Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

Przyciemniane szyb

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
241 odpowiedzi na ten temat

#161 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 września 2012 - 21:23

Ja mam taką folie w aucie w jednych drzwiach, w lecie zakładałem to jako zasłonkę przeciwsłoneczną dla dziecka,

Wystarczy delikatnie zwilżyć i przyłożyć, wycisnąć wodę ścierką lub ręcznikiem papierowym i gotowe.
Łapanie się samej folii bez użycia wody możliwe było tylko kilka razy aż się nie pozagniatała:D
Jednak jako przyciemnienie na dłuższy czas nie polecam, u mnie trzymała się idealnie zaledwie miesiąc, po tym czasie zaczęła się filcować, przypuszczam że od wilgoci.

Ta folia nadaję się tylko do tymczasowej ochrony przed słońcem.
Nie wyobrażam sobie przyciemniania tym auta.

Ja swoją kupiłem w Tesco w tamtym roku, 1 mkw za mnij niż 10 zł.

A jeśli chodzi o tą z MPK tak samo to wygląda jednak ta na autobusach jest naklejana na klej i zazwyczaj z zewnątrz więc to co innego.
Ale wspólną ich wadą jest to,że się patrzeć nie da przez nią.

#162 OFFLINE   schaba

schaba
  • 52 postów

Napisany 11 marca 2013 - 14:33

Witam koledzy byłem dziś na stacji diagnostycznej i sprawdzałem szybki po prostu tak z ciekawości ile mają przepuszczalności światła dodam że nie są przyciemnione folią tylko już jest taka szyba chyba to będzie piecowo i przyrząd pokazał 35,5% przepuszczalności a sprawdzał tak do pewności przednią szybę i pokazało 82% ale diagnosta powiedział że jest bardzo zdziwiony tą przepuszczalnością i mówił że nieraz sprawdzał szyby z foliami optycznie ciemniejszymi i wykazywało ok.50% a moje szybki od środka są delikatnie ciemniejsze od przedniej i nie wiem co mam z tym ronić ale nie zamierzam zmieniać szyb

Przenoszę tutaj, kolejny taki sam temat nie jest potrzebny :) /Benuś

#163 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 marca 2013 - 15:16

Jeździć, pies jak nie zobaczy folii to raczej nie będzie sprawdzał. Przecież nie powie żebyś szyby zdemontował :)

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#164 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 marca 2013 - 19:49

Jeździć, pies jak nie zobaczy folii to raczej nie będzie sprawdzał. Przecież nie powie żebyś szyby zdemontował :)

Pewnie że nie powie, tylko dowód rejestracyjny zabierze.

#165 OFFLINE   tc82

tc82

• 2 509 postów

Napisany 11 marca 2013 - 19:52

Ale za co?? Takie były i tyle. Ja w maluchu miałem wszystkie brązowe, łącznie z przednią i jeździłem bez problemu.

#166 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 11 marca 2013 - 20:15

Widzisz, tylko u mnie na szybach w Lancii jest napisane oryginalnie na przednich szybach, transparencja 70% i taka powinna być. Jeżeli to by się nie zgadzało szyba podlega wymianie na nową, bądź taką, która zachowuje tą transparencje.

#167 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 11 marca 2013 - 20:23

Ale za co?? Takie były i tyle. Ja w maluchu miałem wszystkie brązowe, łącznie z przednią i jeździłem bez problemu.

jasne, że zabierze... za to, że nie mają wymaganej przepuszczalności. a jak jeździłeś maluchem to było parę lat temu i policja tak na to nie patrzyła... teraz niestety coraz bardziej im się leb kręci za ciemnymi szybami

#168 OFFLINE   OMEGATOR

OMEGATOR

OMEGOS CARAVANOS

• 722 postów
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 11 marca 2013 - 22:02

jasne, że zabierze... za to, że nie mają wymaganej przepuszczalności

Może i zabiorą a może nie. Fakt że teraz sie bardziej czepiaja. Ale jak coś to za dwa dni i tak dowód sie odbierze i szybki znowu zrobi czarne :)

#169 OFFLINE   tc82

tc82

• 2 509 postów

Napisany 11 marca 2013 - 22:14

Może i zabiorą a może nie. Fakt że teraz sie bardziej czepiaja. Ale jak coś to za dwa dni i tak dowód sie odbierze i szybki znowu zrobi czarne :)

Maniek a czytałeś o co chodzi ?? Jak ma piecowo 35% to folii nie zdrapie choćby nie wiem jak się starał :)

#170 OFFLINE   Rafke

Rafke

Pastor & szperacz fantów

• 2 588 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 11 marca 2013 - 23:41

