Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

OP-COM

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
669 odpowiedzi na ten temat

#381 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 października 2012 - 18:03

kwestia gustu czy opel czy beta ja mam usunięte tylko klapki, ośki i cała reszta została i chyba nawet się ruszają ale tego nie widać

#382 OFFLINE   HansV6

HansV6

w215 cl500

• 3 postów

Napisany 05 października 2012 - 15:03

szybkie pytanko , moze ktos mial podobnu problem z opcomem - ver 1.39 jakis chinczyk (08.2010), od jakiegos czasu zrywa polaczenie - glownie na CAN'ie przy przegladaniu parametrow live potrafi zerwac komunikacje z ecu, trzeba wyjsc wybrac od poczatku modle i sie polaczyc i tak w kolko, druga sprawa np astra h nie mozna sie poaczyc z modulem REC - podczass laczenia z ecu- jest inicializing standardowo i zaczynaja szalec kontrolki - check, obrotomierz , ladowanie i service. uwalony interfejs? ew ktos by ogarnal naprawe? czy lepiej szukac nowego fejsa.dzieki za odp

#383 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 05 października 2012 - 15:54

probowales na innym sofcie, nie spadl Ci? w srodku sa miniaturowe przekazniki i moze ktorys jest uszkodzony...

ja mam opcomy, ale po co kupowac poniewaz wydaje mi sie ze Twojego da sie uratowac.

#384 OFFLINE   HansV6

HansV6

w215 cl500

• 3 postów

Napisany 05 października 2012 - 16:00

kto wie co sie dzialo w czasie przesylki.. mi chyba nie upadl, przynajmniej nie pamietam, przekazniki cykaja przy przelaczaniu pinow, test przechodzi normalnie. po kwp wszystko dziala i nie ma problemow , can zrywa polacznenie lub nie mozna sie polaczyc z modulami. jeszcze gdzies jakis soft jest? bo w necie coraz mniej tego...jakies widelki cenowe ile by naprawa kosztowala i gdzie slac ;)
pozdr

#385 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 05 października 2012 - 18:08

Po pierwsze czy nie aktualizowałeś czasem interfejsu , tak jak to niektórzy czynią do innego firmware , niż 1.39
Czy w astrze H z poduszkami działa normalnie ?

#386 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 05 października 2012 - 18:40

Mam 2 szt. OP-COMa - jeden działa bez problemu po CANie z dowolnym firmware'm (od 1.18 do 1.44 włącznie), a drugi "prawie" też. Prawie - bo nie działa wcale szybki CAN i to niezależnie od firmware'u. Teoretycznie wszystko powinno działać (najczęstsza usterka - tj. przekaźniki funkcjonują bez problemu), a jednak coś jest nie tak. Działający interfejs jest już dość "wiekowy" i był najtańszym na eBay'u - prosto z Chin. Ten nowszy, nie do końca działający, kupowałem w PL i oczywiście miał nie być chinolem :D

#387 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 05 października 2012 - 18:56

To masz farta bardzo często po aktualizacji firmware nie dział prawidłowo , to swego rodzaju pułapka nowszych programów .
Jak nie dział na Can 1 wire , to uszkodzony jest AU5790 (chinole wstawiają zamiennik MC33897 , ani jeden ani drugi nie dostępny w Polsce .
Pytanie po co aktualizować ? , żeby co mieć numerek wyżej ? bez jaj to bez sensu , nic to nie daje i w niczym nie pomaga , chyba dla źle pojętego szpanu .Przekaźniki to największa wada interfejsu , dlatego ja skonstruowałem interfejs całkowicie bez dziadowskich przekaźników .
Interfejs op-com Pl za 150 zł bez jaj za tyle to się części z ledwością może kupi a gdzie robota i zarobek ,o serwisie przynajmniej 1 rok nie wspomnę .

