Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Całkowicie błędne wskazania spalania według komputera

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Berni19

Berni19
  • 24 postów

Napisany 29 grudnia 2007 - 18:58

Panowie, czytam, szukam, szperam i nic :-( .
Mam OMEGE B z 1995r. z silnikiem 2,5TD nie chipowana, nie przerabiana. Z informacji, które posiadam był naprawiany przez jakąś firmę komputer pokładowy, a demontowany i wmontowywany był przez jej poprzedniego właściciela.

Problem jest taki, że komputer bardzo mocno okłamuje średnie zużycie paliwa, jak również spalanie chwilowe. Np. spalanie chwilowe czasami pokazuje nawet 0.0, maksymalnie pokazuje 0,5. Przy lekkim dodawaniu gazu to spalanie nie ulega zmianie, czyli jest jak na biegu jałowym. A co najlepsze średnie spalanie przy 160-180 na trasie ok. 120km pokazało 4,2/100km.

Przy 1400obr. na biegu jałowym też pokazuje 0,0 powyzej tych obrotów pokazuje coś około litra.
Proszę o porady co gdzie i jak sprawdzić, a najlepiej jak to naprawić. Proszę o dokładne opisy gdyż nie znam się dokładnie na elektryce.

Dodam ze wszystkie styki na midzie, i ecu zostały dokładnie przeczyszczone. Nie ma mowy o zaśniedziałych stykach na tych dwóch elementach.
Oprogramowanie w midzie jest prawidłowe zostało ponownie wgrane w aso i problem cały czas jest ten sam.

DODAM, ZE KTO POMOZE MI USUNAC PROBLEM ZOSTANIE OBDAROWANY FLASZKA :) .

scaliłem

#2 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 grudnia 2007 - 20:00

nie pisz dużymi literami bo to oznacza krzyk, proszę popraw temat poprzez opcję edytuj i używaj jej zawsze jak chcesz coś dopisać

#3 OFFLINE   KeZa_2007

KeZa_2007
  • 83 postów

Napisany 29 grudnia 2007 - 20:14

prosba do posiadaczy 2.5 V6

moze ktos spisac chwilowe spalanie jakie komputer pokazuje na biegu jalowym i przy np. 2000 obr

cos mi sie wydaje ze mnie tez komp klamie, i porownamy wyniki przy okazji :wink:

#4 OFFLINE   dawid41333

dawid41333
  • 3 postów

Napisany 13 maja 2012 - 11:12

witam! posiadam omege 2,5 Td w kombii 98r. skrzynia manualna:) mam takie pytanko czy jest mozliwe ze przy spokojnej jezdzie samemu, bez obciazenia, predkosc 100km/h, praktycznie zero ruchu na trasie komputer moze wskazac srednie spalanie 5,4 litra na setke??komp wskazuje normalne wartosci jak sie przyspiesza a na biegu jałowym wskazuje 0,8-0,9 l/h. dodam ze w silniku był wymieniony na nowy nastawnik dawki paliwa, lecz wiem ze tez było robione cos w kompie wiec moje pytanie jest takie czy takie wratosci moze osiągnąc czy jest przekłamanie i to mniej wiecej jakie jesli ktos sie orientuje. poprzedni własciciel osiągał srednie spalanie na pozomie 7,5 l spokojnie jezdzedzac po warszawie oczywiscie nie w duzych korkach. Dodam że spalanie jak mi wskazał mniej wiecej sie powielało ze wskaznikiem paliwa co ubywało paliwo, który jest wyskalowany co 10 l i mi spalił troche wiecej niz 10 na 200 km z mojej obserwacji. prosiłbym o cenne porady bo jestem nowym włascieliem i uczestnikiem forum.w razie oszustwa pewnie trzeba przeprogramowac kompa? pozdr

#5 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 maja 2012 - 11:25

witam! posiadam omege 2,5 Td w kombii 98r. skrzynia manualna mam takie pytanko czy jest mozliwe ze przy spokojnej jezdzie samemu, bez obciazenia, predkosc 100km/h, praktycznie zero ruchu na trasie komputer moze wskazac srednie spalanie 5,4 litra na setkekomp wskazuje normalne wartosci jak sie przyspiesza a na biegu jałowym wskazuje 0,8-0,9 l/h. dodam ze w silniku był wymieniony na nowy nastawnik dawki paliwa, lecz wiem ze tez było robione cos w kompie wiec moje pytanie jest takie czy takie wratosci moze osiągnąc czy jest przekłamanie i to mniej wiecej jakie jesli ktos sie orientuje. poprzedni własciciel osiągał srednie spalanie na pozomie 7,5 l spokojnie jezdzedzac po warszawie oczywiscie nie w duzych korkach. Dodam że spalanie jak mi wskazał mniej wiecej sie powielało ze wskaznikiem paliwa co ubywało paliwo, który jest wyskalowany co 10 l i mi spalił troche wiecej niz 10 na 200 km z mojej obserwacji. prosiłbym o cenne porady bo jestem nowym włascieliem i uczestnikiem forum.w razie oszustwa pewnie trzeba przeprogramowac kompa? pozdr

Na manetce od wycieraczek nacisnij jednoczesnie obydwa przyciski i MID wyswietli Ci numer softu - potem sprawdz na forum czy masz wyswietlacz do wlasciwej wersji silnikowej. Spalanie 5,4 przy 6 garach jest dosyc watpliwe, nawet producent podaje wiecej :D

