Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

WIELKOPOLSKIE pogaduchy & biesiady

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5372 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   tomGSI

tomGSI

GSI Maniak

• 19 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 29 grudnia 2009 - 22:35

Ile tam biora za strojenie CB ??
Z NAPRAWDE WIELKICH
POSIADAMY TYLKO JEDNEGO WROGA...CZAS

#142 OFFLINE   piotrektoja

piotrektoja
  • 30 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 07:21

no i po sprawie ANTENA ZESTROJONA!
sprawa była dość błaha. Ja jako amator CB mogłem tego nie zauważyć ale fachowcy z serwisu na warszawskiej(nie polecam) powinni! nie była naklejona folia pod antenę (tzw masa).
Natomiast Pan z serwisu przy shellu na ul. solidarności spisał się na medal, zaczaił że brak złotka ładnie dostroił antenę i radyjko.
poza tym doradził, wytłumaczył i jest git:) POLECAM

za usługę wziął 20zł

do tego kupiłem sobie podkładkę magnetyczną pod antenę, co by mi lakieru nie rysowało cena 10zł

No to szerokości!:D

#143 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 grudnia 2009 - 08:31

zaczaił że brak złotka

jakiego złotka?
Rozumiem, ze masz magnes. Ja mialem kilka i nie mialem żadnego złotka.

#144 OFFLINE   piotrektoja

piotrektoja
  • 30 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 09:06

jakiego złotka?
Rozumiem, ze masz magnes. Ja mialem kilka i nie mialem żadnego złotka.

w zasadzie to sreberko... chodziło o folie aluminiową, naklejana pod magnes anteny (tzw masa) była w zestawie z anteną.

#145 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 09:27

no dobra, ale do czego podłączone jest to złotko? Do ekranu kabla, czy jak?
Co to za antena?

Mialem już kilka podstaw magnetycznych i w żadnej nie mialem sreberka, a anetnki dobrze sie stroiły i działały.
Sama podstawa to był magnes, gumowa osłona i .... tyle.

#146 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 grudnia 2009 - 11:14

Speed, ty masz takie diody? http://www.allegro.p..._24v_f_vat.html

#147 OFFLINE   piotrektoja

piotrektoja
  • 30 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 11:53

no dobra, ale do czego podłączone jest to złotko? Do ekranu kabla, czy jak?
Co to za antena?

Mialem już kilka podstaw magnetycznych i w żadnej nie mialem sreberka, a anetnki dobrze sie stroiły i działały.
Sama podstawa to był magnes, gumowa osłona i .... tyle.

spoko, już tłumacze.
antena na magnes, do podstawy magnesu kolo przykleił folie samoprzylepną (aluminiową) która była w zestawie z anteną , następnie założył gumową nakładkę.
kolo mówił że ta folia to tzw masa

#148 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 12:38

spoko, już tłumacze.
antena na magnes, do podstawy magnesu kolo przykleił folie samoprzylepną (aluminiową) która była w zestawie z anteną , następnie założył gumową nakładkę.
kolo mówił że ta folia to tzw masa

Antena musi mieć nie tzw mase, tylko mase bo inaczej nie dziala - tak jak zarówka w reflektorze. Jako kazdy uchwyt montuje sie tak, zeby miał dobry kon takt z karoserią po to wlasnie, zeby umasowić antene, ale magnes nie ma takiej mozliwości, wiec "zbiera mase" na zasadzie kondensatora. Dotąd wszystko jasne.
Sęk w tym, ze ja już kilka podstaw magnetycznym mialem i w żadnym rzeczonej folii nie mialem, a anteny dzialaly i dały sie normalnie stroić.

Jako, ze w temacie CB jestem zwyklym użytkownikiem, tyle, ze lubie czasem o czymś poczytac to nie wypowiadam sie jako ekspert a jedynie poddaje pod wątpliwość potrzebe istnienia tej folii, bo na chłopski rozum - jesli to sreberko nie jest do niczego podłączone to po co jest - zwlaszcza, ze tak jak mówilem nigdy u siebie tego nie widzialem, a wszystko dzialało poprawnie.

Pytam, bo moze ktoś bardziej obeznany podpowie konkretnie i technicznie po co i jak jest zamontowana ta folia, bo póki co pachnie mi to mitologią tego, ktory Ci tą folie założył...

#149 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 12:41

Speed, ty masz takie diody? http://www.allegro.p..._24v_f_vat.html

Dejfit ty nie diody za dwie i pół stówy tylko CB sobie kup to przestaniesz się się gubić :smiech:

#150 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 30 grudnia 2009 - 12:53

Antena musi mieć nie tzw mase, tylko mase bo inaczej nie dziala - tak jak zarówka w reflektorze. Jako kazdy uchwyt montuje sie tak, zeby miał dobry kon takt z karoserią po to wlasnie, zeby umasowić antene, ale magnes nie ma takiej mozliwości, wiec "zbiera mase" na zasadzie kondensatora. Dotąd wszystko jasne.
Sęk w tym, ze ja już kilka podstaw magnetycznym mialem i w żadnym rzeczonej folii nie mialem, a anteny dzialaly i dały sie normalnie stroić.

