Jak macie zamontowane światła do jazdy dziennej
Napisany 22 października 2013 - 19:44
Napisany 22 października 2013 - 19:51
Był taki jeden, co też chciał sobie dać rękę uciąć. I co ?? I dzisiaj by bez ręki był

światła pobierają 10W sprawdzałem miernikiem dokładnie 9.9 a światła kupiłem bo mi się spodobały i chciałem mieć coś innego
A miejsce montażu już masz upatrzone?

Napisany 23 października 2013 - 16:15
Tylko i wyłącznie do postojowych, bo jak włączasz juz postojowe to dzienne muszą zgasnąć.
ale to tyczy tylko pojazdow ktore po po raz pierwszy zostaly zarejestrowane od 1 stycznia 2010.
http://www.swiatla.a...7/prawo-drogowe
Napisany 23 października 2013 - 19:48
ale to tyczy tylko pojazdow ktore po po raz pierwszy zostaly zarejestrowane od 1 stycznia 2010.
http://www.swiatla.a...7/prawo-drogowe
Dajesz link a sam nie umiesz doczytać:
W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Ponadto (co ważne), w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi.
obrysowe to nie pozycyjne

Napisany 23 października 2013 - 20:00
1. przewód to + czyli pod zapłon, nie wiem gdzie podpiąć
Najprościej pod bezpiecznik np. od "ABS-u"
Napisany 23 października 2013 - 20:10
Napisany 23 października 2013 - 21:07
Dajesz link a sam nie umiesz doczytać:
odpowiadasz a nie czytasz ze zrozumieniem

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone .....
.....W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
proste, napisane po polsku, nie da sie tego inaczej zinterpretowac
obrysowe to nie pozycyjne
i to sie zgadza, obrysowe przrednie, nie moze sie zapalac przy pojazdach rejestrowanych po 31 grudnia 2009,
ps. proponuje przyczytac to jeszcze raz

Napisany 23 października 2013 - 21:24

Napisany 23 października 2013 - 22:00
nerwowy kolega:p
Nom. Dzisiaj mi się nasiliło, bo niedawno wróciłem z trasy

Napisany 23 października 2013 - 22:59
Pozycyjne, postojowe, obrysowe, kulawe, trędowate... którekolwiek z tych jak się zapalają to dzienne mają zgasnąć, dotyczy to aut sprzed 31 XII 2009. Po tej dacie zaczęły się pojawiać choinki na drogach (niczym TIRy) z zestawami lampek z pięciu miejscach na jedną stronę. Zaczyna mnie to drażnić...
nie przed, a po 31.12.2009

Napisany 24 października 2013 - 18:39
nie przed, a po 31.12.2009
Zaś nie czytasz ze zrozumieniem

którekolwiek z tych jak się zapalają to dzienne mają zgasnąć, dotyczy to aut sprzed 31 XII 2009.
Napisany 24 października 2013 - 18:48
Dajcie sobie po trędowatych obrysówkach i koniec

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 24 października 2013 - 20:24
"W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Ponadto (co ważne), w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 26 października 2013 - 18:13
oto zdjęcia po montażu oraz efekt końcowy
Nie wystają za bardzo poza zderzak? Spore ryzyko uszkodzenia lamp o pryzmę śniegu. O tyle o ile zderzak się podda (albo zarysuje) to lampa może już tej próbie nie sprostać.
Napisany 26 października 2013 - 18:19
Napisany 26 października 2013 - 18:34
wystaje tylko sam narożnik lampy ale jest tak zamontowana, że ma możliwość poddania się. pod małym naciskiem np. "śniegu" wsunie się głębiej odginając zgodnie z linią zderzaka, w zestawie mocującym są otwory z możliwością regulacji konta świecenia i właśnie na tej regulacji ma możliwość przesunięcia się aby nie uszkodziło mocowania
A to tyle dobrze. Wiadomo jak jest. Nawet uważnemu kierowcy czasem się "zdarzy" i o ile na zderzaku rysę można jakoś przeboleć, to plastik lampy bywa już bardziej kruchy- no i niepotrzebne wydatki.
Dla mnie przebojem jest nowe Galaxy, w którym światła pozycyjne i przeciwmgłowe prawie na asfalcie leżą... Łatwo je gdzieś zostawić, a nie kosztują mało

Napisany 26 października 2013 - 19:17
Napisany 26 października 2013 - 20:44