Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Przyłapane Panewki

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   krzysiek_26

krzysiek_26
  • 24 postów

Napisany 15 lutego 2008 - 11:57

Witam

nie dawno wymienialem olej w 2.0 16v był w nim jak kupowalem valvoline 10w40 a wymienilem na castrola 10w40 i zrobilem 200 km i dziekuje zapalila sie lampa oleju przejechal 500 metrow zgasnol i na tym sie skonczyla jazda laweta warsztat i co przylapalo mi na 1 panewce w taki sposob ze z panewki zdarlo i nadspawalo mi sie na wal (przylapalo mi na panewce korbowodowej)

Co drodzy users doradzacie czy robic ten silnik czyli dac wal do szlifu itp czy lepiej szukac innego silnika ? Czy po szlifie walu slabnie silnik i jest bardziej wrazliwy na usterki ?

Z Góry wielkie dzieki za odpowiedź
Krzysiek_Łódź

#2 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 lutego 2008 - 12:15

Nie wiem czy dostaniesz rzeczowa odpowiedz na to pytanie. Jesli silnik jest rozebrany ( na to wskazuje Twoj post) to mechanik wie w jakim jest on stanie i jakie sa koszty napraw i ewentualnych remontow. Oczywiscie jesli masz wydac 2000 na porzadny remont silnika ktory daje Ci wlasciwie nowa jednostke a 2000 na niewiadomy silnik z montazem, to ja bym doradzal remont. Wiem, ze niby na Allegro sa same zdrowe silniki, ale kto to sprawdza?
Jezeli chodzi o nadspawywania walu to sa firmy specjalizujace sie i najlepiej u nich sie pytac na ile taka naprawa jest sensowna. Teoretcznie spaw jest zawsze slabszy od pelnego wytopu, ale technika idzie do przodu i moze sa sposoby by wlasciwosci nie roznily sie od oryginalu.
Ja wpisalem w googlach "auto-szlif" i mam ok 5-7 firm zajmujacych sie tym profesjonalnie.

#3 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 15 lutego 2008 - 12:18

Ja też radzę szlifować i kapitalkę silnika, przynajmniej będziesz wiedział co i jak było zrobione. Kupowanie silników z niewiadomych miejsc w niewiadomym stanie odradzam, bo to strata czasu a może się okazać że i tak remont i tak. Więc lepiej zadziałaj coś ze swoim, chyba, że masz możliwość wyjęcia silnika ze zdrowej, sprawdzonej i omegi, z pełną dokumentacja serwisową (tylko patrz czy pieczątki serwisu nie były z ziemniaka)

#4 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 15 lutego 2008 - 12:18

Czy po szlifie walu slabnie silnik i jest bardziej wrazliwy na usterki ?

niby dlaczego ?

kupisz inny silnik to skąd będziesz wiedział jaki on jest ?

złapało panewke z powodu niskiego ciśnienia oleju więc albo smok był zatkany, uszkodzona pompa luz zaciął się zawór nadciśnieniowy

wieciej informacji znajdziesz przez użycie SZUKAJ

#5 OFFLINE   krzysiek_26

krzysiek_26
  • 24 postów

Napisany 15 lutego 2008 - 17:23

Dzieki user's za odpowiedź ale muszę was zmartwić gdyż tez wydawalo mi się że szlif wału będzie lepsze rozwiazaniem lecz się myliłem . Po takim remoncie przejechalem 240 km i uwaga przed lodzia a dokladnie w tuszynie uslyszalem stukat zatrzymuje sie zaczela sie swiecic kontrolka oleju juz w tym momecie cos mnie trafilo..... zjezdzam z drogi gasze silnik i na tym sie skonczyl zywot znowu laweta do mechanika wyzszej klasy tak zwanego silnikowca i co okazuje w bloku zrobily sie dwie dziury i dziekuje pekniety korbowod itp smierc silnika i teraz tylko mi pozostaje kupienie silnika, uczynil to mechanik ten zakup z tym ze nie z allegro ani zadnych ogloszen tylko z firmy ktora sie zajmuje sprowadzaniem ale tak czy siak jestem w plecy okolo 2600 zl.
Krzysiek_Łódź

#6 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 15 lutego 2008 - 17:34

No to nieciekawie. Czy ktos sprawdzil co bylo powodem tego uszkodzenia i czy bylo to zwiazane z naprawa?
Zycze tylko sprawnego i dobrego silnika na pokladzie.