Jako, ze w temacie CB jestem zwyklym użytkownikiem, tyle, ze lubie czasem o czymś poczytac to nie wypowiadam sie jako ekspert a jedynie poddaje pod wątpliwość potrzebe istnienia tej folii, bo na chłopski rozum - jesli to sreberko nie jest do niczego podłączone to po co jest - zwlaszcza, ze tak jak mówilem nigdy u siebie tego nie widzialem, a wszystko dzialało poprawnie.

Pytam, bo moze ktoś bardziej obeznany podpowie konkretnie i technicznie po co i jak jest zamontowana ta folia, bo póki co pachnie mi to mitologią tego, ktory Ci tą folie założył...

każda magnesówka ma folię aluminiową na swojej podstawie - ale jest ona zasłonięta jeszcze czarną folią lub inną zaslepką od dołu.
tak jak Cita napisał - masa jest dzięki pojemności uzyskanej między tą folią a dachem. Im większa powierzchnia bedzie tej folii - podstawy anteny tym lepsza będzie "masa".

#151 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 13:10

każda magnesówka ma folię aluminiową na swojej podstawie - ale jest ona zasłonięta jeszcze czarną folią lub inną zaslepką od dołu.

no tylko, ze już dwie podstawy rozebrałem i prócz gumy ochronnej w srodku nie ma folii. Jest tylko magnes wlasciwy i uchwyt (w tym wypadku PL) do anteny.

Pokazać Ci? :p

Poza tym ta folia, zeby robiła za kondensator musi być do czegoś podłączona przeciez - no nie?

#152 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 13:15

ja rozbierałem hustler IC100 i miała folię podłączoną do kabla masowego...

#153 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 13:22

ja rozbierałem hustler IC100 i miała folię podłączoną do kabla masowego...

ja mialem z dwóch firm, nie pamiętam jakich pod ML145.
Foli nie miały.

ps. widzisz - Ty piszesz, ze jest podłączone do masowego kabla i to moze mieć sens, ale z tego co rozumiem to koledze wsadził folie i tyle, a pytalem, czy folia jest podłączona i cisza.

ps2. moze obudowa tego magnesu jest z tworzywa? Bo moje są metalowe i do nich podłączony jest kabel masowy.

#154 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 13:27

jak obudowa jest metalowa i do niej masa jest przylutowana to nie ma sensu dawać folii alum. bo po co?

a jak obudowa plastik fantastik to dolepienie folii da tyle samo co magnetyzery :jezor:

w niedzielę się podejrzy u Piotrka :)

#155 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 13:34

jak obudowa jest metalowa i do niej masa jest przylutowana to nie ma sensu dawać folii alum. bo po co?

a jak obudowa plastik fantastik to dolepienie folii da tyle samo co magnetyzery

no i wlasnie o tym mówie.

Po co? :)

#156 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 grudnia 2009 - 14:11

Dejfit ty nie diody za dwie i pół stówy tylko CB sobie kup to przestaniesz się się gubić

No wlasnie czekalem na jakies sensowne wybicie mi tego z glowy;)

#157 OFFLINE   piotrektoja

piotrektoja
  • 30 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 14:23

Nie sądzę żeby gościu mnie naciągał bo ta folia była oryginalnie zapakowana razem z oryginalnie zapakowaną anteną kupioną dopiero co w sklepie sieciowym.
Nie znam się na antenach CB oraz na ich budowie więc nie pomogę Ci w rozważaniach na temat tego sreberka, proponuje podjechać do kolesia od CB przy shellu i prosto z mostu zapytać kolesia po ch..uk to sreberko (może to sreberko nie jest potzrebne, ale pomaga).
Dodam tylko, że porzedni instalator powiedział że antena jest za krótka o ok.3cm i mam ją oddać na gwarancje.... a tu się okazało że wszystko jest w porządku, tylko wystarczyło podłożyć brakujące nieszczęsne sreberko.... uff
Jeszcze raz powtarzam ze nie znam się na CB, a opisałem słowa i czyny tego kolesia co mi stroił to radio.

pzdr

#158 OFFLINE   speed

speed
  • 96 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 14:31

No wlasnie czekalem na jakies sensowne wybicie mi tego z glowy;)

jak tylko poprawi mi sie status majatkowy to fundne sobie takie

http://moto.allegro....auto_atest.html
Dodany obrazek

Dodany obrazek

#159 OFFLINE   piotrektoja

piotrektoja
  • 30 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 20:47

a jak obudowa plastik fantastik to dolepienie folii da tyle samo co magnetyzery :jezor:

w niedzielę się podejrzy u Piotrka :)

tuptuś... pokaże Ci tą antene, ale pod warunkiem, że nie zaczniesz mi jej rozkręcać :)

#160 OFFLINE   dobols

dobols

DobolsGarage dobols.pl

• 917 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 grudnia 2009 - 23:00

tuptuś... pokaże Ci tą antene, ale pod warunkiem, że nie zaczniesz mi jej rozkręcać :)

to lepiej nie pokazuj