Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

MANTZEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2306 odpowiedzi na ten temat

#1181 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 września 2010 - 13:42

Ja mialem zagrzejnikowa mate i nic sie z nia nie dzialo a przyklejona byla do puszki na czerwony sylicon.

Ja również a przykleiłem klejem minutex i obkleiłem po brzegach czarną taśmą z płótnem (z tesco) i też trzyma.

#1182 OFFLINE   Spooky V6

Spooky V6
  • 294 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 października 2010 - 18:14

wiecie kto moze sprzedaje te rury do przeplywu powietrza montazowe do mantzla ???

#1183 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów

Napisany 04 października 2010 - 20:15

ja kupiłem w agromie bo wodny od chyba kombajna jest identycznej średnicy.
Poszedłem, powiedziałem średnice i dali mi ile chciałem bo jest na metry.

#1184 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 04 października 2010 - 21:26

A czy odizolowywanie termiczne puszki jest takie ważne ? .. przecież jak się oma wkręci na obroty to powietrze tylko śmignie przez tą puszkę .. chyba nie zdąży się nagrzać. A sam się przekonałem jakie to jest ssanie ... Gdy miałem zdjęty stożek, podczas odpalonego silnika (tylko na chwilę) .. z ciekawości przyłożyłem dłoń do rury od filtra, zatkałem ją ręką ... to już na biegu jałowym było takie ssanie że aż rury mulitramu podskoczyły a złączki multiram-kolektor to normalnie ścisnęły się do środka, aż się przestraszyłem ... a kiedy dodawałem gazu przepustnicą to rękę przyciągało już od 10 cm .. więc tam musi być ogromny ciąg powietrza ... i czy w takich warunkach, przy gazowaniu kiedy oma zjada ogromne ilości powietrza .. czy zdąży ono się nagrzać w puszce ?

#1185 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 października 2010 - 21:32

czy zdąży ono się nagrzać w puszce ?

juz wiele razy bylo pisane - najbardziej odcuzwalne jest nagrzanie puszki i powietrza gdy np postoisz np swiatlach, a potem na zielonym probujesz depnac i muł...

#1186 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 04 października 2010 - 21:33

No tak, racja .. nie doczytałem, przepraszam
dzięki Exec

#1187 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 04 października 2010 - 21:37

No tak, racja .. nie doczytałem, przepraszam

wiesz, mozna nie izolowac i tez bedzie niezle, ale znajac zycie, akurat kiedy bedzie potrzeba przycisnac, to przymuli, bo sie nagrzeje :D

#1188 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 04 października 2010 - 21:55

No tak, racja :) .. A ponieważ lubię kombinować .. tak sobie pomyślałem .. bo tak szczerze zrobienie takiej puszki jak ma się narzędzie tupu spawarka jest banalne .. to dlaczego by nie zrobić puszki w puszce .. oczywiście wewnętrzna puszka to typowy Mantzel .. a zewnętrzna to taki płaszcz .. z osobnymi wlotem i wylotem powietrza .. do wlotu doprowadzamy zimne powietrze z kratki obok halogenu .. rurka średnica jakieś 30 mm ... a wylot z 'płaszcza' Mantzla kierujemy do obudowy filtra powietrz, wszystko jedno czy obudowanego stożka, czy fabrycznego .. huraganu by tam nie było, ale zawsze wciągane powietrze przez filtr wymuszało by ruch powietrza w 'płaszczu' ... i dopiero 'plaszcz' odizolować jakąś matą ...
Albo niezależny obieg chłodzenia 'płaszcza' przez założenie jakiejś pompki .. "farelki" :) .... i ta farelka załączała by się tylko podczas postoju .. a sygnał do jej uruchomienia np. ze złącza licznika ... brak impulsów załącza układ, a układ załącza 'farelkę' chłodzenia puszki ..

Kurcze .. zrobię sobie takie coś, aż mi się spodobało :) .. Oczywiście umieszczę fotorelacje z przebiegu produkcji 'chłodzonego' Mantzla :) .. Exec, będziesz patronem duchowym akcji, jeśli uważasz że to ma sens ?:) Jeśli się zgadzasz to powiedz gdzie mam znaleźć wymiary puszki do 3.0 na długi dolot :) ( taka rola patrona:) .. i po wypłacie zabieram się do roboty
Oczywiście jeśli to ma w ogóle jakiś sens .. bo jeśli uznacie że nie to nie robię .. bo ja się nie znam :) .. tak tylko sobie kombinuję ..

#1189 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 04 października 2010 - 22:31

Oczywiście jeśli to ma w ogóle jakiś sens .. bo jeśli uznacie że nie to nie robię .. bo ja się nie znam .. tak tylko sobie kombinuję ..

taki aktywny plaszcz izolacji termicznej moglby byc calkiem efektywny, ale wedlug mnie to juz przerost formy nad trescia i niepotrzebny naklad pracy :) mysle, ze wystarczy owinac puche czyms w stylu maty termicznej z warstwa alu.

