Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

WIELKOPOLSKIE pogaduchy & biesiady

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5372 odpowiedzi na ten temat

#821 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 marca 2010 - 14:26

to se chłopaki w Wickowym temacie pospamowaliście

Nie ma takiego spamowania! Koniec imprezy! :smiech:

#822 OFFLINE   speed

speed
  • 96 postów

Napisany 13 marca 2010 - 16:30

Dzisiaj zrobiłem małego tuninga.
Gdy więcej głośności w radiu robiłem - przygasał mi w rytm basu cały kokpit. 500W RMS trochę prądu ciągnie :monster: więc wymieniłem fabryczny kabel 16mm2 na 35mm2 między akku a budą. Już nie przygasa :) :pet:
Podziękowania dla Lotusa za polutowanie palnikiem końcówek kabli - lutownicą się takiego grubego kabla nie dało :)
Porównanie kabelków

kurde u mnie jest to samo :( Pytanko do kolegi Lotus.. kiedy i czy wogole moge wleciec na wymiane kabli:pokoj:? ;)
Dodany obrazek

Dodany obrazek

#823 OFFLINE   STELMA

STELMA

na drugie mam TOMEK

• 24 postów

Napisany 13 marca 2010 - 19:25

kurde u mnie jest to samo :( Pytanko do kolegi Lotus.. kiedy i czy wogole moge wleciec na wymiane kabli:pokoj:? ;)

z tego co doczytałem w Tuptusia wypowiedzi to Lotus nie wymienia kabli a jedynie pomógł Tomkowi wlutować mosiężne końcówki z oczkiem na śrubę. ale kto pyta nie bładzi więc może i Lotus zajmie się teraz tuningiem okablowania :D

#824 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 13 marca 2010 - 21:28

Stelma ma rację. Lotus użył swojego palnika gazowego do polutowania końcówek miedzianych kabli. Zakupy i montaż to moja działka :)

Speed - zrób sobie kabel i wymienisz sam - masz po śrubce tylko na każdym końcu kabla, chyba że nie lubisz się brudzić :D

#825 OFFLINE   speed

speed
  • 96 postów

Napisany 14 marca 2010 - 10:56

Stelma ma rację. Lotus użył swojego palnika gazowego do polutowania końcówek miedzianych kabli. Zakupy i montaż to moja działka :)

Speed - zrób sobie kabel i wymienisz sam - masz po śrubce tylko na każdym końcu kabla, chyba że nie lubisz się brudzić :D

spoko loko musze sobie kabel przygotowac.. tuptus jaki on jest dlugi?? a moze masz jakis jeszcze skrawek? ;)
Dodany obrazek

Dodany obrazek

#826 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 14 marca 2010 - 12:23

z tego co doczytałem w Tuptusia wypowiedzi to Lotus nie wymienia kabli a jedynie pomógł Tomkowi wlutować mosiężne końcówki z oczkiem na śrubę. ale kto pyta nie bładzi więc może i Lotus zajmie się teraz tuningiem okablowania :D

hehe nie ma problemu to też mogę robić jak by nie było to też się naćwiczyłem by było jak jest w mojej omie
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#827 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 15 marca 2010 - 19:23

To jest KK, co?

#828 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 marca 2010 - 20:03

Dobry jest ten drugi mandat:
"Ingerencja w instalację elektryczną (soobwoofer)"
LOL

#829 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:19

ogólnie to mi by mogli naskoczyć bo mam instalacje osobną ciekawe po czym wnosili że koleś miał ingerencje w instalacje bo m miał subwoofer :smiech: to jakiś matoł chyba pisał ale fakt jest taki że zawinęli 40 dowodów
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#830 OFFLINE   Drol Notab

Drol Notab
  • 133 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:30

To jest KK, co?

Normalnie... e szkoda słów...
A znalazłem jeszcze jeden kwiatek. Naklejki na szybach między innymi na bocznych i tylnej - nie mogą ograniczać widoczności w tym ich rozmiar nie może przekraczać iluś cm itd. Muszę wyszukać to g... w paragrafach.
Ale być może pozbędziemy się dowodów za naklejki OKP ... uhahaha
[SIGPIC][/SIGPIC]
Bo wypadek to dziwna rzecz.
Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy
- Kubuś Puchatek

#831 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:42

Normalnie... e szkoda słów...
A znalazłem jeszcze jeden kwiatek. Naklejki na szybach bocznych i tylnej - nie mogą ograniczać widoczności w tym ich rozmiar nie może przekraczać iluś cm itd. Muszę wyszukać to g... w paragrafach.
Ale być może pozbędziemy się dowodów za naklejki OKP ... uhahaha

Za tylną szybę to sobie możesz wstawić nawet dykte, a oni Ci mogą naskoczyć!
Szyba czołowa i boczne (kierowcy i pasażera) muszą mieć co najmniej 70% przepuszczalności, a reszta jest nieistotna. Na przedniej szybie naklejki OKP mogą być, bo i tak są na pasku przeciwsłonecznym.

