Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

MANTZEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2306 odpowiedzi na ten temat

#2141 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 stycznia 2015 - 10:46

skitan, to było działanie prewencyjne ;)

koniec z tym OT ;)

#2142 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 26 stycznia 2015 - 18:14

Dla wyjaśnienia, kolega próbuje zrobić puchę :) Z tego co wiem pierwsza szt. na dniach ma być gotowa i będziemy testować:) jeśli pomysł wypali będzie odpowiedni temat założony :) Ma być pod długi dolot.

Dodany obrazek

#2143 OFFLINE   vervesen

vervesen
  • 245 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 26 stycznia 2015 - 19:04

Jeśli macie zamiar robić jakiś handelek to przenieście się na pw. A vervesen jak chcesz handlować puszkami to zapraszam do działu market. Tam chętnie na pewno też się znajdą. Jeśli temat zboczy na oferty kupna/sprzedaży posty będą nagradzane kartkami.

Talk tylko ze jesli by byla taka opcjia to lepsze rozwiazanie by bylo Jak by mozna zrobic liste chetnych a w dziale market sie nie da. A oczywiste jest ze czym wiecej chetnych osob gym taniej. I o to wlasnie chodzi.

#2144 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 stycznia 2015 - 19:07

Talk tylko ze jesli by byla taka opcjia to lepsze rozwiazanie by bylo Jak by mozna zrobic liste chetnych a w dziale market sie nie da. A oczywiste jest ze czym wiecej chetnych osob gym taniej. I o to wlasnie chodzi.

takich list na forum tu było już dużo:p

szczególnie rozpórki i barany :laugh:

#2145 OFFLINE   Ulter

Ulter

FIOLETOWA LADY loading...

• 1 935 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 26 stycznia 2015 - 19:07

Rozwiązanie :
-Zrób puchę
-Wystaw w dziale market
-Oferty zbieraj na PW
CZASEM NIEWIDOCZNY ALE ZAWSZE OBECNY.. :D
782-214-578
884-777-999
Dodany obrazek

#2146 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 19:11

Czy ta pucha będzie odpowiednio policzona?? Czy po prostu zrobiona tak aby się zmieściła??

#2147 OFFLINE   vervesen

vervesen
  • 245 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 26 stycznia 2015 - 19:20

Czy ta pucha będzie odpowiednio policzona?? Czy po prostu zrobiona tak aby się zmieściła??

Puszka jest robiona wedlug projektu ultera od ktorego otrzymalem gdy poprosilem.

#2148 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 19:20

Już wszystko wiem ;) :)

#2149 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 694 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 19:43

OK, zapytam na PW. Taki drobny spam gwoli wyjaśnienia - to chyba nie handelek - kolega kupił puchę a ja pytam za ile ją kupił i pod jaki dolot...Przecież ani on ich nie wytwarza, ani ja jej nie chce od niego kupic A moze niektorym by sie przydało wiedzieć jakie to koszty...

skitan, to było działanie prewencyjne

dokładnie, ale ktoś się już doszukał handelku i dlatego zapobiegawczo dalszemu rozwoju pojawił się mój post. ja to jak najbardziej rozumiem, bo sam akurat jestem tego ciekaw i dlatego post został, a nie poleciał do kosza.

jeśli już będzie potrzebna takowa lista to będzie do tego osobny temat.

czekam na fotki, jak to wyszło, bo sam myślę o tym żeby taką zrobić, tylko policzyć wszystko dokładnie co i jak i dopiero wtedy, ale póki co brakuje na to czasu :p

#2150 OFFLINE   VeRay

VeRay

Polar Sea Blue

• 670 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:11

Ja to dalej nie rozumiem fenomenu tej konserwy. Może i spełniało to swoje zadanie ale zamontowane w warsztacie Mantzel'a ze specjalnie przygotowanym programem do ECU silnika. Przy długim kolektorze tego nie było, zresztą wygląda to ohydnie na długim kolektorze. Wiele osób niech sobie najpierw ogarnie silnik, bo LPG na milionie trytyrytek przymocowane, z silnika kapie a do tego bez rękawiczek nie da się oleju sprawdzić bo tak brudno, ale to nic, ważne, że zamocowana połerpuszka z wyeksponowanym napisem "IRMSCHER". Jak ktoś chce naprawdę coś poprawić w omedze z osiągów, to polecam poczytać posty Adam10, Immo, 7gsi oraz Phantom.

#2151 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:18

Czy kolega do mnie pije?
Mam czysto i sucho bo alu dekle na pokładzie.
A gaz mi się tak podoba bo na moją prośbę został tak ułożony.
Napis irm. Wyszedl przypadkiem żeby nie było tylko czarne pudło.
Puszka to nie recepta na 100koni ale żeby silnik mógł zaczerpnąć od razu a nie przez metrowe kanały barana.

#2152 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

Łomega :)

• 382 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:20

Ja to dalej nie rozumiem fenomenu tej konserwy. Może i spełniało to swoje zadanie ale zamontowane w warsztacie Mantzel'a ze specjalnie przygotowanym programem do ECU silnika. Przy długim kolektorze tego nie było, zresztą wygląda to ohydnie na długim kolektorze. Wiele osób niech sobie najpierw ogarnie silnik, bo LPG na milionie trytyrytek przymocowane, z silnika kapie a do tego bez rękawiczek nie da się oleju sprawdzić bo tak brudno, ale to nic, ważne, że zamocowana połerpuszka z wyeksponowanym napisem "IRMSCHER". Jak ktoś chce naprawdę coś poprawić w omedze z osiągów, to polecam poczytać posty Adam10, Immo, 7gsi oraz Phantom.

