2010 - 13:11

Ja uważam że Omega B FL jest takim odpowiednikiem BMW 5 E60 dobrze wyposażona B FL-ka w niczym nie ustępuje

Hahaha ...
Jeździłeś e60 ??

#151 OFFLINE   krzysiek1985

krzysiek1985

Zbanowany

• 228 postów

Napisany 20 października 2010 - 14:44

Hahaha ...
Jeździłeś e60 ??

Tak 530 w dieslu w sedanie i manualu .

#152 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów

Napisany 20 października 2010 - 14:49

Tak 530 w dieslu w sedanie i manualu .

To albo to był jakiś golas albo zajechaniec .

#153 OFFLINE   krzysiek1985

krzysiek1985

Zbanowany

• 228 postów

Napisany 20 października 2010 - 14:58

To albo to był jakiś golas albo zajechaniec .

Do czego zmierzasz ?? Chcesz głupio dyskutować ?? I się licytować ??

#154 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów

Napisany 20 października 2010 - 15:13

Nie bo ja mam całkiem inne zdanie. Omega to nawet nie ma co się równać z e39 , a co dopiero z e60.

Więc moje pytanie brzmi czemu uważasz ze Omega Bfl niczym nie ustępuje e60 ??

#155 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 20 października 2010 - 15:26

Powiem tak. W cenie dobrze wyposazonej omegi nie znajdzie się zadbanej e39. Wiec pod tym względem jest lepsza ale to tylko moje zdanie. Ja się nie znam :p

#156 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 20 października 2010 - 16:30

jeżeli mówimy o Omedze Bfl i BMW Czy Mesio po 2000r to OK zgodzę sie że Omega była gorsza, ale ja mówie o Omedze B i o BMW E-34 i Mesiu W124. i weź mi nie mów że tamte auta sa lepsze od omegi bo cię wyśmieje, znajdź sobie te 3 auta w cenie 6tys.zł. i je porównaj, ciekawe co bys wybrał.

#157 OFFLINE   krzysiek1985

krzysiek1985

Zbanowany

• 228 postów

Napisany 20 października 2010 - 17:00

Nie bo ja mam całkiem inne zdanie. Omega to nawet nie ma co się równać z e39 , a co dopiero z e60.

Więc moje pytanie brzmi czemu uważasz ze Omega Bfl niczym nie ustępuje e60 ??

Wizualnie ,wyposażeniowo, ilość miejsca w środku , gabarytowo i właściwości jezdne nie odbiegają znacznie B FL 3.0 V6 od BMW 5 E60 którym jezdzilem 3.0 diesel Mial nieco lepsze przyspieszenie ale to chyba normalka w koncu technologicznie nieco lepszy i młodszy i miał 218 koni a FL 211 KM Za 40 tys zł różnicy spodziewał bym się od BMW że jeszcze bedzie dodatkowo ciągnoł laskę za to że tyle dopłaciłem . Moim zdaniem przepaść jest tylko w cenie . Takie jest moje zdanie. Jeśli miał bym dać za E60 np.60 tys zł wolał bym kupić jakąś dobrą B FL ke za 20 tys.

#158 OFFLINE   BRYLANT

BRYLANT
  • 371 postów

Napisany 20 października 2010 - 17:04

znajdź sobie te 3 auta w cenie 6tys.zł. i je porównaj, ciekawe co bys wybrał.

Kolego wybrał bym e34 gdyż do 6 koła to będzie najmniejszy parch z tej trójki . Bo Omega za 6 tyś to jest śmietnik , a 124 ciężko znaleźć bo one trzymają cenę .

A i jeszcze jedna sprawa cytujesz moją wypowiedź która dotyczyła porównywania omegi do Ski i siódemki . A wyskakujesz mi z piątką i z 124 .

#159 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 20 października 2010 - 20:38

Kolego wybrał bym e34 gdyż do 6 koła to będzie najmniejszy parch z tej trójki . Bo Omega za 6 tyś to jest śmietnik , a 124 ciężko znaleźć bo one trzymają cenę ..

nie no spoko , śmietnik, ja za swoją omeszkę z 94r dałem 6 tys z LPG i przebiegiem 150tys, i nie uwazam zeby to był parch, miała gdzieś lekką stłuczkę jak ją kupiłem na prawych drzwiach i tam jest szpachla, w tym roku na wiosnę pojawiły sie pierwsze dwa parchy, pierwszy na tylnych prawych drzwiach na rozku i drugi na drzwiach kierowcy na dole. Obecnie może nie jest to ideał bo zaliczyłem nia dwie stłuczki z lewej strony, ale przed nimi była niemal idealna oprócz prawych drzwi gdzie wielokrotnie była mierzona miernikiem lakieru i tylko tam widac ze jest inna grubość. Więc mi nie mów że za te pieniądze kupisz Omegę parcha. Mercedes jest w cenie i za te pieniądze nie nadawał sie będzie do jazdy, Bemka będzie w lepszym stanie , ale za wyglad zewnetrzy i wewnętrzy nie chciał bym nim jeździć nawet za darmo bo jest paskudny. Ja mam przejechane 170tys i nadal nie uważam że to jest parch, sprawdź sobie ile włożyłem w naprawę mojej Omegi i zmienisz zdanie, bo włozyłem w nia przez dwa lata grosze. Może mi sie udało kupic taniej w dobrym stanie, ale nie zamienił bym tego na zadnego mesia i zadna bemke produkowana do tych samych lat co produkowane byly Omegi. i nie jestem tutaj zaduzony w aucie, bo auto zawsze mozna zmienic i sie przyzwyczaic do innego, ale inne co mi się podobają z lat tych co produkcja szła Omegi nie maja RWD :D :p

#160 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów

Napisany 20 października 2010 - 22:53

Omega to nawet nie ma co się równać z e39 , a co dopiero z e60.

E60 nigdy nie miałem przyjemności prowadzić, ale nie bardzo widzę wyższość e39 nad Omegą.

-BMW jest sporo twardsze nawet na seryjnym zawieszeniu, przez co wydaje się mieć bardziej sportowe nastawianie, niż miękka, płynąca Omega
-E39 jest mniejsze w środku
-za kierownicą E39 nie jest jakoś super wygodnie, jak dla mnie Omega jest wygodniejsza
-co prawda, na Omegę nie da się rwać "lachonów" tak jak w E39, ale to już kwestia rodzaju "lachonów" ;)
-E39 ma bogatszą paletę silników
-Osiągi 528 i Omegi 3.0 są porównywalne
-w BMW była dostępna skrzynia Tiptronic, a Opel zaspał.

Nie wiem dlaczego Omega miałaby tak bardzo odstawać od E39. Co ważnego jeszcze przegapiłem? :hmm: