Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie klocki i tarcze hamulcowe

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
627 odpowiedzi na ten temat

#441 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 lipca 2014 - 11:09

Kager to własna marka hurtowni FOTA.Tam szukaj tych produktów.

Najlepiej mieć znajomego w tej hurtowni, oni dobrze wiedzą co Kager pakuje do swoich pudełek, wiele bonusów można znaleźć.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#442 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 lipca 2014 - 19:55

a co powiecie na zestawienie tego typu http://www.mikoda.pl...V--100kW-136KM- + klocki trw

#443 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 05 lipca 2014 - 10:42

K...wa, ile jeszcze razy padną te same pytania i propozycje hamulców?? O mikodzie, trw i boschu jeśli chodzi o hamulce to już na tym forum napisano wszystko...
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#444 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów

Napisany 05 lipca 2014 - 21:05

nie spinaj pupy. więcej nie spytam o nic oficjalnie.

#445 OFFLINE   tc82

tc82

• 2 509 postów

Napisany 06 lipca 2014 - 10:04

nie spinaj pupy. więcej nie spytam o nic oficjalnie.

Kolego ale to Ty się spinasz, wystarczyło przejrzeć kilka stron wstecz. Mikody mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja od kilku lat jeżdżę na wersji GT i nie narzekam, w zestawie z klockami Bosch piszczały, z ATE jest OK.

#446 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów

Napisany 06 lipca 2014 - 10:21

Kolego ale to Ty się spinasz, wystarczyło przejrzeć kilka stron wstecz.

przeglądałem, czytałem ale tak jak mówisz są podzielone opinie. jednak zaryzykuję i kupię mikodę gt.

w zestawie z klockami Bosch piszczały, z ATE jest OK.

a to bardzo mi pomogło bo wiem że bosch całkiem odpada.

#447 OFFLINE   tc82

tc82

• 2 509 postów

Napisany 06 lipca 2014 - 10:26

zaryzykuję i kupię mikodę gt.

Tylko nie kupuj malowanych !! Ta farba schodzi zmywaczem do hamulców, a odcienie i tak nie pasują do farb do klocków.

#448 OFFLINE   strus90

strus90

Lanos Turbo / Leganza

• 8 postów

Napisany 08 lipca 2014 - 19:56

Koledzy chcial bym sie wlaczyc do tematu i ostrzec przed firmami typu ABE( padlo pytanie o ta firme- znajomi uzywali i byla lipa, klocki dymily po kilku ostrzejszych hamowaniach). Duza czesc produktow na rynku to tzw brendy. Wyglada to tak: duza hurtownia zamawia towar bezposrednio u producenta (najczesciej chinskiego) aby bylo jak najtaniej. Hurtownia wymysla nazwe zeby nie byla kojarzona bezposrednio z nia, wyjatkiem jest Hart i AD oraz firma JC (wykupiona przez IC) ktora sprzedawala czesci pod nazwa hurtowni oraz marka Premium. I tak Inter Cars kiedys mial 4-max, teraz rozdzielil "marki" na kilka nazw np ABE (uklady hmulcowe) Termotec (uklad chlodzenia) Magnum (uklad zawieszenia). Inter Team ma Krafta (do aut europejskich) i Sakure (do aut azjatyckich). Auto Partner ma Maxgear'a. Brendy Saga Auto to Japan Line i Service Parts (ponoc produkowane w Koreii). Nie dajmy sie nabrac na niemieckie flagi na pudelkach czesci i piekne slowa sprzedawcow z ktorych wynika ze w Polsce sprzedaje sie tylko czesci niemiecki i japonskie. Firma AD ktora produkuje np akumulatory pod swoja nazwa ma tez brend Optima. Tak jak pisalem w wiekszosci przypadkow sa to czesci chinskie ale np. filtry Optima produkowane sa przez Filtrona i Sedziszow.

Jako ze temat tyczy sie hamulcow.
Najwyzsza jakosc to czesci "tuningowe" np. EBC, Black Diamond, Zimermann.
Najlepsze zamienniki to: ATE, Textar, TRW, Bosch, Brembo, Ferodo,Girling i kilka innych
Srednia polka (minimum jakie zalecal bym zalozyc): Delphi, LPR, Remsa, Fomar (produkowane w Polsce)
Chinczykow jest mnostwo np. Maxgear, ABE, Tomex (polskie), Kraft (chyba najlepsze z najtanszych), Topran/Hans Pries (kiedys dobra jakosc teraz podupadl)

Nalezy pamietac ze firmy produkujace dobre czesci np. chlodnice, lampy czy zawieszenie (Hella, Valeo, Febi) nie musza produkowac dobrych klockow hamulcowych.