#388 OFFLINE   HansV6

HansV6

w215 cl500

• 3 postów

Napisany 05 października 2012 - 20:53

zadnej aktualizacji nie robilembo nie potrzebuje zeby mi sie wyswietlalo , wazne zeby dzialal. z poduchami nie probowalem sie laczyc. ew moge podrzucic fote bebechow(ps OS dziala bez problemu od Ciebie Piwek ;) )

#389 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 06 października 2012 - 06:49

Pisze dla tego żeby sprawdzić z poduszkami , bo chodzą tez po Can 1-wire i gdy poduszki by chodziły wtedy pozostaje : uszkodzony program w procesorze , wadliwy program . a jak nie komunikuje się z poduszkami to uszkodzony AU5790 lub częsta przypadłość chinole często dają jeden tranzystor PNP zamiast NPN też może być przyczyna .
Działanie multipleksera możemy sprawdzić tak:
Podajemy napięcie na interfejs .
Wchodzimy w Vectra C i wybieramy silnik pin 6- 2.5 V , pin 14-2.5V
Wybieramy poduszki pin 1-3V pin 6 , 14 ,11 brak napięcia
Wybieramy klimatyzację znika napięcie na pin 6 i 14 , na pin 3 - 3 V na pin 11 -2V
Wchodzimy w Omega wybieramy immobiliser (nie immobiliser II) pin 3 -12V i się zmienia (skacze)
K line sprawdzamy czy napięcie 12V zmienia się na odpowiednim pinie w zależności co wybraliśmy
Jak nas kusiło testować z nowszym programem to Uwaga ! program przeprogramowuje FT232Rl na Vid i Pid zwykłego serial Konwertera , a info o tym że nazywam się Op-Com pobiera z Dll systemu i uruchamianie na starszym programie mimo że będzie program go widział powoduje różne anomalia

#390 OFFLINE   arnoldzik

arnoldzik
  • 45 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 11 listopada 2012 - 23:31

Witam ja mam taki problem ze mój op com(chinczyk) nie łączy się z silnikiem, poziomowaniem ksenonów i radiem(siemens NCDC2013) reszta modułów działa, tzn. abs, poduchy, centralny, klima. opcoma sprawdzałem jeszcze z astra g 1.4 i wszystko ładnie chula. całły czas wyświetla inicjacjia ecu... sterownik nie odpowiada... prosze zaczekać 2 sec... i tak cały czas tutaj dołączam filmik:

probowałem już rózne kolejności podpinania załączania zapłonu itd. Z astrą od "strzału" połączył. jest jakiś bezpiecznik albo coś? może miał ktoś taki przypadek?

#391 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 29 grudnia 2012 - 14:59

Mam problem z OP-COMem.
Po wyjęciu kabla z USB z OP-COMa, pękł element plastikowy w gnieździe urządzenia.

Dodany obrazek

Pozostały tylko te blaszki jak widać na foto.
Czy te wejście jest wymienne??
Nie ukrywam, że szkoda mi kasy na nowe urządzenie, kiedy to przy dość sporadycznym użytkowaniu wytrzymało 1,5 roku :(

#392 OFFLINE   irzyk

irzyk

Jestem Kubuś

• 1 060 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 29 grudnia 2012 - 15:08

Mam problem z OP-COMem.
Po wyjęciu kabla z USB z OP-COMa, pękł element plastikowy w gnieździe urządzenia.

Dodany obrazek

Pozostały tylko te blaszki jak widać na foto.
Czy te wejście jest wymienne??
Nie ukrywam, że szkoda mi kasy na nowe urządzenie, kiedy to przy dość sporadycznym użytkowaniu wytrzymało 1,5 roku :(

Spokojnie, jest to element wymienny.
To jest gniazdo USB typu "B".
Pytanie tylko co z gwarancją jakbyś chciał robić na własną rękę.

#393 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 29 grudnia 2012 - 15:11

Spokojnie, jest to element wymienny.
To jest gniazdo USB typu "B".
Pytanie tylko co z gwarancją jakbyś chciał robić na własną rękę.

Dzięki irzyk :)
Generalnie nie chcę robić tego na własną rękę, bo zwyczajnie się na tym nie znam.
Czyli Ktoś musi "odlutować" to z płytki i wstawić nowe gniazdo??

