Carbonowe elementy wnętrza
Napisany 24 czerwca 2008 - 19:38
Wraz z kolegą planujemy wykonać kilka elementów wnętrza z włókna węglowego. Nie będzie to jakaś tandetna folia tylko prawdziwy element zrobiony z carbonu. Planujemy wymontować elementy, zrobić z nich formy i tworzyć nowe elementy. Zacząć chcemy od wnętrza Omegi B FL, a więc powstały by elementy:
-ramka klimatronika i radia
-front popielniczki
-cały panel koło skrzyni i ręcznego
-4 listwy na drzwi
Coś podobnego znalazłem w internecie, tylko że w BMW, ale idea ta sama:
http://www.e90post.c...ad.php?t=137527
Zastanawiamy się czy jest sens się za to brać, będzie ktoś chętny na takie elementy?? Generalnie co myślicie o takim pomyśle?? Co do ceny to oczywiście im więcej zbierzemy zamówień tym cena niższa:)
Czekam na wasze opinie
pozdro
Napisany 24 czerwca 2008 - 19:43
Podałbyś np. orientacyjnie cenę wyjściową to wtedy by każdy wyraził swoje zainteresowanie.
Sam nie mam B FL ale za parę lat to kto wie

Acha. Do kompletu mogłaby być jeszcze kierownica

Napisany 24 czerwca 2008 - 19:52
Co do Omegi B, jak najbardziej też możemy takie coś zrobić, tylko potrzebne by nam były oryginalne elementy do zrobienia formy. Jeśli Będzie więcej chętnych na komplety do Omegi B, to nie widzę problemu, tylko ktoś musiałby nam podrzucić na chwile swoje elementy.
Napisany 24 czerwca 2008 - 19:55
Acha. Do kompletu mogłaby być jeszcze kierownica
skóra-carbon
A moze frytki do tego??
majk233, A do B przed liftem czegos nie chcesz wykminić??
Napisany 24 czerwca 2008 - 20:27

A tak BTW to listwy z drzwi da się wymontować bez inwazyjnie?
Pozdr.
M.
Napisany 24 czerwca 2008 - 20:31
Mam taką nadzieje, w najbliższy weekend będe demontował boczek u siebie to się dokładnie przyjże.
Napisany 24 czerwca 2008 - 20:34
Zdejmujesz tapicerkę i od środka są zamontowane na te śmieszne blaszki, tak jak głośnikiA tak BTW to listwy z drzwi da się wymontować bez inwazyjnie?

przynajmniej w B tak jest

Napisany 24 czerwca 2008 - 20:59
Napisany 24 czerwca 2008 - 21:03
Pozdr.
M.
PS. Do B te elementy wszystkie są inne, no może poza panelem koło lewarka...
Napisany 24 czerwca 2008 - 21:35
Napisany 24 czerwca 2008 - 21:52
Napisany 24 czerwca 2008 - 21:52

Jeżeli się podejmiecie zadania to winszuję. Jeżeli macie możliwość wykonania takich elementów z carbonu to pozostaje mi tylko mieć nadzieje ze dociągniecie to do końca.
Za podana kwotę to sam to łyknę.
Z resztą muszę się przyznać ,że mi tez chodziły po głowie myśli dotyczące karbonu ew. polerowanej stali,bądź aluminium,ale nie mam nawet możliwości by się w to pobawić...
Tylko właśnie zastanawia mnie poruszony problem
Mam taką nadzieje, w najbliższy weekend będe demontował boczek u siebie to się dokładnie przyjże.
Jak montowałem lusterka to mnie te listwy zainteresowały właśnie pod tym kontem co Was chłopaki,ale rzeczywiście trudno będzie je wymontować,raczej nie da się tego zrobić nie wyłamując el.mocujących...
Jeśli wam sie jednak uda to z ew.ponownym montażem będzie kłopot...zostanie chyba tylko jakiś dobry klej...

Może lepiej byłoby wykonać formy z elementów pobranych ze złomu...
Tak czy inaczej trzymam kciuki. :ok:
Napisany 24 czerwca 2008 - 21:58
Napisany 25 czerwca 2008 - 10:41
Napisany 25 czerwca 2008 - 13:39
Majk233 – wiesz jak sa one montowane?
Napisany 25 czerwca 2008 - 18:09
Malowanie to chyba takie trochę rozwiązanie "druciarskie" my planujemy zrobić porządne elementy, bardzo trwałe oraz dobrze wyglądające. W w pierwszym poście jest link jak to mniej więcej ma wyglądać.
Napisany 26 czerwca 2008 - 14:15
Napisany 26 czerwca 2008 - 21:02

Policz dokładnie jaki będzie ostateczny koszt z założeniem zysku (jak długo będziesz to robił za darmo), wykonaj prototyp i zrób listę osób pewnych że to kupią. Wtedy pogadamy...
Powodzenia
Napisany 05 lipca 2008 - 10:33
Jak by ktoś miał jakieś na "stanie" i mógł by mi je na jakiś czas wypożyczyć to byłbym bardzo wdzięczny.
Myślę że osoby, które użyczą nam swoich elementów do "produkcji" mogą liczyc na jakieś zniżki w późniejszym zakupie.
W razie jakiś pytań, albo porpozycji proszę pisać.
PS.
Sprawdziłem jak to jest z listwami w omie B FL i niestety nie są one demontowalne, są zamocowane takimi plastikowymi nitami. Można by to oczywiście jakoś rozwiercać, ale myślę że szkoda zachodu.
W związku z tym będziemy musieli wykombinować coś innego jeśli chodzi o te listwy, może jakaś nakładka węglowa... ale to już nasze zmartwienie.
Napisany 06 lipca 2008 - 13:35

ogolnie pomysl the best
EDIT
znalazlem takie cos
http://allegro.pl/it...a_b_manual.html