Widze, ze lubisz kombinowac podobnie jak ja - pomysl nad instalacja kompresora :D

#1190 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 04 października 2010 - 22:39

pomysl nad instalacja kompresora

Kombinować lubię, ale bardziej elektronicznie :) .. na mechanice znam się jak .. każdy polak :) .. i nie mam nawet garażu .. wszystko pod chmurką więc kompresor to dla mnie już kosmos :)

#1191 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 04 października 2010 - 22:45

i nie mam nawet garażu .. wszystko pod chmurką więc kompresor to dla mnie już kosmos

ja tez nie mam garazu :D teraz zimne dni ida, wiec bedzie bida :(

#1192 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 października 2010 - 07:27

No tak, racja :) Jeśli się zgadzasz to powiedz gdzie mam znaleźć wymiary puszki do 3.0 na długi dolot :)

Dodany obrazek

Oryg. takie byly wymiary. Czy 2.5 czy 3.0 puszka jest jedna. Pozniej kolega Immo wymyslil puszke pod dlugi dolot aby nie bylo problemow z montazem ale o wymiary trzeba pytac jego (o ile powie;)). Ja obstaje przy jednej puszce jak wyzej.

#1193 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 05 października 2010 - 08:47

...

Dzięki Lukasboss :) .. Zanim zacznę zadawać jakiekolwiek pytania, najpierw przeczytam cały wątek od początku ... pewnie znajdę w nim odpowiedzi :)

--- edycja

Lukasboss .. a właściwie jaka jest wysokość tej puszki ? .. bo albo nie znam się na rysunku ( no bo się nie znam ) .. ale widzę że na górnym rzucie jest wysokość 147 mm, a na dolnym 169 mm .. to jak ma być ? .. czy to błąd czy coś .. bo zabrałem się najpierw do sklejenia modelu z kartonu .. i nijak mi ten karton nie pasuje :)

A poza tym .. to naprawdę oryginalne wymiary ? .. dlaczego takie głupie .. 147 mm a nie 150 .. albo 169 a nie 170 ... jak zrobię o te kilka milimetrów więcej to co .. się stanie ? .. wiem że nic, ale dlaczego te wymiary są takie głupie ?

#1194 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów

Napisany 05 października 2010 - 21:38

dolicz grubość ścianek to ci się wyrówna.
147 to wysokość puszki
169 to głębokość/długość.

#1195 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 05 października 2010 - 21:45

No tak, teraz to widzę , bo to jest zwymiarowanie puchy na krótki dolot ...
Czyli na długi dolot puszka taka sama tylko w inne miejsca robię dziury na węże ?
Kurcze .. czytałem dziś cały temat od początku .. i kurde, wielka mi tajemnica z tymi wymiarami .. wnerwiło mnie to troche

#1196 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 października 2010 - 21:46

A poza tym .. to naprawdę oryginalne wymiary ? .. dlaczego takie głupie .. 147 mm a nie 150 .. albo 169 a nie 170 ... jak zrobię o te kilka milimetrów więcej to co .. się stanie ? .. wiem że nic, ale dlaczego te wymiary są takie głupie ?

te wymiary wyliczyli inżynierowie po odpowiednich szkołach. Nie ludzie z forum i są to dokładne obliczenia co do pojemności powietrza w puszce ok 3.5 l powietrza

#1197 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 05 października 2010 - 21:49

...

To ja stawiam flaszkę każdemu kto ma puchę dokładnie 147 mm i 169 mm a nie 150 i 170 ... przecież te dwa mm w tą czy w tamtą to guzik zmieni

#1198 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów

Napisany 05 października 2010 - 21:51

N długi dolot jest troszkę inaczej skonstruowana a nie otwory w innych miejscach. Ale może i to by zdało egzamin.

#1199 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 05 października 2010 - 21:54

To zdradzi mi ktoś PROSZĘ tę wielką tajemnicę i poda wymiary na długi dolot ? Bo tak właśnie zrobiłem sobie model z kartonu według wymiarów z obrazka i tak jakoś mi nie pasował ...

#1200 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 października 2010 - 21:56

To ja stawiam flaszkę każdemu kto ma puchę dokładnie 147 mm i 169 mm a nie 150 i 170 ... przecież te dwa mm w tą czy w tamtą to guzik zmieni

no to już jesteś winien mi flaszkę
http://www.fotosik.p...084201b0df.html
http://www.fotosik.p...45a5e1f34e.html
http://www.fotosik.p...45a5e1f34e.html
http://www.fotosik.p...49adbebb1b.html

To zdradzi mi ktoś PROSZĘ tę wielką tajemnicę i poda wymiary na długi dolot ? Bo tak właśnie zrobiłem sobie model z kartonu według wymiarów z obrazka i tak jakoś mi nie pasował ...

Mantzel orginalnie jest tylko na krótki dolon a na długi ktoś wymyślił, żeby ładnie wyglądało i tyle w temacie
te puchy ma kupę chłopaków tu na forum i jeszcze nikt nie narzekał