Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Sterownik skrzyni biegów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
25 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 01 lutego 2008 - 12:07

Czesc dzisiaj bylem w oplu zeby mi sterownik wymienili. W starym byly jakies bledy a w nowym jest wszystko ok tyle ze nadal jest w trybie awaryjny cholera o co chodzi?! Po zamontowaniu wyskoczyl blad o tresci ze bylo za malo mocy z alternatora zrobili to no i dalej. Blad Automatic Gearbox i o co chodzi? co moze jeszcze byc nie tak?Za sterownik dalem 100 zł za zamontowanie 50 zł i nic dalej to samo:/ Prosze o pomoc! znacie kogos z okolic Elblaga kto zajmuje sie automatami? Albo chociaz kto zna sie dobrze na elektryce samochodowej. Blad nie zawsze wyskakuje.

Kurna jeszcze zauwazylem ze wycieraczki po dzisiejszej wizycie mi nie dzialaja i na wyswietlaczu dwie linie pixeli nie dzialaja!!:/

poprawiłem temat

#2 OFFLINE   przemekz

przemekz
  • 135 postów

Napisany 01 lutego 2008 - 22:52

a prąd ładowania masz ok?

#3 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 01 lutego 2008 - 23:38

tzn? Alternator teraz juz ponoc dobrze laduje prad jesli o to chodzi tak?

#4 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 lutego 2008 - 09:34

Sterownik jeśli pada to całkowicie. Najczęściej błędy wyskakują bo sterownik jest od innej skrzyni lub od innego silnika.
aktualnie jeżdżę na CK od 2.5 V6 i chodzi lepiej chociaż ciągle pojawia się błąd odcięcia zapłonu (bład skrzyni). Praktycznie skrzynia działa bez problemów (lepiej niż na ver 9 sterownika CK do mojego silniki), ale na "S" doprowadza na dużym gazie do max obrotów (przerywanie silnika) i na trasie potrafi wyrzucić błąd skrzyni. Poza tym nie ma błędów.
Nawet Borówka sprzedaje (ja swój sterownik mam za darmo) sterowniki wg oznaczeń literowych, czyli jesli mam CK to sprzeda CK. Problem jest taki, że np model CK od 2.0 16V tak samo wygląda jak CK od V6 lub TD a działa inaczej!! Różni się oprogramowaniem i najczęściej wystarczy dogranie nowego oprogramowania.
Najnowsze to ver9 chociaż uważam, że nie jest zbyt dobre (auto się mocno muli choć skrzynia działa bardziej gładko).
Szukam jakiegoś starego softu, ver 5, 6, 7 lub 8.

#5 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 02 lutego 2008 - 10:32

Moj sterownik jest ozankowany: KT 96017168. Kupilem taki sam takie samo oznaczenie. No u mnie musi nabrac wysokich obrotow aby zmienilo z jedynki na dwójkę. wiec co radzisz?

#6 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 02 lutego 2008 - 18:06

Czy to gazowanie jest tylko na zimno czy zawsze? Jeśli na zimno to raczej normalne, jeśli zawsze to możesz mieć sterownik zestrojony do TD. Wygląda tak samo, ma te same oznaczenia. Różni się firmware.
Najpierw musisz sprawdzić jaki sterownik jest zainstalowany, a żeby to zrobić trzeba go podpiąć do komputera. Wtedy sprawdzisz czy to nieprawidłowe firmware odpowiada za błędy skrzyni.

#7 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 02 lutego 2008 - 23:56

nie raczej tylko na zimnym silniku tak jest ok ale to mi sie tylko tak wydaje bo nie zwracalem na to uwagi. Tyle ze to gazowanie to najmniejszy problem. Bo i tak musze biegi sam zmieniac reczni i tak jak sie tryb awaryjny wlaczy wiec frajdy zbyt duzej nie mam z automatu eh

#8 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 03 lutego 2008 - 12:05

Na zimno zawsze trzeba przegazować (czasami nawet ponad 3000).
Sprawdź najpierw czy sterownik jest do Twojego silnika. Podjedz do kogoś kto ma komputer (np OpelScanner). Wtedy zobaczysz jakie masz błędy i czy sterownik jest poprawny.

#9 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 03 lutego 2008 - 13:32

no wlasnie bylem w oplu i teraz nie ma zadnych bledow wczesniej jak mialem sterownik o takim samym oznaczeniu byl blad z jakims napieciem czy cos takiego a jak zamontowali ten ktory kupilem to jest ok i mowia ze nie ma zadnego bledu ale i tak biegi musze zmieniac recznie

#10 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 03 lutego 2008 - 14:06

Jeżeli wchodzi w tryb awaryjny to znaczy, że są błędy.