Kurde tylko najciekawsze jest to ze ta puszka daje cos :jump: potwierdzone hamownia w niejednym przypadku jak kiedys czytałem :)

#2153 OFFLINE   Skywalker

Skywalker
  • 28 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:22

Kurde tylko najciekawsze jest to ze ta puszka daje cos

daje,ale na krótkim dolocie ;)

#2154 OFFLINE   VeRay

VeRay

Polar Sea Blue

• 670 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:30

Czy kolega do mnie pije?

W żadnym wypadku. Nie chce nikogo obrazić, Chodzi o to, że wiele osób modzi tuniningi nie zadbająć o podstawowe rzeczy.

Kurde tylko najciekawsze jest to ze ta puszka daje cos

Tylko, że nie na długim dolocie! Ja bym to sobie sam zamontował bo nawet miałem w rękach oryginała Mantzel, tylko brakowało mi oryginalnych przewodów do montażu, (kto z tym się bawił to wie, że jest problem z przewodami) i co najważniejsze komputera. Nie mogłem znieść myśli, że miałbym sobie zaworki od multiramu gdzieś przypiąć na trytytkach, żeby mi check nie świecił.

#2155 OFFLINE   WujekJerry

WujekJerry

Łomega :)

• 382 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:32

daje,ale na krótkim dolocie ;)

na 100% daje rowniez na długim, zasada działania silnika jest ta sama, dolot oryginalny jest podobnej budowy, mysle ze ta puszka przystosowana do wpiecia w długi dolot daje podobne efekty, ja na wiosne montuje sobie do 3.2 :)

W żadnym wypadku. Nie chce nikogo obrazić, Chodzi o to, że wiele osób modzi tuniningi nie zadbająć o podstawowe rzeczy.

Tylko, że nie na długim dolocie! Ja bym to sobie sam zamontował bo nawet miałem w rękach oryginała Mantzel, tylko brakowało mi oryginalnych przewodów do montażu, (kto z tym się bawił to wie, że jest problem z przewodami) i co najważniejsze komputera. Nie mogłem znieść myśli, że miałbym sobie zaworki od multiramu gdzieś przypiąć na trytytkach, żeby mi check nie świecił.

no dobra oryginał puszka kosztuje 450 euro, sama bez programu, i ciekawy jestem co tam jest napisane jesli chodzi o te zaworki itd?

#2156 OFFLINE   VeRay

VeRay

Polar Sea Blue

• 670 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:34

na 100% daje rowniez na długim,

No i tu się mylisz. 3.0 na dłuższym dolocie ma trochę inna charakterystykę pracy niż na krótkim. Na krótkim dolocie było czuć przy przyspieszaniu kiedy otwiera się multiram, na długim jest inaczej samochód przyspiesza równo i płynniej się wkręca na obroty.

no dobra oryginał puszka kosztuje 450 euro, sama bez programu, i ciekawy jestem co tam jest napisane jesli chodzi o te zaworki itd?

Ja widziałem w katalogu Mantzel puszki z wkładami do ECU tylko. Sam chciałbym wiedzieć jak to jest rozwiązane, ale pewnie podobnie jak w Steinmetz kompressor.

#2157 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 20:39

na 100% daje rowniez na długim, zasada działania silnika jest ta sama, dolot oryginalny jest podobnej budowy, mysle ze ta puszka przystosowana do wpiecia w długi dolot daje podobne efekty, ja na wiosne montuje sobie do 3.2

ale masz większą pojemność kolektora ssącego....

Odpowiedni efekt da tylko odpowiednio policzona puszka :) ;)

#2158 OFFLINE   Skit

Skit
  • 887 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 21:02

No ok. Ale w takim razie: 1) skąd ulter wziął wymiary puchy? No bo chyba nie z nieba.... 2) Skoro jak twierdzą niektórzy długi dolot daje to samo co krótki z puchą - to dlaczego silniki z krótkim i dlugim dolotem mają tą samą moc i moment....

#2159 OFFLINE   Phantom

Phantom

łututututut

• 1 152 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 26 stycznia 2015 - 22:08

na twoje pytanie jedyna odpowiedzia bylyby wykresy z hamowni tego samego silnika z krotkim a potem dlugim dolotem, ale co najwazniejsze to krzywe tych wykresów a nie sam wynik koncowy.

Ja rowniez nie wierze w dzialanie tej konserwy aczkolwiek sam to mialem..... bo mialem lepszy dostep do silnika niz przez tego słonia :) to byl jedyny plus jaki zauwazylem :D

#2160 OFFLINE   Skit

Skit
  • 887 postów

Napisany 26 stycznia 2015 - 23:17

na twoje pytanie jedyna odpowiedzia bylyby wykresy z hamowni tego samego silnika z krotkim a potem dlugim dolotem, ale co najwazniejsze to krzywe tych wykresów a nie sam wynik koncowy.

Ja rowniez nie wierze w dzialanie tej konserwy aczkolwiek sam to mialem..... bo mialem lepszy dostep do silnika niz przez tego słonia :) to byl jedyny plus jaki zauwazylem :D

Hehe, no ok, myślę ze jesteś na tyle dużym autorytetem w temacie, żeby mnie przekonać ze szkoda pieniędzy :)