Rok: 1994
Silnik: X20XEV
Witam kolegów. Od wczoraj moją Omegę trapi problem z odpaleniem na ciepłym silniku.
Na zimnym silniku odpala od strzała, ale kiedy normalnie się nagrzeje, po przekręceniu kluczyka po prostu nie chcę zakręcić - tak, jakby akumulator był wyładowany do zera. Po dłuższej chwili jednak odpali. Jak wystygnie, problem znika.
Dzisiaj zrobiłem test - rano odpaliła, jak zwykle, idealnie, a potem po nagrzaniu do normalnej temperatury roboczej pojawił się problem.
Cóż to może być? Akumulator wykluczam, bo robię głównie trasy i niemożliwym jest, aby po przejechaniu ponad 100 km aku był na tyle słaby, żeby nie zakręciła. Pompę paliwa także odrzucam - z 5 lat temu mi padła i objawem było to, że rozrusznik kręcił i kręcił, ale nie mógł załapać. Właśnie - rozrusznik! Byłem u mechanika i zasugerował, że to pewnie przez tulejki, które puchną po rozgrzaniu i dlatego jest problem. Powoli liczyłem się z tym, że prędzej niż później zacznie klękać, bo od - co najmniej - sześciu lat nie był ruszany. Ta teoria brzmi sensownie? Po weekendzie popytam o jakiś zestaw naprawczy, robiłbym od razu ze szczotkami, żeby
mieć spokój na długi czas.
Z góry dzięki za porady Pozdrawiam.

Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
Napisany 10 czerwca 2017 - 12:42
Napisany 11 czerwca 2017 - 08:47
Napisany 13 czerwca 2017 - 12:01
Hej,
miałem niedawno bardzo podobne problemy. Po przelocie trasą 50km i zgaszeniu silnika na 5 minut ponowny rozruch sprawiał mu konkretne problemy. Czasem było lepiej, czasem gorzej, ale przy rozgrzanym motorze rozruch był zawsze wyraźnie gorszy niż przy zimnym. Również zasugerowano mi sprawdzenie w pierwszej kolejności akumulatora i jego ładowania, tu wszystko było jak trzeba. Kolejnym krokiem okazał się rozrusznik, był w stanie agonalnym:)
Po wymianie autko znowu zaczęło palić idealnie bez względu na temperaturę silnika.
Podejrzewam, że masz ten sam problem;)
Pozdrawiam,
Łukasz
Napisany 15 czerwca 2017 - 14:59
Edytowany przez MariuszD., 15 czerwca 2017 - 15:00.
Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB
Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"
Napisany 16 października 2017 - 18:05