Rok:2000
Silnik: Y26SE skrzynia manualna
Witam. Czeka mnie wymiana chłodnicy klimatyzacji. Chciałem upewnić się co do jej demontażu. Widzę, że w obu górnych rogach są dwie śrubki, a rurki chłodnicy są łączone taką kostką z resztą układu. Co dalej? Czy na dole też są jakieś śruby, które trzeba odkręcić (nie znalazłem żadnych)? Kostka na końcu rurek jest na jedną śrubkę jak przy niektórych autach czy jest to jakoś inaczej rozwiązane? Jakie uszczelki - oringi czy coś specjalnego? Czy trzeba w jakiś sposób demontować wentylatory, które są przed chłodnicą czy nie będą mi przeszkadzały?
Pytam o takie, dla niektórych, banały, bo wymiany chcę przeprowadzić szybko pod blokiem. Przejrzałem wątki z wyszukiwarki, ale nikt nie poruszał tematu samego demontażu/montażu.

Wymiana chłodnicy klimatyzacji
Napisany 26 maja 2016 - 22:46
Napisany 27 maja 2016 - 00:16
Napisany 29 maja 2016 - 14:06
grzegorz, jak poszło z wymianą ?
czeka mnie ta sama robota, może jakieś wskazówki.
Napisany 29 maja 2016 - 21:30
Wywalasz chłodnicę cieczy chłodzącej (najwygodniej), rozpinasz rurki chłodnicy klimatyzacji od instalacji auta (1 śruba) odkręcasz 2 śruby na klucz 8mm od przodu po bokach chłodnicy i wyciągasz ją do góry.
Napisany 29 maja 2016 - 21:42
grzegorz, jak poszło z wymianą ?
czeka mnie ta sama robota, może jakieś wskazówki.
Jeszcze nie poszło. Długi weekend we krwii...
Wywalasz chłodnicę cieczy chłodzącej (najwygodniej), rozpinasz rurki chłodnicy klimatyzacji od instalacji auta (1 śruba) odkręcasz 2 śruby na klucz 8mm od przodu po bokach chłodnicy i wyciągasz ją do góry.
Czy nie obejdzie się bez wyjęcia chłodnicy wody? Nie chcę spuszczać płynu. Czy wiatraki przed chłodnicami są zamontowane niezależnie i nie przeszkodziły Ci w demontażu?
Napisany 10 stycznia 2020 - 10:06
Witam,
Odgrzewam temat z pytaniem czy chłodnica klimy do Omegi 3.0 jest dedykowana, czy pasuje od innych wersji ?
z góry dzięki
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: wymiana, chłodnica, klimatyzacja, klima
Technika →
Porady ogólne →
Wysprzęglik RymecRozpoczęte przez kosello , 17 cze 2020 ![]() |
|
![]()
|
||
Technika →
Klimatyzacja, Wentylacja, Ogrzewanie →
Problem z OgrzewaniemRozpoczęte przez Mavericktango , 02 cze 2018 ![]() |
|
![]()
|
||
Technika →
Klimatyzacja, Wentylacja, Ogrzewanie →
Pytanie/problem związane z regulacją nadmuchu.Rozpoczęte przez eSQUIRE , 28 lut 2018 ![]() |
|
![]()
|
||
Off Topic →
Pręgierz →
Magia automatuRozpoczęte przez Malikus , 12 paź 2016 ![]() |
|
![]()
|
||
Technika →
Dział DIESEL - silniki diesla →
Chłodnica wody do 2.5 DTI 2002 rokRozpoczęte przez Misiups , 29 lip 2016 ![]() |
|
![]()
|