Przyłapane Panewki
Napisany 15 lutego 2008 - 11:57
nie dawno wymienialem olej w 2.0 16v był w nim jak kupowalem valvoline 10w40 a wymienilem na castrola 10w40 i zrobilem 200 km i dziekuje zapalila sie lampa oleju przejechal 500 metrow zgasnol i na tym sie skonczyla jazda laweta warsztat i co przylapalo mi na 1 panewce w taki sposob ze z panewki zdarlo i nadspawalo mi sie na wal (przylapalo mi na panewce korbowodowej)
Co drodzy users doradzacie czy robic ten silnik czyli dac wal do szlifu itp czy lepiej szukac innego silnika ? Czy po szlifie walu slabnie silnik i jest bardziej wrazliwy na usterki ?
Z Góry wielkie dzieki za odpowiedź
Napisany 15 lutego 2008 - 12:15
Jezeli chodzi o nadspawywania walu to sa firmy specjalizujace sie i najlepiej u nich sie pytac na ile taka naprawa jest sensowna. Teoretcznie spaw jest zawsze slabszy od pelnego wytopu, ale technika idzie do przodu i moze sa sposoby by wlasciwosci nie roznily sie od oryginalu.
Ja wpisalem w googlach "auto-szlif" i mam ok 5-7 firm zajmujacych sie tym profesjonalnie.
Napisany 15 lutego 2008 - 12:18
Napisany 15 lutego 2008 - 12:18
niby dlaczego ?Czy po szlifie walu slabnie silnik i jest bardziej wrazliwy na usterki ?
kupisz inny silnik to skąd będziesz wiedział jaki on jest ?
złapało panewke z powodu niskiego ciśnienia oleju więc albo smok był zatkany, uszkodzona pompa luz zaciął się zawór nadciśnieniowy
wieciej informacji znajdziesz przez użycie SZUKAJ
Napisany 15 lutego 2008 - 17:23
Napisany 15 lutego 2008 - 17:34
Zycze tylko sprawnego i dobrego silnika na pokladzie.
Napisany 26 października 2008 - 12:46
wykluczyłem remont silnika i kupiłem drugi.Zastanawia mnie dlaczego się zatarł przedtem nie było żadnych objawów .mam pytanie gdzie znajduje się zawór nadciśnienia?
Z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam Jaro
Napisany 26 października 2008 - 14:54
Witam po wymianie uszczelki pod głowicą po przejechaniu ko 300km obróciła się panewka.
wykluczyłem remont silnika i kupiłem drugi.Zastanawia mnie dlaczego się zatarł przedtem nie było żadnych objawów .mam pytanie gdzie znajduje się zawór nadciśnienia?
Według mnie to mogła byc wina niedokładnie oczysczonej głowicy po planowaniu (mogły pzostac jakieś opiłki)
Słyszałem także o przypadkach zatarcia silnika po wymianie UPG jeśli po remoncie nie został wymieniony olej w silniku,
Napisany 26 października 2008 - 18:15
Napisany 26 października 2008 - 18:49
Witam po wymianie uszczelki pod głowicą po przejechaniu ko 300km obróciła się panewka.
Prawdo podobnie nie została umyta porządnie głowica i wydmuchana z resztek opiłków po planowaniu i dostało się do oleju i dalej pod panewkę i reszta gotowa
Nieciekawa sprawa, ale nie wyobrazam sobie abym zostawil olej przy padzie uszczelki, wiadomo ze jakies ilosci plynu dostana sie do oleju, nie ma bata, zawsze sie cos dostanie- a to ogromne ryzyko
nawet 1 litr płynu nie zrobi takiego zamieszania w silniku
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 26 października 2008 - 22:01
Pozdrawiam Jaro
Napisany 27 października 2008 - 14:35
Druga sprawa to np bagnety zrobione z linki sa nagminnie "obgryzane" przez walki wyrownowazajace (najczesciej w 2.0 i 2.2) i to tez by powodowalo takie awarie, a jednak tak nie jest.
Czy glowica byla tylko planowana czy cos bylo dlubane w zaworach? Jesli kompresja byla slaba to poprawienie jej moze miec wplyw na uszkodzenie panewki (szczegolnie jesli silnik byl juz zuzyty).
No i nie zawsze slychac konczace sie panewki...
Napisany 27 października 2008 - 16:58
Wracając do powodu zatarcia silnika też myślę że był duży przebieg naliczniku 220000km ale kto wie ile rzeczywiście miał

Szkoda bo rozrząd wymieniłem niedawno no i po co ta robota z głowicą.
Pozdrawiam Jaro
Napisany 27 października 2008 - 17:16

Napisany 27 października 2008 - 17:32
Ja w 2.0 mialem po 15bar, w 2.2 prawie 17. Testowane dwoma urzadzeniami. Silnik 2.2 po wymianie pierscieni I uszczelnieniu glowicy (uszczelniacze, zawory, gniazda). W 2.0 przed I po robieniu glowicy cisnienie bylo podobne.
Moze urzadzenia przeklamuja, ale w obu autach bylo dosc rowne na wszystkich cylindrach. W innych nigdy nie mialem czasu ani ochoty na sprawdzanie.
Napisany 27 października 2008 - 17:49

Napisany 27 października 2008 - 18:07
Napisany 27 października 2008 - 20:43

Napisany 27 października 2008 - 21:30
Nie sugeruj się że, to jest problem w Twoim silniku, bo najpierw trzeba to sprawdzić.
Gniazda to stalowe pierścienie wciśnięte w głowicę, do których przylega grzybek zaworu. Im lepiej te elementy są spasowane tym większe ciśnienie jest w cylindrze.
Zależnie od stopnia zużycia można zastosować pastę ścierną i przytrzeć (pokręcić zaworem, żeby delikatnie dotarł się z gniazdem). Jeśli jest mocno zużyty to niektórzy docinają zawór i gniazdo. Są specjalne maszynki które ścinają troszkę ranty i tworzą odpowiednie kąty aby to znów pracowało. No i jeśli już nie można tego zrobić (lub najczęściej mechanik nie wie albo nie ma sprzętu - lub mu się nie chce) to wymienia się te pierścienie.
Załączam zdjęcie. Po lewej jest zawór ssący, na środku dziura od świecy. Po prawej masz kanał ssący i jak widzisz jest tam ten właśnie pierścień do którego przylega zawór. W tym przypadku gniazdo jest już dotarte i widać ok 2mm wyszlifowanej bieżni dookoła. Jeśli zawór się nie domyka w odpowiednim momencie lub ma wadę to zaczyna puszczać ciśnienie na tym połączeniu. U mnie np widziałem początku pękania zaworu. Kiepski materiał.
Cała zabawa polega na zamianie gniazd i najlepiej zaworów.
W głębi kanału ssącego widać kawałek wystającej rurki - to prowadnica zaworu którą też przy remoncie głowicy się wymienia.
Najpierw jednak zrób test z olejem a potem napisz czy ciśnienie skoczyło.