#394 OFFLINE   irzyk

irzyk

Jestem Kubuś

• 1 060 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 29 grudnia 2012 - 15:13

Dzięki irzyk :)
Generalnie nie chcę robić tego na własną rękę, bo zwyczajnie się na tym nie znam.
Czyli Ktoś musi "odlutować" to z płytki i wstawić nowe gniazdo??

Jeśli chcesz to się tym zajmę, tylko że jestem z Łodzi. Musiałbyś podesłać.
Gdzie kupiłeś OP-COM'a?

#395 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 29 grudnia 2012 - 15:18

Jeśli chcesz to się tym zajmę

OP-COM kupiony od pewnego sprzedawcy z forum :)
Gwarancja pewnie już się skończyła, ale wolałbym, żeby (w miarę możliwości) naprawił to sprzedający.

W razie czego będę pamiętał o propozycji. Jeszcze raz dzięki ! :)

#396 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 29 grudnia 2012 - 16:07

Witam ja mam taki problem ze mój op com(chinczyk) nie łączy się z silnikiem, poziomowaniem ksenonów i radiem(siemens NCDC2013) reszta modułów działa, tzn. abs, poduchy, centralny, klima. opcoma sprawdzałem jeszcze z astra g 1.4 i wszystko ładnie chula. całły czas wyświetla inicjacjia ecu... sterownik nie odpowiada... prosze zaczekać 2 sec... i tak cały czas tutaj dołączam filmik:

probowałem już rózne kolejności podpinania załączania zapłonu itd. Z astrą od "strzału" połączył. jest jakiś bezpiecznik albo coś? może miał ktoś taki przypadek?

:dziura::oonie:
1. Sprawdzi czy pin 7 w gnieździe OBD łączy , czy nie zaśniedział .
2. Sprawdź czy masz tam napięcie (ok. 12V)
3. Zobacz czy czujnik poziomu płynu zbiorniczka wyrównawczego nie ma zwarcia .
Na razie tyle .
A gniazda kolego są wymienialne -to fakt bezsprzeczny .

#397 OFFLINE   Piter_polo

Piter_polo
  • 140 postów
  • Województwo: podlaskie

Napisany 01 stycznia 2013 - 13:12

koledzy potrzebuje sterowniki do op-coma, bo te co mam to mi nie idą,może te pod adako pójdą pozdr.

#398 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 01 stycznia 2013 - 14:14

koledzy potrzebuje sterowniki do op-coma, bo te co mam to mi nie idą,może te pod adako pójdą pozdr.

:)
Sam sobie odpowiedziałeś ADAKO , to w czym masz problem?
Chyba że inaczej kusiło i się chciało nowszy program ?
To przeprogramuj przy użyciu Mprog3a dostępny na stronie FTDI darmo .
Oraz przeprogramuj procka .
Proste i nie wymaga wiedzy.:jump:

#399 OFFLINE   Piter_polo

Piter_polo
  • 140 postów
  • Województwo: podlaskie

Napisany 02 stycznia 2013 - 15:35

Sam sobie odpowiedziałeś ADAKO , to w czym masz problem?

tak napisałem bo przeczytałem w tym wątku

Chyba że inaczej kusiło i się chciało nowszy program ?

nie wgrywałem nowszego programu bo tym się nie zajmuję
Mam fejsa od bestb, i sterowniki do kabelka gdzieś najwidoczniej zapodziałem, bo te co mam nie pasują lub są z instalacji programu.
Może ktoś mógłby wrzucić, z góry dzięki

#400 OFFLINE   ciacper

ciacper
  • 1 postów

Napisany 02 stycznia 2013 - 18:20

Witam
Mam Omegę 95 r, 2l 16 V. Jaki przewód polecacie do połączenia z komputerem ? Gdzie można taki przewód kupić ? Najlepiej jak by miał wejście USB i jakie mają wtyki. OBD 1 czy OBD 2 ?