Witam
Omega B FL 2001r. 2.6V6 Radio NCDC 2015 BOSE
Problem jest taki że CID nie ma jakby połączenia z żadnym czujnikiem w samochodzie. Spalanie dystans itd działa. ostrzeżenie o niskim stanie paliwa też się wyświetla. Nie działa:
-temperatura mimo zmiany czujnika i wtyczki.
-komunikat po odpaleniu żeby nacisnąć hamulec
-żaden czujnik poziomu płynu
-brak komunikatów o spalonych żarówkach
Nie umiem tego rozgryźć co to może być że spalanie itd sprawne a reszta jakby nie była podłączona czy co ... bezpieczniki sprawne .. ktoś sie z tym spotkał ? odłączałem aku nie raz nawet wyciągałem radio i nic żadnej zmiany ? tylko komputer czy można coś jakieś kostki gdzieś sprawdzić ?

CID Brak połączenia z czujnikami ? Omega B FL
Napisany 04 marca 2016 - 21:51
Napisany 04 marca 2016 - 23:37
bo to ktoś założył zamiast oryginału, a twoja oma nie ma CAN i nie działają czujniki
Napisany 05 marca 2016 - 06:25
Napisany 05 marca 2016 - 17:08
Mam ten sam problem, oprócz temp bo mi działa.
Jak podłączyłem OP-coma to jest napisane że te funkcje są wyłączone w wyświetlaczu.
Można je włączyć tylko Tech-em u mnie niestety nikt nie ma w okolicy.
Podejrzewam że u ciebie jest tak samo.
Co ciekawe to u mnie wcześniej działało ale jak wymieniłem radio z wyświetlaczem to się usrało (poprzedni wyświetlacz padł).
Podłącz Op-coma wejdź w ustawienia wyświetlacza i wszystko będziesz wiedział.
Napisany 05 marca 2016 - 19:51
opis był do 2,5 V6
Choćby to było nie wiem co to w Omedze czujniki nie mają nic wspólnego z CANem
Napisany 05 marca 2016 - 21:26
Mam ten sam problem, oprócz temp bo mi działa.
Jak podłączyłem OP-coma to jest napisane że te funkcje są wyłączone w wyświetlaczu.Można je włączyć tylko Tech-em u mnie niestety nikt nie ma w okolicy.
Podejrzewam że u ciebie jest tak samo.
Co ciekawe to u mnie wcześniej działało ale jak wymieniłem radio z wyświetlaczem to się usrało (poprzedni wyświetlacz padł).
Podłącz Op-coma wejdź w ustawienia wyświetlacza i wszystko będziesz wiedział.
Właśnie musiał bym jechac pod komputer to zobaczyć bo nie mam znajomych w okolicy z op-com . tak myślałem czy gdzieś wtyczka może odpieta albo coś bo CID ma dwie z tyłu chyba ?
Napisany 06 marca 2016 - 09:50
CID ma dwie z tyłu chyba ?
Masz rację są dwie jedna z nich odpowiada za sygnały z czujników.
Rzecz prosta do sprawdzenia 30 min wolnego czasu dwa browarki i zrobione. xd
Napisany 06 marca 2016 - 15:14
Masz rację są dwie jedna z nich odpowiada za sygnały z czujników.
Rzecz prosta do sprawdzenia 30 min wolnego czasu dwa browarki i zrobione. xd
jakieś porady jak się dostać do wyświetlacza ?
Napisany 06 marca 2016 - 15:19
Wyjąc licznik
jedna z nich odpowiada za sygnały z czujników.
Ta większa 32pinowa, mniejsza 12pinowa jest od sygnałów RGB i nie ma wpływu na wyświetlanie błędów.
Napisany 06 marca 2016 - 15:23
operacja podobna do wyjmowania w zwykłej omedze b ? bo tylko takie porady są na necie .... a nie chciał bym popsuć czegoś ktoś to może streścić jakoś ?
Napisany 06 marca 2016 - 15:33
Dokładnie taka sama. CID nie różni się w tym przypadku niczym od TID'a czy MID'a.
-temperatura mimo zmiany czujnika i wtyczki. -komunikat po odpaleniu żeby nacisnąć hamulec -żaden czujnik poziomu płynu -brak komunikatów o spalonych żarówkach
Co pokazuje
Napisany 06 marca 2016 - 15:54
Dobra zegary zdjąłem i wtyczki wypiąłem i wpiąłem. jest bez zmian. czyli nadal brak komunikatów. temperatura pokazuje " F " ale może jeszcze później zmienię cała wtyczkę do tego czujnika ... tą szeroką ... ale martwi mnie brak całej reszty ....
Napisany 06 marca 2016 - 16:00
Robocza rozpiska wtyczki 32pin.
Napisany 06 marca 2016 - 16:03
Tak tylko przyglądałem się tej wtyczce i tam są piny w środku normalnie . a na myśli miałem zmianę wtyczki od czujnika temp. bo reszta czujników siedzi na miejscach tylko do cholery jakby nie aktywne czy coś ... nic innego tylko zamowić op-com i podłączać pod kompa bo już sprawdziłem chyba wszystkie przekaźniki i bezpieczniki. dziwi mnie tylko że np. jak mało paliwa to komunikat wyskoczy że zostało 50km albo jak coś od radia to też ... a reszta milczy....
Napisany 06 marca 2016 - 16:17
Podałem Ci rozpiskę,większość czujników działa na zwarcie do masy. Możesz wyjąć wtyczkę np. płynu chłodzącego(powinien pojawić się błąd) i zewrzeć przewody do masy,wtedy błąd powinien zniknąć. No chyba że faktycznie są wyłączone programowo.
Napisany 06 marca 2016 - 16:36
chyba faktycznie coś jest wyłączone komputerowo. bo wypiąłem czujnik poziomu płynu hamulcowego i brak komunikatu. wypiąłem nawet moduł żarówek i też brak .. wiec coś musi być systemowego raczej..
Edytowany przez Adriano2747, 06 marca 2016 - 16:36.
Napisany 06 marca 2016 - 16:47
To nic innego nie pozostaje tylko znaleźć kogoś w regionie z opcom'em