Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kiedy dostrajanie?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 25 listopada 2006 - 08:40

dokladnie masz racje :)

sensem jest kupowanie miarki , jak sie ma magnesowke , bo z tymi antenami to roznie bywa pozatym sa bardziej narazone na "rozstrojenie" przy sciaganiu i zakladaniu
nie wiem jak teraz jest przy radiach, ale u mnie widac na radiu kiedy z antena jest cos nie tak
np. stawiajac nosna /przyciskajac na mikrofon/ sygnal mi pokazuje 9 przy modulacji dochodzi do +10 jesli antena "rozstrojona" to sygnal rzedu 6-7 wiec ci co maja podobnie latwo moga zauwazyc czy cos nie tak

pozdrawiam i zycze dalekich lacznosci :)

#22 OFFLINE   JacaG

JacaG
  • 39 postów

Napisany 26 listopada 2006 - 23:03

ignoruje juz zwyczajowo, traktujac ja jako wypowiedz "znawcy tematu":)

...a ja zaś nie mam zamiaru twoich wypoiedzi ignorować, a tymbardziej przemilczać:1 Dlaczego odradzasz kupna SWR-miarki bo to wydatek? A jaki wydatek średnio niech kosztuje ona te 50 zł, a ile zapłacisz za zestrojenie u fachowca zajmującego się tym zawodowo!? Taka miarka o jeść nie woła, a nie wiadomo kiedy tak naprawdę się przyda.
2. Zawodowo zestroić to co rozumiesz pod tym pojęciem? Bo ja bym sobie to tłumaczył, że chcę mieć dobry odsłuch i nie doprowadzić do powolnego padnięcia nadajnika lub spaleniu końcówek w ostateczności.
Czegoś tu nie rozumiem w twoim tłumaczeniu odnośnie strojenia: długością bata korygujesz ćwiartki kabla? Hmmmm...zastanawiające, dziwne książki przeczytałeś...co ma piernik do wiatraka? Masło maślane! Napisze szczerze: dałbym tobie jedynie popatrzeć na moją instalację antenową, broń ciebie panie Boże abyś coś pogrzebał przy niej!!
Jestem na tak...

#23 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 27 listopada 2006 - 08:48

Panowie , jesli moge trzy grosze w wasz"spor" :D
mysle ze
bez sensu jest spieranie sie nad metodami !
bez sensu jest negowanie metod !
i bez sensu tez jest uzywanie terminow ktorych i tak wiekszosc nie rozumie :( /dotyczy to takze mnie :D /

moim skoromnym zdaniem powinniscmy pisac o wszystkich metodach jasno i przystepnie tak zeby nawet osoba ktora pierwszy raz widzi antene i radio , mogla caly uklad spasowac , generalnie nie chodzi o metode , tylko o to zeby "zestroic "

a do bardziej zaawansowanych rozmow powinnismy stworzyc nowy watek

#24 OFFLINE   JacaG

JacaG
  • 39 postów

Napisany 27 listopada 2006 - 18:19

Metody są jasne i znane fachowcom i tym co się nie zajmują tym na codzień, ale dbają o swój sprzęt oraz przeczytali to i owo jak i zaczęli stosować w praktyce, Woytan natomiast podaje metody, które tylko w jego tekstach można się doczytać, twierdząc że zjadł rozumy, więc twierdzę, że tak nie jest do końca to co on wypisuje! Niestety chłop idzie w zaparte i nijak opanować się nie może! Dałbym spokój gdyby co tu się kolega nasz rozpisuje nie rozmija z prawdą i o nią chcę powalczyć. W tym temacie już można doczytać się zmienności w tym co pisze, raz tak, a raz inaczej to jak wkońcu jest? A już hitem jest stwierdzenie, że koryguje ćwiartki kabla długością bata anteny, jeśli kolega Woytan już tak to śmiało napisał to poproszę w imieniu reszty laików w tym temacie o wyjaśnienie co przez to rozumie, chociaż jak najprościej...jak krowie na polu!
Jestem na tak...