Jak ma piecowo 35% to folii nie zdrapie choćby nie wiem jak się starał

zależy od pilnika, jakie będzie miał ostre krawedzie :D

#171 OFFLINE   warjat500

warjat500
  • 179 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 12 marca 2013 - 08:13

dokładnie :D

#172 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 12 marca 2013 - 10:06

Zawsze można im tego dowodu nie dać....Lepiej dostać 50zł za brak dokumentu niż stracić dowód...Robiłem tak w poprzedniej Omedze bo też miałem przód ciemny i było OK.Zawsze kończyło się na 50zł i jak złapał za coś konkretnego to jeszcze dochodził mandat z górnej półki, ale nigdy nie było tak, że złapali za szyby.Szyby zazwyczaj wychodziły w trakcie...Chociaż teraz kupę młodych mają którzy się chcą wykazać i jeszcze niewielu osobom się narazili, więc teraz - jak się za mną puścili jak jechałem bez pasów to i pewnie za szyby też by specjalnie zatrzymywali, choć moim zdaniem to głupota.Nie wiem co komu przyciemnione przednie szyby przeszkadzają....
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#173 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 12 marca 2013 - 10:31

Zawsze można im tego dowodu nie dać....Lepiej dostać 50zł za brak dokumentu niż stracić dowód...Robiłem tak w poprzedniej Omedze bo też miałem przód ciemny i było OK.Zawsze kończyło się na 50zł.

No to byznesmen z Ciebie nie jest :p Bo z tego co wiem po usunięciu usterki ( w tym przypadku przednich przyciemnionych szyb ) koszt odebrania dowodu to 20zł.
Być może się mylę, ale chyba tak właśnie jest.
Mi nigdy nie zabrali dowodu a nawet sie nie czepiali, choć całe życie uznaje zasadę że jak przyciemniać to wszystkie szyby , bo z samymi tylnymi ciemnymi wyglada masakrycznie auto. Raz diagnosta się przyczepił, chociaż przed wjazdem na kanał opuściłem przednie szyby, ale cwuniok widział wcześniej :D

#174 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 12 marca 2013 - 10:38

A interesowaliście się np jak wymusisz i będzie kolizja i ubezpieczalnia uzna że z powodu za ciemnych szyb miałeś niesprawny samochód i nie pokryje kosztów kolizji czy wypadku ???? Taka opcja też może mieć miejsce .
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#175 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 12 marca 2013 - 11:14

Bo z tego co wiem po usunięciu usterki ( w tym przypadku przednich przyciemnionych szyb ) koszt odebrania dowodu to 20zł.

Dokładnie tak to wygląda - tyle kosztuje dodatkowe badanie techniczne.A co do mandatu za brak dokumentu to zdarzyło mi się to tylko raz i to nie u nas tylko w innym województwie.U nas "stare wygi" wiedzą że na hasło SOR oddaje się wszystko i życzy szerokiej drogi :) bo bardzo często my jesteśmy im bardzo potrzebni i nie chcą się nam narażać :) Młodzi o których pisałem wyżej już się o tym przekonali...Zamiast o 22 służbę skończyli o 1...
PS
Teraz też muszę dać przednie do zrobienia bo paskudnie wygląda sam tył....
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#176 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 12 marca 2013 - 11:35

Bo z tego co wiem po usunięciu usterki ( w tym przypadku przednich przyciemnionych szyb ) koszt odebrania dowodu to 20zł.

Ale chodzi o to,zeby nie usuwac przyciemneinia:p

#177 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 12 marca 2013 - 11:38

Ale chodzi o to,zeby nie usuwac przyciemneinia:p

Z tego co wiem... :D To wystarczy kwit ze stacji diagnostycznej i nawet nie musisz tego zdrapywać a dowód na podstawie kwitka wydadzą z powrotem na policji ;)

#178 OFFLINE   Omega Star

Omega Star
  • 66 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 12 marca 2013 - 14:54

Ale czym tu się przejmować, jak by szyby nie miały homologacji, atestu i norm nie spełniały to by na rynek nie wyszły, trzeba jeździć i cieszyć się z tego że nie trzeba wieśfolji kleić i tyłka sobie pierdołami nie zawracać.

Ale czym tu się przejmować, jak by szyby nie miały homologacji, atestu i norm nie spełniały to by na rynek nie wyszły, trzeba jeździć i cieszyć się z tego że nie trzeba wieśfolji kleić i tyłka sobie pierdołami nie zawracać.

Bo rozumiem że szyby są oryginalne nie ofoliowane.

#179 OFFLINE   OMEGATOR

OMEGATOR

OMEGOS CARAVANOS

• 722 postów
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 12 marca 2013 - 21:27

Maniek a czytałeś o co chodzi ?? Jak ma piecowo 35% to folii nie zdrapie choćby nie wiem jak się starał :)

Ale ja nic o zdrapywaniu nie pisałem. Zmienia szyby na zwykle robi przegląd i zaklada z powrotem swoje ciemne i śmiga.

#180 OFFLINE   samara82

samara82

MV6 U25DT

• 373 postów

Napisany 13 marca 2013 - 05:10

Ja trochę inaczej robię przegląd.
Auto kupiłem już z ciemnymi szybami i zdaje sobie sprawę, że kiedyś się mnie czepią i już parę razy się za mną chcieli puścić panowie w Ducato, ale nie mieli jak...ale też dwa razy wpadłem na akcję "poranne dmuchanie" i nic nie powiedzieli...a jezeli chodzi o przegląd to nikt nie chciał mi podbić w trzech miastach szukałem i w końcu znalazłem nową Stację Kontroli Pojazdów i podjechałem z opuszczonymi szybami i od razu gadkę zacząłem tak dla luzu o byle czym i nawet nie poprosił o podniesienie szyb...