#7 OFFLINE   jaro01

jaro01
  • 9 postów

Napisany 26 października 2008 - 12:46

Witam po wymianie uszczelki pod głowicą po przejechaniu ko 300km obróciła się panewka.
wykluczyłem remont silnika i kupiłem drugi.Zastanawia mnie dlaczego się zatarł przedtem nie było żadnych objawów .mam pytanie gdzie znajduje się zawór nadciśnienia?
Z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam Jaro

#8 OFFLINE   yyaarroo

yyaarroo
  • 70 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 26 października 2008 - 14:54

Witam po wymianie uszczelki pod głowicą po przejechaniu ko 300km obróciła się panewka.
wykluczyłem remont silnika i kupiłem drugi.Zastanawia mnie dlaczego się zatarł przedtem nie było żadnych objawów .mam pytanie gdzie znajduje się zawór nadciśnienia?

Według mnie to mogła byc wina niedokładnie oczysczonej głowicy po planowaniu (mogły pzostac jakieś opiłki)
Słyszałem także o przypadkach zatarcia silnika po wymianie UPG jeśli po remoncie nie został wymieniony olej w silniku,
było 2,5td jest 2,5v6

#9 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 26 października 2008 - 18:15

Nieciekawa sprawa, ale nie wyobrazam sobie abym zostawil olej przy padzie uszczelki, wiadomo ze jakies ilosci plynu dostana sie do oleju, nie ma bata, zawsze sie cos dostanie- a to ogromne ryzyko...

#10 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 października 2008 - 18:49

Prawdo podobnie nie została umyta porządnie głowica i wydmuchana z resztek opiłków po planowaniu i dostało się do oleju i dalej pod panewkę i reszta gotowa

Nieciekawa sprawa, ale nie wyobrazam sobie abym zostawil olej przy padzie uszczelki, wiadomo ze jakies ilosci plynu dostana sie do oleju, nie ma bata, zawsze sie cos dostanie- a to ogromne ryzyko

nawet 1 litr płynu nie zrobi takiego zamieszania w silniku

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#11 OFFLINE   jaro01

jaro01
  • 9 postów

Napisany 26 października 2008 - 22:01

Dzięki za odpowiedź , ale kupiłem drugi silnik . Zastanawiam się gdzie się znajduje zawór nadciśnienia bo prawdopodobnie on mógł narobic jaj. Dobrze wiedziec na przyszłośc o takich rzeczach.
Pozdrawiam Jaro

#12 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 26 października 2008 - 22:06

Za ile :?: Z anglika :?:

#13 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 27 października 2008 - 14:35

Plyn w oleju nie ma zadnego wplywu jak pisze Marek. Zastanawia mnie jednak sprawa z opilkami. Czy jesli pompa wciagnie taki to na jej wyjsciu nie ma filtra ktory to wylapie? Jak duzy musial by byc, zeby uszkodzic panewke?
Druga sprawa to np bagnety zrobione z linki sa nagminnie "obgryzane" przez walki wyrownowazajace (najczesciej w 2.0 i 2.2) i to tez by powodowalo takie awarie, a jednak tak nie jest.

Czy glowica byla tylko planowana czy cos bylo dlubane w zaworach? Jesli kompresja byla slaba to poprawienie jej moze miec wplyw na uszkodzenie panewki (szczegolnie jesli silnik byl juz zuzyty).
No i nie zawsze slychac konczace sie panewki...

#14 OFFLINE   jaro01

jaro01
  • 9 postów

Napisany 27 października 2008 - 16:58

Witam. silnik kupiłem za1300zł . Bez alternatora i rozrusznika, przebieg 90000 mil to około 145000km. ciśnienie na cylindrach między 14 a 16. silnik oczywiście był w samochodzie a nie na palecie .
Wracając do powodu zatarcia silnika też myślę że był duży przebieg naliczniku 220000km ale kto wie ile rzeczywiście miał :?: po zrobieniu głowicy panewki nie wytrzymały obciążenia. Kilka dni przed zaświeceniem się kontrolki oleju rozrusznik ciężko kręcił jakby padał akumulator czyli słabo obracał. Powiedzmy od poniedziałku a w czwartek przejechałem jakieś 70km wjechałem na plac i po około 2 godzinach rozrusznik nie chciał wcale obrócic silnikiem ,tylko automat stukną pomyślałem że padł akumul. podjechałem drugim autem i podłączyłem na kable ale też nic . Nie przyszło mi do głowy że to trzyma panewka, odpaliłem na pych i po 5 km :shock: kontrolka się oświeciła i zgasła myślę poszedł czujnik oleju ale za chwilę zaświeciła się na dobre, i tak oto wyglądała historia tego silnika.
Szkoda bo rozrząd wymieniłem niedawno no i po co ta robota z głowicą.
Pozdrawiam Jaro

