Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak macie zamontowane światła do jazdy dziennej

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
497 odpowiedzi na ten temat

#181 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 27 października 2013 - 09:09

do seryjnego zderzaka omegi B czy BFL trudno cokolwiek dopasować, dzienne swoje robią ale jak to wygląda to inna sprawa. Więcej, rzadko spotykam auto gdzie ledy jako tako wyglądają a najczęściej to niestety kicha straszna jest

seryjne ledy też często wyglądają jak jakieś samoróbki, np. w Mercedesie E, więc nie ma co się przejmowac.

#182 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 października 2013 - 11:47

jak swoje wkladalem to sie niezle bawilem, zeby to jakos dopasowac,
w scenicu juz tego problemu nie bylo.
tylko, ze w omedze trzeba bedzie sie pozbyc tych ledow, bo mimo homologacji, nie swieca za mocno
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#183 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 27 października 2013 - 13:15

jak swoje wkladalem to sie niezle bawilem, zeby to jakos dopasowac,
w scenicu juz tego problemu nie bylo.
tylko, ze w omedze trzeba bedzie sie pozbyc tych ledow, bo mimo homologacji, nie swieca za mocno

to chyba dobrze że nie świecą za mocno, nie rzucają się w oczy, a misiaki mandatu dać nie mogą :)

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#184 OFFLINE   ktmgraba

ktmgraba

black gangsta omega!

• 938 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 października 2013 - 13:15

ja problem ze swiatlami do jazdy dziennej rozwiazalem w taki sposob ze w miejsce zarowek halogenowych wstawilem (w sumie na razie szukam zarowek) ledy, tylko jak uwzglednilem w nawiasie szukam takiej zarowki zeby nie wygladala wiesniacko :)

#185 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 27 października 2013 - 13:50

ja problem ze swiatlami do jazdy dziennej rozwiazalem w taki sposob ze w miejsce zarowek halogenowych wstawilem (w sumie na razie szukam zarowek) ledy, tylko jak uwzglednilem w nawiasie szukam takiej zarowki zeby nie wygladala wiesniacko :)

tutaj jest problem niestety, bo na kloszu nie będzie homologacji RL (światła do jazdy dziennej). Misiak może dać mandat, przeglądu może ktoś nie podbić. Poza tym zostaje kwestia że te światła włączą się po włączeniu pozycji dopiero

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#186 OFFLINE   ktmgraba

ktmgraba

black gangsta omega!

• 938 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 października 2013 - 14:54

no ale to juz naprawde musial by sie przyczepic, bo z reguly widzi ze jest swiatlo zalozone wiec nie powinien sie przyczepic a zawsze zarowki mozna wyrzucic i wstawic orginalne halogenowe:)

#187 OFFLINE   666jack

666jack

Yamaha FZS 600 FAZER

• 141 postów

Napisany 27 października 2013 - 17:02

u mnie jak widać na zdjęciach świecą bardzo dobrze i homoogacja RL też jest, kwestia jakie lampy kupicie

#188 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 27 października 2013 - 20:19

to chyba dobrze że nie świecą za mocno, nie rzucają się w oczy, a misiaki mandatu dać nie mogą :)

a dlaczego mieli by dac?? wszystko zgodnie z prawe przeciez

#189 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 27 października 2013 - 21:59

a dlaczego mieli by dac?? wszystko zgodnie z prawe przeciez

pomyliłeś kolego moje posty. Do Twojego napisałem że NIE mogą dać mandatu :) ponieważ jak sam napisałeś wszystko zgodnie z prawem.

Wypowiedź dotycząca mandatu dotyczyła zamontowania led-ów w halogenach (wtedy brak homologacji na kloszu)

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#190 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 27 października 2013 - 22:11

nie pomylilem postow, po prostu nie zrozumialem co napisales ;) dopiero dochodze do siebie po sobocie ;)

#191 OFFLINE   survi

survi
  • 64 postów

Napisany 10 stycznia 2014 - 17:21

Ja mam moduł który zmienia długie (drogowe) do jazdy dziennej, mam podpięty moduł pod bezpiecznik gdzie powinien być moduł skandynawski, więc gdyby ktoś się przyczepił to jest wymówka że to fabrycznie :D
Jeżdżę już 2 rok, na badania wyciągam bezpiecznik i luz, policja ani razu się do mnie nie przyczepiła a nie raz już jechałem za nimi

#192 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 10 stycznia 2014 - 17:30

Kupowałeś gotowca czy sam zrobiłeś? Wrzuć fotki jak to wygląda, podłączenie itd.
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#193 OFFLINE   MalyKTK

MalyKTK
  • 57 postów

Napisany 10 stycznia 2014 - 23:11

Na allegro sprzedają takie moduly. Dziala to w ten sposĂłb że długie świecą na 25%-40% mocy bo jest regulacja. Dziala to automatycznie po uruchomieniu auta gdy pojawi się ponad 13V lądowania. Nowsze auta np bmw mają fabryczne takie światła...

