OP-COM
Napisany 01 października 2012 - 18:03
Napisany 05 października 2012 - 15:03
Napisany 05 października 2012 - 15:54
ja mam opcomy, ale po co kupowac poniewaz wydaje mi sie ze Twojego da sie uratowac.
Napisany 05 października 2012 - 16:00

pozdr
Napisany 05 października 2012 - 18:08
Czy w astrze H z poduszkami działa normalnie ?
Napisany 05 października 2012 - 18:40

Napisany 05 października 2012 - 18:56
Jak nie dział na Can 1 wire , to uszkodzony jest AU5790 (chinole wstawiają zamiennik MC33897 , ani jeden ani drugi nie dostępny w Polsce .
Pytanie po co aktualizować ? , żeby co mieć numerek wyżej ? bez jaj to bez sensu , nic to nie daje i w niczym nie pomaga , chyba dla źle pojętego szpanu .Przekaźniki to największa wada interfejsu , dlatego ja skonstruowałem interfejs całkowicie bez dziadowskich przekaźników .
Interfejs op-com Pl za 150 zł bez jaj za tyle to się części z ledwością może kupi a gdzie robota i zarobek ,o serwisie przynajmniej 1 rok nie wspomnę .
Napisany 05 października 2012 - 20:53

Napisany 06 października 2012 - 06:49
Działanie multipleksera możemy sprawdzić tak:
Podajemy napięcie na interfejs .
Wchodzimy w Vectra C i wybieramy silnik pin 6- 2.5 V , pin 14-2.5V
Wybieramy poduszki pin 1-3V pin 6 , 14 ,11 brak napięcia
Wybieramy klimatyzację znika napięcie na pin 6 i 14 , na pin 3 - 3 V na pin 11 -2V
Wchodzimy w Omega wybieramy immobiliser (nie immobiliser II) pin 3 -12V i się zmienia (skacze)
K line sprawdzamy czy napięcie 12V zmienia się na odpowiednim pinie w zależności co wybraliśmy
Jak nas kusiło testować z nowszym programem to Uwaga ! program przeprogramowuje FT232Rl na Vid i Pid zwykłego serial Konwertera , a info o tym że nazywam się Op-Com pobiera z Dll systemu i uruchamianie na starszym programie mimo że będzie program go widział powoduje różne anomalia
Napisany 11 listopada 2012 - 23:31
probowałem już rózne kolejności podpinania załączania zapłonu itd. Z astrą od "strzału" połączył. jest jakiś bezpiecznik albo coś? może miał ktoś taki przypadek?
Napisany 29 grudnia 2012 - 14:59
Po wyjęciu kabla z USB z OP-COMa, pękł element plastikowy w gnieździe urządzenia.

Pozostały tylko te blaszki jak widać na foto.
Czy te wejście jest wymienne??
Nie ukrywam, że szkoda mi kasy na nowe urządzenie, kiedy to przy dość sporadycznym użytkowaniu wytrzymało 1,5 roku

Napisany 29 grudnia 2012 - 15:08
Spokojnie, jest to element wymienny.Mam problem z OP-COMem.
Po wyjęciu kabla z USB z OP-COMa, pękł element plastikowy w gnieździe urządzenia.
Pozostały tylko te blaszki jak widać na foto.
Czy te wejście jest wymienne??
Nie ukrywam, że szkoda mi kasy na nowe urządzenie, kiedy to przy dość sporadycznym użytkowaniu wytrzymało 1,5 roku
To jest gniazdo USB typu "B".
Pytanie tylko co z gwarancją jakbyś chciał robić na własną rękę.
Napisany 29 grudnia 2012 - 15:11
Spokojnie, jest to element wymienny.
To jest gniazdo USB typu "B".
Pytanie tylko co z gwarancją jakbyś chciał robić na własną rękę.
Dzięki irzyk

Generalnie nie chcę robić tego na własną rękę, bo zwyczajnie się na tym nie znam.
Czyli Ktoś musi "odlutować" to z płytki i wstawić nowe gniazdo??
Napisany 29 grudnia 2012 - 15:13
Jeśli chcesz to się tym zajmę, tylko że jestem z Łodzi. Musiałbyś podesłać.Dzięki irzyk
Generalnie nie chcę robić tego na własną rękę, bo zwyczajnie się na tym nie znam.
Czyli Ktoś musi "odlutować" to z płytki i wstawić nowe gniazdo??
Gdzie kupiłeś OP-COM'a?
Napisany 29 grudnia 2012 - 15:18
Jeśli chcesz to się tym zajmę
OP-COM kupiony od pewnego sprzedawcy z forum

Gwarancja pewnie już się skończyła, ale wolałbym, żeby (w miarę możliwości) naprawił to sprzedający.
W razie czego będę pamiętał o propozycji. Jeszcze raz dzięki !

Napisany 29 grudnia 2012 - 16:07
Witam ja mam taki problem ze mój op com(chinczyk) nie łączy się z silnikiem, poziomowaniem ksenonów i radiem(siemens NCDC2013) reszta modułów działa, tzn. abs, poduchy, centralny, klima. opcoma sprawdzałem jeszcze z astra g 1.4 i wszystko ładnie chula. całły czas wyświetla inicjacjia ecu... sterownik nie odpowiada... prosze zaczekać 2 sec... i tak cały czas tutaj dołączam filmik:
probowałem już rózne kolejności podpinania załączania zapłonu itd. Z astrą od "strzału" połączył. jest jakiś bezpiecznik albo coś? może miał ktoś taki przypadek?

1. Sprawdzi czy pin 7 w gnieździe OBD łączy , czy nie zaśniedział .
2. Sprawdź czy masz tam napięcie (ok. 12V)
3. Zobacz czy czujnik poziomu płynu zbiorniczka wyrównawczego nie ma zwarcia .
Na razie tyle .
A gniazda kolego są wymienialne -to fakt bezsprzeczny .
Napisany 01 stycznia 2013 - 13:12
Napisany 01 stycznia 2013 - 14:14
koledzy potrzebuje sterowniki do op-coma, bo te co mam to mi nie idą,może te pod adako pójdą pozdr.

Sam sobie odpowiedziałeś ADAKO , to w czym masz problem?
Chyba że inaczej kusiło i się chciało nowszy program ?
To przeprogramuj przy użyciu Mprog3a dostępny na stronie FTDI darmo .
Oraz przeprogramuj procka .
Proste i nie wymaga wiedzy.:jump:
Napisany 02 stycznia 2013 - 15:35
tak napisałem bo przeczytałem w tym wątkuSam sobie odpowiedziałeś ADAKO , to w czym masz problem?
nie wgrywałem nowszego programu bo tym się nie zajmujęChyba że inaczej kusiło i się chciało nowszy program ?
Mam fejsa od bestb, i sterowniki do kabelka gdzieś najwidoczniej zapodziałem, bo te co mam nie pasują lub są z instalacji programu.
Może ktoś mógłby wrzucić, z góry dzięki
Napisany 02 stycznia 2013 - 18:20
Mam Omegę 95 r, 2l 16 V. Jaki przewód polecacie do połączenia z komputerem ? Gdzie można taki przewód kupić ? Najlepiej jak by miał wejście USB i jakie mają wtyki. OBD 1 czy OBD 2 ?