Nalezy unikac tez klockow ktorych nazwa nic nie mowi. Wszystkie dobre zostaly napewno wspomiane na forum.

#449 OFFLINE   Buzka92

Buzka92
  • 31 postów

Napisany 21 sierpnia 2014 - 21:27

Witam.
Przepraszam ze wchodze na kogos temat ale nie załoze nowego do sprawdzenia jakości części. Nadszedł czas na inwestycje w hamulce. Chce lepsiejsze tarcze od oryginałów bo mi sie kurczaczek palą. Kilka hamowan z 230 i jest po nich... wybór padł na te tarcze :http://allegro.pl/ta...4507819216.html. Jeśli zaproponowaliście cos lepszego wcześniej tematu prosze napisac. Nie mam czasu przeszukiwac i czytac forum. Taka praca.. Przepraszam i prosze o wyrozumiałość... Budżet do 500zł na same tarcze przód.

#450 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 21 sierpnia 2014 - 23:12

Zimmermanny se kup :tak:

#451 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów

Napisany 22 sierpnia 2014 - 06:53

Buzka92 jeśli masz potrzebę jazdy z kilkoma hamowaniami z 230km/h to polecam wybrać się na tor i robić to profi autem a nie omegą... :masakra:

Nadszedł czas na inwestycje w hamulce

Budżet do 500zł na same tarcze przód.

500zł to nie inwestycja tylko trochę droższa wymiana hamulców.

Jeśli zaproponowaliście cos lepszego wcześniej tematu prosze napisac

Tak są lepsze sposoby, swap na większe tarcze ale, że:

Nie mam czasu przeszukiwac i czytac forum

To szkoda...

Przepraszam i prosze o wyrozumiałość

Wyrozumiale zapytam się czy interesowałeś się co to za firma "Bozarto"? Ja o niej nie słyszałem. Jak dla mnie to tarcze są bliźniacze z mikadami. Firma je odkupiła i sprzedaje pseudo tuningowe tarcze. Sama firma sprzedająca tarcze jako ostatnią współpracę nawiązała z firmą o takiej samej nazwie...

Jak chcesz lepsze tarcze to kup zimmermany lub swapuj na większe (koszt do 3000zł)
Auto kosmetyka
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#452 OFFLINE   komorek123

komorek123
  • 473 postów

Napisany 22 sierpnia 2014 - 19:55

Zalezy jak kto jezdzi, i ile? Szwagier ma takie i okazaly sie lepsze od ori (wrazenia z jazdy). no i na jakie sie trafi , na roznych forach sa rozbierzne opinie.

#453 OFFLINE   Buzka92

Buzka92
  • 31 postów

Napisany 22 sierpnia 2014 - 21:08

Tomek Wro nie potrzeba mi toru wystarczy niemiecka autostrada... To nie jazda wyczynowa tylko rozpedzenie sie i jechanie. Czasem ktoś wyskoczy i czeba zachamowac, czasem wypadek i czery pasy nagle stoja.... Co do wymiany elementów eksploatacyjnych to kazda zmiana nawet na tani badziew to jakas inwestycja na przyszłość ... Mylisz pojecie inwestycja z pojęciem "ulepszenie", "modyfikacja". Co do reszty tematu mam jeszcze BMW E34 w renowacji i brakuje mi na nie czasu, swap hamulców go troche zabierze, wymiana elementów eksploatacyjnych jest bardziej ekonomiczna w tym wypadku. Omega to samochód użytkowy ma być jednak ciekawy sprawny i zadbany. A kazda wymieniona część ma byc jakości oryginału lub lepsza. Tak wiec dzieki SYPUS i KOMOREK 123:) Wybiore ZIMMERMANY. Pozdrawiam:)