Wysłane z mojego LT15i przy użyciu Tapatalka

#194 OFFLINE   survi

survi
  • 64 postów

Napisany 12 stycznia 2014 - 14:54

Kupiłem na alledrogo "dzienne zamiast długich" kupiłem za 55zł dodatkowo kupiłem komfortu kierunkowskazy ale w tym roku padło bo w złym miejscu zamontowałem i doszła wilgotność :/
Ten moduł instalowałem pod bezpiecznikami bo miałem łatwe dojście do lewego i prawego długiego i +12 podłączyłem tam gdzie od modułu skandynawskiego idą kable, bodajże nr 8 też lepiej bo można się kłócić że to fabrycznie ;) musieliby to rozkręcać by skapować, taniej wychodzi niż ledy i ładniej wygląda jak zrobię filmik to załączę

#195 OFFLINE   michal1350

michal1350

Hanek

• 191 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 stycznia 2014 - 15:07

Kupiłem na alledrogo "dzienne zamiast długich" kupiłem za 55zł dodatkowo kupiłem komfortu kierunkowskazy ale w tym roku padło bo w złym miejscu zamontowałem i doszła wilgotność :/
Ten moduł instalowałem pod bezpiecznikami bo miałem łatwe dojście do lewego i prawego długiego i +12 podłączyłem tam gdzie od modułu skandynawskiego idą kable, bodajże nr 8 też lepiej bo można się kłócić że to fabrycznie ;) musieliby to rozkręcać by skapować, taniej wychodzi niż ledy i ładniej wygląda jak zrobię filmik to załączę

Taniej do pierwszej kontroli drogowej. Na kloszu świateł drogowych musi być znak homologacyjny DRL. I nie ma się co kłócić czy oryginalne czy nie.
Dodany obrazek "Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, lepiej nie przyoblekać tego w słowa."
powiedzenie

#196 OFFLINE   Fawlik

Fawlik
  • 109 postów

Napisany 10 kwietnia 2014 - 22:31

Taniej do pierwszej kontroli drogowej. Na kloszu świateł drogowych musi być znak homologacyjny DRL. I nie ma się co kłócić czy oryginalne czy nie.

Z tego co mi wiadomo DRL to nie znak homologacyjny tylko skrót Daytime Running Lights,
na kloszu musi być wybity numer homologacji europejskiej E z cyfrą oraz homologacji RL i kłopotów nie będzie. Przymierzam się do montażu i trochę zasięgnąłem języka tu i tam :)

#197 OFFLINE   DAN82

DAN82
  • 145 postów

Napisany 16 kwietnia 2014 - 21:32

Witam szanowne grono omegocholików...

Powoli małymi krokami przymierzam się do zakupu drugiej omegi. Poprzednią uśmierciłem 2 lata temu :(
Ale nie o tym mowa.
Na chwilę obecna jeżdżę służbowym autem Skoda citigo i nie tak dawno wymieniałem w niej żarówki 12V 5W T20 W21/5W 2-włókniste (chciałem bardziej żeby na biało świeciły)

I teraz nasuwa mi się pytanie. Czy jest możliwość zamontowania takiej żarówki w miejscu standardowej postojówki z możliwością dorobienia opcji że przy całkowicie wyłączonych światłach paliło by się "światełko do jazdy dziennej" ? - tak jak to ma miejsce w Skodzie - i jak by to się miało do KRD ?

Pozdrawiam
Aha. Jeżeli był już podobny temat to proszę doczepić mój lub usunąć
Nie mam Omegi :(

#198 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 kwietnia 2014 - 16:39

Czy jest możliwość zamontowania takiej żarówki w miejscu standardowej postojówki z możliwością dorobienia opcji że przy całkowicie wyłączonych światłach paliło by się "światełko do jazdy dziennej" ?

możliwość jest

jak by to się miało do KRD ?

niestety wg przepisów takie rozwiązanie jest nielegalne , gdyż lampa nie posiada homologacji na światła dzienne , sytuacja identyczna jak z HIDami w zwykłej lampie , trafisz na dociekliwego policjanta to Ci dowód rejestracyjny zabierze

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#199 OFFLINE   DAN82

DAN82
  • 145 postów

Napisany 17 kwietnia 2014 - 22:26

zastanawia mnie jak by taka lampa się zachowała... czy dostarczone światło z takiej żarówki mocno by oświetliło klosz.. i czy by raziło po oczach innych uczestników drogi.

w skodzie nie jest to duże lustro i światło raczej nie razi... ale efekt jest na prawdę fajny.

poprawcie mnie jeżeli źle myślę... ta żarówka świeci w dwóch trybach...
jedno to 5W a drugie 21? czy to tylko taka nazwa nic nie mająca wspólnego z mocą żarówki?
Nie mam Omegi :(

#200 OFFLINE   Boscorelli

Boscorelli

Jest blacha musi być rdza

• 464 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 18 kwietnia 2014 - 12:14

ta żarówka świeci w dwóch trybach...
jedno to 5W a drugie 21?

Żarówka W21/5W jest tak zwaną żarówką dwuwłóknową, asymetryczną, mogącą działać z mocą 5 lub 21 watów.

Tylko nie bardzo rozumiem jakby miało to działać w postojówkach?:hmmm: