MANTZEL
Napisany 15 lutego 2015 - 11:03
Napisany 15 lutego 2015 - 11:14
Jak dla mnie kształt tej puchy też nadaję się do sporych przemyśleń
Owalna lepiej by wygladala ?.

Napisany 15 lutego 2015 - 11:31
Owalna lepiej by wygladala ?
nie, ale zastanów się nad przepływem powietrza w tej puszce, zastanów się na zapotrzebowaniem powietrza przez silnik przy wyższych obrotach i popatrz na kształt tej puszki.
Wtedy znajdziecie odpowiedź na pytanie dlaczego manztel nie robił puszki pod długi dolot.
Akurat bardzo mocno analizowałem ten temat i zrobienie takiej puszki to jest cholernie trudna sprawa.
Napisany 15 lutego 2015 - 11:52
Znaczy inaczej miałem jakiś super ale go wymieniłem na nowy zwykły przy okazji przeglądu auta i wg mnie minimalnie ale się pogorszyło.
Napisany 15 lutego 2015 - 12:02

No i to wyjście na krokowca popraw

Napisany 15 lutego 2015 - 12:02
Aros pamietam o tobie.
Napisany 15 lutego 2015 - 12:48
ja mam nie zaizolowana,:mod: ma,robilim my porownanie jak sie jezdzi na tych puszkach,nie bylo zadnej roznicy,wiec jak dla mnie to tez bez sensu to oklejacMoim zdaniem nic nie trzeba izolować. Policzcie sobie z jaką prędkością przepływa powietrze przez tą puchę i dobrze się zastanówcie czy ono zdąży się nagrzać

Napisany 15 lutego 2015 - 14:32
Zaraz Immo tu przyjdzie i Cię wyprostuje:DMoim zdaniem nic nie trzeba izolować
Napisany 15 lutego 2015 - 15:25
Zaraz Immo tu przyjdzie i Cię wyprostuje
spoko, niech przyjdzie i niech prostuje

Ale z drugiej strony omega to nie jest żaden hiper mega super samochód że wszystko musi być wyliczone co do 1ml.
tak, ale ta puszka moim zdaniem pogarsza przepływ powietrza niż go poprawia

Pod krótki dolot co innego, ale pod długi ta puszka jest skopana
Ja tylko mogę dodać, że trzeba też pamiętać o odpowiednim filtrze powietrza, bo zwykły nie daje rady.
Przesadzasz
Napisany 15 lutego 2015 - 17:16
Napisany 16 lutego 2015 - 16:18
spoko, niech przyjdzie i niech prostuje
Ja sobie policzyłem na skróty jakie jest zapotrzebowanie na powietrze przy wyższych obrotach i jak dla mnie nie ma to żadnego sensu. Jak ktoś chce to można jeszcze zainstalować czujnik temperatury na wlocie i wylocie z puszki
![]()
tak, ale ta puszka moim zdaniem pogarsza przepływ powietrza niż go poprawia
Pod krótki dolot co innego, ale pod długi ta puszka jest skopana
Przesadzasz
to lepiej taka puszka do krótkiego?? dolotu. niby dlaczego?
Napisany 16 lutego 2015 - 16:51
Napisany 16 lutego 2015 - 17:00
Ile talk prawdy jest napisane w tym calym temacie 222 strony oraz
Jesli jest wiekszosc Prawda to jakie dowody na to.
Bo raz jedni pisza talk a nieraz tak..
Napisany 16 lutego 2015 - 17:06
Teraz czytajac posty I opinie o puszcze zastanawia mnie
Ile talk prawdy jest napisane w tym calym temacie 222 strony oraz
Jesli jest wiekszosc Prawda to jakie dowody na to.
Bo raz jedni pisza talk a nieraz tak..
Oryginalna puszka mantzla pod krótki dolot lub bardzo wierna jej kopia ma sens,
ale puszka pod długi dolot która została tutaj zaprezentowana jest totalnie bez sensu. Stworzenie puszki pod długi dolot jest baaaaaaaaaaaardz trudne. Zresztą gdyby było w miarę proste to mantzel robiłby taką puszkę

W puszce która została tutaj pokazana dolna część jest w ogóle nie wykorzystana, a przepływ powietrza jest zakłócony
Napisany 16 lutego 2015 - 17:18
Czy ktos wie jak jest zbududowana orginalnie puszka Mantzel pod krotki dolot.( we wnatrz)?.
Bo jesli jest tak jak mowisz to jest mozliwosc zmodyfikowania tej puchy tylko czy faktycznie to ma sens..
Trzeba by bylo dokladnie potwierdzic czy na dlugim dolocie potrzebuje wiecej powietrza czy mniej Od mutiramu Jak w orginalnie
Napisany 16 lutego 2015 - 17:25

Napisany 16 lutego 2015 - 17:33
a nie prosciej jest zalozyc krotki dolot,zeby to mialo sens,niz bawic sie z dlugim ??
Dlugi dolot lepiej sie prezentuje pod maska.
A skoro pod krotki zrobiono puche a pod dlugi nie to moze przyczyna nie lezy po stronie wyliczen objetosci puszki.
A dlugi dolot zrobiono tylko dlatego tak by nie wystawal za duzo za Silnik,
Napisany 16 lutego 2015 - 17:39
a mi sie wydaje,ze skoro zalozyles puche to chcesz miec tez osiagi troche lepsze,a nie wyglad,no chyba ze sie myleDlugi dolot lepiej sie prezentuje pod maska.

Napisany 16 lutego 2015 - 17:47
a mi sie wydaje,ze skoro zalozyles puche to chcesz miec tez osiagi troche lepsze,a nie wyglad,no chyba ze sie myle
ja u siebie mam krotki,dolozna puszke i mam po problemie i dylematem z dlugim
Tu nice chodzi o mnie a raczej o wszystkich ktorzy posiadaja dlugi dolot oraz rowniez chca zyskac troszke wiecej mocy.
A watpie czy wszyscy posiadacze dlugiego byli by za tym by zmienic dlugi na krotki by zamontowac puche.
A rozwazal. Ktos taka opcjie by wewnatrz puchy zastosowac podzial by powietrze mialo obieg, zamiast pustej przeszczeni w srodku