#454 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów

Napisany 22 sierpnia 2014 - 21:52

nie potrzeba mi toru wystarczy niemiecka autostrada... To nie jazda wyczynowa tylko rozpedzenie sie i jechanie. Czasem ktoś wyskoczy i czeba zachamowac

z

z 230

Rozumiem, że "92" to Twój rok urodzenia, więc spoko. Pogadamy za 10 lat :masakra: chociaż pewnie szybciej poleci Ci korba bokiem z X30XE z `99

kazda zmiana nawet na tani badziew to jakas inwestycja na przyszłość ... Mylisz pojecie inwestycja z pojęciem "ulepszenie", "modyfikacja"

Hmmm to tani badziew to inwestycja?? Spoko :hmmm:

Wybiore ZIMMERMANY

Z tego będziesz bardzo zadowolony :ok:
Auto kosmetyka
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#455 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.3D

Napisany 23 sierpnia 2014 - 10:48

chociaż pewnie szybciej poleci Ci korba bokiem z X30XE z `99

a co ma wiek do korby ?? bo ja tego nie rozumiem,u mnie lataja czesto,to mam rozumiec,ze przez wiek ??:F

#456 OFFLINE   Buzka92

Buzka92
  • 31 postów

Napisany 23 sierpnia 2014 - 11:54

tak, 92 to mój rocznik:) i o ironio stac mnie na nowszy samochód, ale nie chce, bo te pieniadze wole wydac na dopieszczenie starego i zaoszczedzic na przyszłość:) Omega ma wszystko, jak dotąd nic sie nie psuje wiec nie poczebuje nic wiecej:) najwiecej leciałem nią 240:) kilka razy dobijało 230 po czym musiałem hamowac i tu sie zgadza ze te predkości na publicznych drogach to głupota:) po pierwsze zagrożenie po drugie trzeba tą predkość szybko wytracić. Teraz jestem nią we francji i licznik nie raz dobijał do 200km/h, trasa 2000km w jedna strone. Tym całym tekstem chce Ci przedstawic ze świat nie kończy sie na POLSCE i nie KAŻDY ma taki sam styl jazdy. Auto kupiłem od niemca na początku roku. Miało 198000 udokumentowanego przebiegu. Dwa ostatnie lata praktycznie stało po czym mam przykre doświadczenia z gumowymi częściami eksploatacyjnymi bo sparciały i leciały na potęge. A inwestycja można nazwac dowolny zakup który teoretycznie może nam dawac sadysfakcje w przyszłości.

#457 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 sierpnia 2014 - 18:30

bazarto-mikoda, po prostu łódzki sklep
żadna rewelacja, lepiej kupić kagery, można trawić markowe tarcze za połowę ceny
za 500zł to nic się nie kupi, nawet swapa z używanych gratów

a propo tych 240 to żadna rewelacja, można strzała w kufer zarobić albo trafić na oponę na środku pasa, zwłaszcza w nocy

#458 OFFLINE   Buzka92

Buzka92
  • 31 postów

Napisany 23 sierpnia 2014 - 21:14

Własnie napisałem ze wiem iz duże predkosci to głupota ale to one sprawiaja mi przyjemność wywołuja usmiech na twarzy. Takie juz zboczenie nic nie poradze. Zaden swap za ta kase nie wchodzi w gre. Dobre tarcze można smiało w tej cenie kupic. Ja zdecydowałem sie na raczej bardzo dobre tak przynajmniej wynika z opini uzytkowników:
http://www.hamulcesk...l/o/430.1465.52

#459 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów

Napisany 23 sierpnia 2014 - 22:24

Miałem ladowac mikody gt, handlowiec namowil mnie na tarcze kraft+ klocki hella pagid. Tarcze po 2k km proste i dotarte tak jak trzeba. Nie mam poki co zadnego ale. Jedynie co to klocki, jak jest cieplo jest super hamuja dobrze i nie piszcza natomiast troche wilgoci, deszczu i zaczyna sie piszczenie co prawda do rozgrzania tarcz ale jednak. Po 3 hamowaniu jest ok.
P.s. tarcze to byl koszt ok 220 zl za kpl zwykle nie wiercone klocki zalezy gdzie i nakogo sie trafi ja placilem 115 zl brutto. W drugim sklepie za te same klocki dostalem cene 160...

#460 OFFLINE   adam-iza

adam-iza
  • 80 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 24 sierpnia 2014 - 14:33

ja kupilem w czerwcu tarcze+klocki ATE za 550zeta (u kolegi w warsztacie)
tarcze ok, klocki jestem zdziwiony ale piszcza jak lekko hamuje i to nie zawsze ale jednak