W tym samym czasie co hamulce zrobiłem również co nie co przy silniku.... Przebieg przy całej operacji to 215152km
ale po kolei 
Po swapie hamulców wymieniłem jeszcze płyn hamulcowy na ATE oraz przepompowałem przez wysprzęglik i to jaki tam był syf to jest niesamowite. Smoła tak gęsta że pompa nie dawała rady tego przepchnąć, ale sytuacja została opanowana i pedał sprzęgła o wiele lżej pracuje.
Zaczynamy z silnikiem. Jak widać na zdjęciu był wyciek spod pokrywy zaworów który coraz bardziej się powiększał oraz standard w silnikach 1.0, 1.2 i 1.4 czyli grzechoczący rozrząd przy odpalaniu. Przyczyną tego jest niedomagający napinacz oraz rozciągnięty łańcuch. Jedziemy:

Przyczyna powiększającego się wycieku spod pokrywy zaworów to kompletnie zapchana odma oraz wszystkie podciśnienia od niej:

sporo było czyszczenia żeby to wszystko dobrze udrożnić ale udało się 

filtra powietrza nie trzeba było wymienić gdyż ten ma dopiero 20tyś przebiegu, ale i tak zostało wszystko wyczyszczone

Miska olejowa oczywiście zdjęta a później wyczyszczona

podobnie jak pokrywa zaworów i w ogóle wszystko co było rozebrane

tutaj widać jak duży luz miał już łańcuch. Rozrząd zblokowany odpowiednimi do tego blokadami

Takie zakupy trzeba było zrobić:

wszystko przygotowane do składania

Rozrząd oczywiście w tym większym zestawieniu razem z kołami zębatymi wałków rozrządu i wału korbowego. Nie ma półśrodków. W zestawie SWAG były:
- koła zębate wałków rozrządu GM
- koło zębate wału korbowego GM
- napinacz FEBI
- komplet ślizgów FEBI
- komplet nowych ori śrub
- nowy łańcuch

Teraz widać jak ładnie napina się nowy łańcuch

Ogólnie można powiedzieć że na starym łańcuchu przesunięcie rozrządu było już o ząb
Jeszcze bardzo ważne ustawienie tarczy do sczytywania impulsów dla czujnika wałka rozrządu

Potem wszystko zalane nowym olejem
Auto wyjechało we czwartek z garażu. Zrobiłem nim 1,5tyś km i jest pięknie. Silnik chodzi o wiele ciszej, o wiele lepiej się zbiera i chodzi mega równiutko 
Pełna lista tego co zostało zrobione a nie wymienione we wcześniejszym poście na temat hamulców:
- czyszczenie odmy i podciśnień
- rolka napinacza paska klinowego Deckermann
- pasek klinowy Gates
- wymiana płynu hamulcowego ATE
- oring korka spustowego
- oring korka wlewu oleju
- uszczelka miski olejowej Victor Reinz
- uszczelka pokrywy rozrządu Victor Reinz
- uszczelka pompy wody Victor Reinz
- uszczelka pokrywy zaworów Victor Reinz
- uszczelniacz wału przedni Victor Reinz
- świece zapłonowe BERU
- zestaw łańcucha rozrządu:
- koła zębate wałków rozrządu GM
- koło zębate wału korbowego GM
- napinacz FEBI
- komplet ślizgów FEBI
- komplet nowych ori śrub
- nowy łańcuch
- filtr kabinowy
- filtr oleju Filtron
- olej Motul 8100 X-cess 5W40
Teraz stan techniczny odpowiada moim standardom więc można brać się za następne rzeczy... bardziej pierdołowate