#11 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 03 lutego 2008 - 22:06

no wlasnie kurcze nie wiem bo chyba wlozyl ten stary sterownik spowrotem. Jutro znow jade zobaczymy co powiedza

#12 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 04 lutego 2008 - 22:12

Dzieki za wszelka pomoc dotyczaca mojej skrzyni w Omesi:) Juz mi naprawili. To byla ponoc wiazka. W okolicy selektora czy cos takiego byla przetarta. Juz skrzynia dziala jak marzenie:)

#13 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 lutego 2008 - 22:20

Dzieki za wszelka pomoc dotyczaca mojej skrzyni w Omesi:) Juz mi naprawili. To byla ponoc wiazka. W okolicy selektora czy cos takiego byla przetarta. Juz skrzynia dziala jak marzenie:)

a nie powiem a nie mowilem - sprawdz przewody

#14 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 04 lutego 2008 - 23:00

no mowiles. Ale kurna ten koles w oplu 3 razy sprawdzal 3 razy wzial kase za sprawdzenie i dopiero za tym trzecim razem kurna. Nawet mam te wszystkie faktury z Opla i tam na kazdej jest napisane: "Diagnoza skrzyni biegow; Diagnoza przwdodów" i jak byk napisane "Wiazka sprawdzona - sprawna, do wymiany sterownik" a tu sie okazalo ze to jednak wiazka. I co zrobic :/ ogolnie dalem za to 350 zł za te trzy wizyty w oplu.

#15 OFFLINE   batek

batek
  • 1 postów

Napisany 22 marca 2008 - 19:11

Cześć czy jest ktoś mi w stanie pomóc: pokazuje mi sie na komputerze Getribe automatik a wcześniej wymieniłem olej w skrzyni i miałem pękniętom bańke od sprzęgła i ją pospawałem. Po włożeniu skrzyni spowrotem pierwszy bieg w każdej jednej pozycij czy to D lub 3,2,1 samochód normalnie rusza ale żaden wyrzszy bieg nie załancza. Jaka to może być przyczyna i czy po tej naprawie powinienem zresetować komputer, jak tak to czy jestem w stanie zrobić to sam, jak tak to prosil bym o instrukcje i gdzie ten komputer wogóle jest. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

#16 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 22 marca 2008 - 19:18

Cześć czy jest ktoś mi w stanie pomóc: pokazuje mi sie na komputerze Getribe automatik a wcześniej wymieniłem olej w skrzyni i miałem pękniętom bańke od sprzęgła i ją pospawałem. Po włożeniu skrzyni spowrotem pierwszy bieg w każdej jednej pozycij czy to D lub 3,2,1 samochód normalnie rusza ale żaden wyrzszy bieg nie załancza. Jaka to może być przyczyna i czy po tej naprawie powinienem zresetować komputer, jak tak to czy jestem w stanie zrobić to sam, jak tak to prosil bym o instrukcje i gdzie ten komputer wogóle jest. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

sprzeglo sie wymienia a nie spawa. jedz na komputer odczytaj bledy skrzyni a nie w ciemno robisz

#17 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 24 marca 2008 - 13:13

beast a co to jest

miałem pękniętom bańke od sprzęgła i ją pospawałem

?
Co to za banka? hehe i Twoj standardowy tekst :) zeby jechac na kompa :) :piwo:

batek pomysl tez nad tym rozwiazaniem: http://myomega.ovh.o...r_programow.htm jak czytales w tym poscie ja sie najezdzilem z automatem a tu jak Mi beast dobrze radzil to tylko wiazka hah. Ale najpierw jedz lepiej na kompa.

#18 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 24 marca 2008 - 13:26

Co to za banka? hehe i Twoj standardowy tekst :) zeby jechac na kompa :) :piwo:

batek pomysl tez nad tym rozwiazaniem: http://myomega.ovh.o...r_programow.htm jak czytales w tym poscie ja sie najezdzilem z automatem a tu jak Mi beast dobrze radzil to tylko wiazka hah. Ale najpierw jedz lepiej na kompa.

mamy takie samochody ze bez komputera do niektorych rzeczy sie nie podchodzi. to nie czasu mlotka i przecinaka + wrozenia z kocich odchodow. banka - autor mial na mysli sprzeglo hydrokinetyczne.

#19 OFFLINE   Zenus

Zenus
  • 103 postów

Napisany 24 marca 2008 - 13:38

A dzieki za odp :) No wiem ze bez tego sie nie obejdzie :) Omega to nie polonez czy ursus ;]

#20 OFFLINE   Pawełomega

Pawełomega
  • 2 postów

Napisany 14 kwietnia 2008 - 21:01

Dobry wieczór ! Od ponad pór roku mój samochód znajduje się na trybie awaryjnym, ponieważ zepsuł się sterownik skrzyni biegów. Bardzo potrzebuję tego urządzenia, dlatego mam ogromną prośbę, gdyby ktoś widział lub miał: Sterownik do automatycznej skrzyni biegów Opla Omegi 2.5 TD. 96r. firmy BOSCH 0 260 002 415. QA. Gdyby ktoś miał jakieś informację bardzo proszę o kontakt: +48 608 396 570. Z góry dziękuję. Pozdrawiam !
PawełOmega