wymiana pompy oleju w X20XEV
Napisany 13 kwietnia 2008 - 16:12
poprawiłem temat
Napisany 14 kwietnia 2008 - 12:27
to może ja też nie będe musiął,generalnie podczas jazdy zaświeciła mi sie kontrolka ciśnienia i juz nie gaśnie,auto odpala normalnie tylko słychac jakby zawory głośniej troszke pracowały ale to pewnie dlatego że olej do nich nie dochodzi.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia ciśnienia oleju,ktoś zasugerował ze to pompa ale może moge sprawdzic wcześniej inne rzeczy?
Napisany 14 kwietnia 2008 - 12:33
czy nikt nigdy nie wymieniał pompy oleju???
to może ja też nie będe musiął,generalnie podczas jazdy zaświeciła mi sie kontrolka ciśnienia i juz nie gaśnie,auto odpala normalnie tylko słychac jakby zawory głośniej troszke pracowały ale to pewnie dlatego że olej do nich nie dochodzi.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia ciśnienia oleju,ktoś zasugerował ze to pompa ale może moge sprawdzic wcześniej inne rzeczy?
a ja ci sugeruje sprawdzic cisnienie oleju nim zaczniesz w ciemno wymieniac. I sprawdz czy nie masz przypadkiem podgietej miski olejowej to to tez moze powodowac problem
Napisany 14 kwietnia 2008 - 13:17
o znalazłem http://forum.omegakl...
Napisany 14 kwietnia 2008 - 18:53
Napisany 06 czerwca 2009 - 16:05
Napisany 06 czerwca 2009 - 19:34
Napisany 06 czerwca 2009 - 20:49
Napisany 06 czerwca 2009 - 20:54
Tak tylko zeby małą miske odkrecic to silnik trzeba lewarowac a wiec z druga to juz nie problem.Ciekaw jestem jak w misce dwuczęściowej czy trzeba sciagac miski czy nie?
Pod miska jest przykrecony smok,wiec bez sciagania misek sie chyba nie obejdzie...
Napisany 06 czerwca 2009 - 21:11
Napisany 03 lipca 2009 - 19:03
Wiec miski chyba bedą ściągane.Po operacji dam znac co i jak.
i co i co?
podejrzewam, ze bedzie mnie czekac podobna operacja, wiec chciałbym wiedziec wiecej.
Pozdrawiam.
Napisany 05 lipca 2009 - 14:11
Żeby zdemontować pompę w 2,0 16v, konieczne jest demontaż obydwu części miski olejowej, po po odkręceniu tej większej części masz dopiero dostęp do śrub mocujących smok do pompy. Demontując miskę koniecznie zajrzyj do panewek.
Pozdrawiam
Napisany 05 lipca 2009 - 22:53

Napisany 08 września 2010 - 15:50
Napisany 08 września 2010 - 21:21
Napisany 09 września 2010 - 14:09

dodam jeszcze że właśnie oddałem kluskę do mechanika i czekam na info po mierzeniu ciśnienia oleju na pompie, przy tych objawach jak wyżej pisałem mech wykluczył pompe bardziej stawia na smoka ale puki co czekam na konkretną odpowiedz od mech i napisze jaka diagnoza
wszystko już jasne

przyczyna niskiego ciśnienia była miska uderzona lecz spowodowało to iż brak ciśnienia wykończył panewki na wale i być możne wał lecz to się okaże po głębszym rozebraniu silnika ...
będę pisał co dalej jeśli to kogoś będzie interesowało

Ps : dodam ze nie radze jeździć ani metra jeśli się zapali kontrolka ciśnienia oleju

Napisany 16 września 2010 - 11:58
Kolego jak postępy w naprawie?
postęp jest taki ze silnik sie składa po szlifie wału i wymianie panewek ... moze jutro w piatek odbiore od mech ...koszt jazdy z przyciśnietym smokiem wynosi 1500 PLN!

Mała poprawka dziś to jest niedziela odebrałem kluske z prawie nowym sercem i cena naprawy 1700 .Jazda jest nie porównywalna nie wiem czy to miało większy wpływ na prace silnika napewno na jego kulture jest dużo lepsza i cichsza . Mech przy okazji wymienił węże podciśnienia i bład 93 który oznacza błędny sygnał z czujnika położenia wałka rozrządu i korbowego po prostu znikł. być może samo czyszczenie oraz rozłożenie i złączenie ponowne wtyczek instalacji dużo dało.
Mimo kosztownej naprawy jestem bardzo zadowolony lecz nie radze zbagatelizować ciśnienia oleju, radze kontrolować ciśnienie bo to nie jest miłe być bez auta ponad tydzień i wykosztować sie w nie przewidziany sposób.
Pozdrawiam wszystkich fanów Omegi!!)))
Napisany 24 listopada 2010 - 11:05
http://moto.allegro....10.html#gallery
Napisany 07 marca 2011 - 20:33