#832 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:45

Szyba czołowa i boczne (kierowcy i pasażera) muszą mieć co najmniej 70% przepuszczalności, a reszta jest nieistotna.

Dodatkowo nie moze ograniczac pola widzenia kierowcy, co juz moze byc roznie zinterpretowane...

#833 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:48

No niby jak? Masz lusterka boczne po to, żeby widzieć co się dzieje za Tobą. Zauważ, że w autach dostawczych nie masz lusterka wstecznego, więc co, tyczy się to tylko nielicznych? Niee... Jest interpretowane odpowiednio do sytuacji. Jeśli nie będą się mieli doczepić, to Ci się choinki wiszącej na lusterku przyczepią, że Ci ogranicza widoczność. Jednym słowem LOL!

#834 OFFLINE   Drol Notab

Drol Notab
  • 133 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:50

Dodatkowo nie moze ograniczac pola widzenia kierowcy, co juz moze byc roznie zinterpretowane...

Jest gdzieś w opisach warunków technicznych coś w stylu bla bla - od narożnika ku środkowi szyby nie więcej niż 7cm ... coś w ten deseń. I Wicek nie masz racji.
A z resztą - interpretacja w przypadku naszych urzędników i policji to potęga...:stop:
[SIGPIC][/SIGPIC]
- Kubuś Puchatek

#835 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:52

I Wicek nie masz racji.

No ale z tyłu nie musisz mieć wcale szyby... Możesz mieć przyciemnione folią 100%, więc co w takim przypadku przeszkadza głupia naklejka, skoro od zewnątrz i tak jej nie widać w takim wypadku?

#836 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 15 marca 2010 - 20:56

Wicek, ja mowie o przedniej i 2 bocznych... Jest tak jak pisze Drol... Wujas pracuje na stacji diagnostycznej... Interpretacja to potega hehe. Tak samo, jak sie wczoraj dowiedzialem, ze nie trzeba podbijac gasnicy ...

Na razie cos takiego znalazlem:

5. Szyby pojazdu:
1) nie powinny dawać ostrych odprysków w razie rozbicia; przednia szyba powinna zapewnić kierowcy pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu, a w razie rozbicia - zapewniać jeszcze dostateczną widoczność drogi;
2) powinny być umocowane w taki sposób lub sporządzone z takiego tworzywa, aby w razie konieczności istniała możliwość wyjścia na zewnątrz pojazdu co najmniej przez jeden otwór okienny z każdej strony pojazdu;
3) powinny być ocechowane w miejscu widocznym z zewnątrz pojazdu; przepis stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1968 r.;
4) przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%;
5) nie powinny odbijać światła w sposób powodujący oślepianie innych uczestników ruchu drogowego.

zrodło: http://www.abc.com.p...u/2003/0262.htm

inne akty prawne: http://www.oskp.com....kty_prawne.html

#837 OFFLINE   Drol Notab

Drol Notab
  • 133 postów

Napisany 15 marca 2010 - 21:15

:DWiem od kolegi (z "firmy") że na wiosnę policja ma w grafiku ostrą jazdę z wszelkiego rodzaju tuningiem - Szyby, wydechy, zawieszenia a w szczególności oświetlenie typu HID, LED, neony. Będą szukane pod atrapami i w światłach stroboskopy itp. Co ciekawe podobno można mieć te różne "cuda" do pokazów na imprezach ale... przepisy są tak zinterpretowane że w sumie np neony, stroboskopy itp powinny mieć kompletnie oddzielne zasilanie -niezależne od "fabrycznej" instalacji określonej w homologacji dla danego pojazdu. Policjanci przechodzą szkolenie w zakresie homologacji sprzętu (lamy, żarówki itd) Jeśli ktoś będzie miał w aucie nieseryjne ksenony będzie musiał przejść badanie techniczne - sprawdzą -samopoziomowanie, spryskiwacze, homologację urządzeń
Itp, itd - życie nie jest lekkie
[SIGPIC][/SIGPIC]
- Kubuś Puchatek

#838 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 15 marca 2010 - 21:22

to będę musiał zdjąć moje fajniutkie ledy z przednich lamp ?

#839 OFFLINE   Drol Notab

Drol Notab
  • 133 postów

Napisany 15 marca 2010 - 21:25

to będę musiał zdjąć moje fajniutkie ledy z przednich lamp ?

No chiba tak Rybeńka. Bo jak Ci misiaczki zdejmą to będzie bajo kilka złotych :D

Ponieważ są to pogaduchy i czysty spam...
Zapytam - Czy widzicie to co dzieje się za oknem?!!!
K...a myłem auto!!!
[SIGPIC][/SIGPIC]
- Kubuś Puchatek

#840 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 15 marca 2010 - 21:27

Tak byłem wjechać na teren i byłem zaskoczony ze muszę odśnieżać auto
Gdzie ta wiosna??????