#15 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 27 października 2008 - 17:16

Kolego JARO 01 te ciśnienie nie jest zaduże :?: Osobiście mam 15 na 1,2,3 no i za mało na 4 (8). Jeden mechanior powiedział mi , że fabryka dawała do 13 , a jak jest powyżej lub za niskie ( jak w moim przypadku ) to jest ZLE. Już nie wiem jak to jest :?:

#16 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 27 października 2008 - 17:32

To niestety jest to ryzyko w autach. Cisnienie zmierzysz, ale bez rozbierania nie sprawdzisz podzespolow silnika. Jak rozbierzesz to najczesciej trzeba robic I to dosc sporo.

Ja w 2.0 mialem po 15bar, w 2.2 prawie 17. Testowane dwoma urzadzeniami. Silnik 2.2 po wymianie pierscieni I uszczelnieniu glowicy (uszczelniacze, zawory, gniazda). W 2.0 przed I po robieniu glowicy cisnienie bylo podobne.
Moze urzadzenia przeklamuja, ale w obu autach bylo dosc rowne na wszystkich cylindrach. W innych nigdy nie mialem czasu ani ochoty na sprawdzanie.

#17 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 27 października 2008 - 17:49

No dobrze , a jak ja mam na 4 cylindrze -8 to co to może być? Mechanior mówi , że silnik się kończy albo UPG. Może jechać gdzie indziej i jeszcze raz sprawdzić :?:

#18 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 27 października 2008 - 18:07

Jezeli na innych masz po 12-14 to 8 na jednym jest za malo. Roznica cisnienia miedzy cylindrami o 1 bar nie powinna miec miejsca. Wlewasz 20-30ml oleju do cylindra I sprawdzasz cisnienie. Jesli skoczy mocno to pierscienie, jesli nie to gora. Raczej taki spadek cisnienia to nie uszczelka, a wypalone gniazda. LPG jest?

#19 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 27 października 2008 - 20:43

Gazu niet . A jak wypalone gniazda to co należy zrobić ? Sorry , ale jestem laik w tych sprawach :oops:

#20 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 27 października 2008 - 21:30

Nic nie szkodzi, każdy się uczy i nie ma ludzi którzy znają się na wszystkim.
Nie sugeruj się że, to jest problem w Twoim silniku, bo najpierw trzeba to sprawdzić.
Gniazda to stalowe pierścienie wciśnięte w głowicę, do których przylega grzybek zaworu. Im lepiej te elementy są spasowane tym większe ciśnienie jest w cylindrze.
Zależnie od stopnia zużycia można zastosować pastę ścierną i przytrzeć (pokręcić zaworem, żeby delikatnie dotarł się z gniazdem). Jeśli jest mocno zużyty to niektórzy docinają zawór i gniazdo. Są specjalne maszynki które ścinają troszkę ranty i tworzą odpowiednie kąty aby to znów pracowało. No i jeśli już nie można tego zrobić (lub najczęściej mechanik nie wie albo nie ma sprzętu - lub mu się nie chce) to wymienia się te pierścienie.
Załączam zdjęcie. Po lewej jest zawór ssący, na środku dziura od świecy. Po prawej masz kanał ssący i jak widzisz jest tam ten właśnie pierścień do którego przylega zawór. W tym przypadku gniazdo jest już dotarte i widać ok 2mm wyszlifowanej bieżni dookoła. Jeśli zawór się nie domyka w odpowiednim momencie lub ma wadę to zaczyna puszczać ciśnienie na tym połączeniu. U mnie np widziałem początku pękania zaworu. Kiepski materiał.
Cała zabawa polega na zamianie gniazd i najlepiej zaworów.
W głębi kanału ssącego widać kawałek wystającej rurki - to prowadnica zaworu którą też przy remoncie głowicy się wymienia.
Najpierw jednak zrób test z olejem a potem napisz czy ciśnienie skoczyło.

Dodany obrazekDodany obrazek