#6 OFFLINE   dawid41333

dawid41333
  • 3 postów

Napisany 13 maja 2012 - 12:34

nawet nie wiesz jak Ci jestem wdzieczny:) zdaje mi sie ze jak było grzebane w kompie bo niby poprzedni własciciel powiedzial ze jest troche mocniejsze to cos pogrzebali:( jedna rzecz tylko mnie dziwi dlaczego wskaznik paliwa sie pokrywa mniej wiecej z tym spalaniem??ale jak zobacze to bedzie wiadomo:) co i jak z softem

moja omega posiada nr softu 038 3 24555. szukałem na forum, ktos pisał ze jest to soft od astra/vectra. jesli nie jest to soft od tego auta to to co jak to przeprogamowac??

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 maja 2012 - 12:39

nawet nie wiesz jak Ci jestem wdzieczny:) zdaje mi sie ze jak było grzebane w kompie bo niby poprzedni własciciel powiedzial ze jest troche mocniejsze to cos pogrzebali:( jedna rzecz tylko mnie dziwi dlaczego wskaznik paliwa sie pokrywa mniej wiecej z tym spalaniem??ale jak zobacze to bedzie wiadomo:) co i jak z softem

moja omega posiada nr softu 038 3 24555. szukałem na forum, ktos pisał ze jest to soft od astra/vectra. jesli nie jest to soft od tego auta to to co jak to przeprogamowac??

38 to kod od x25td z manualna skrzynia czyli taki jak powinien byc u ciebie. nie licz spalania z wskaznika. wyjezdzil te 200km zatankuj do pelna kilka razy i wtedy porownaj z kompem

#8 OFFLINE   dawid41333

dawid41333
  • 3 postów

Napisany 13 maja 2012 - 16:53

tez tak zrobie, wielki dzieki za pmoc, przynajmniej wiem, że mam poprawny soft.pozdr

#9 OFFLINE   Dawido89

Dawido89
  • 1 640 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 13 maja 2012 - 22:11

beast a soft 042? Bo tez mi dziwadła pokazuje

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 maja 2012 - 22:22

beast a soft 042? Bo tez mi dziwadła pokazuje

jesli to auto z profilu to powinienes miec 05 albo 015. zalezy od licznika (skalowanie co 5km albo co 10km)

#11 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 14 maja 2012 - 01:03

Nie ma co kombinować :D
Auto po chipie, ktoś szukał koni rozkalibrowując dosłownie 1 mapę. ECU nie zna teraz prawdziwej dawki paliwa, sygnał zużycia który podaje na MID musi się rozjeżdżać. Zależnie od tego jak bardzo mapa została rozkalibrowana przy spokojnej jeździe albo będzie pokazywał :ok: lub ze względnie najmniejszym odchyleniem od rzeczywistości albo ktoś "poszedł po bandzie" i w rozjechał kalibracje w całym zakresie - to już totalna bzdura jak dla mnie, świadczy o zupełnie błędnym podejściu do modyfikacji zawartości sterownika.

#12 OFFLINE   pit84

pit84
  • 27 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 03:44

Witam.U mnie z kolei MID pokazuje błędne dane dotyczące zasięgu na pozostałościach w baku.Np. w baku 10 litrów a zasięg pokazuje 300 km. lub bak pusty poniżej czerwonego pola a pokazuje 50 km zasięgu.Co to może być?Coś jest skopane czy jak?Później odczytam wersje softu więc będzie potrzebny deszyfrant w postaci beast'a bo coś z tą moją Oma nie tak.

Spalanie 5,4 przy 6 garach jest dosyc watpliwe, nawet producent podaje wiecej :D

U mnie pokazuje tyle przy 90 km/h na płaskiej równej drodze ( 2.5 V6 z rozwalonymi pierścieniami ) a kolega ma 2.5 TD... dziwne trochę te wskazania.

#13 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 04:20

U mnie pokazuje tyle przy 90 km/h na płaskiej równej drodze ( 2.5 V6 z rozwalonymi pierścieniami )

chyba z górki... w V-kach na płaskiej równej drodze by utrzymać prędkość na ostatnim biegu spalanie powinno być w przedziale około 7,8-8,3l/100km (mowa o chwilówce) takie wskazania zaobserwowane jeżdżąc benzyniakami w omegach od caravana do sedana....

Więc coś nie halo u Ciebie...

#14 OFFLINE   pit84

pit84
  • 27 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 11:34

Więc coś nie halo u Ciebie...

dlatego napisałem że coś jest nie tak...i nie moja to wina że tak wyświetla w chwilówce...

Może kolega wie co jest grane?

Nie żebym był leniwy ale szukam prawie całą noc na temat tego ustrojstwa ( MID ) co się mogło skopać itd. ale nigdzie nie ma żadnej odpowiedzi a nawet podpowiedzi co może być.

beast a numer softu :

008 06
24328

co to może być?

#15 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 11:38

Na tempomacie, przy manualu 90 km/h na płaskim potrafi być 6,8-7,5.
Zabawne jest to, że jesli nie ma włączonej klimy, to spada średnie, jeśli klima chodzi, trzyma się przez dziesiątki kilometrów.

#16 OFFLINE   pit84

pit84
  • 27 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 11:48

U mnie przy automacie,bez tempomatu,jazda bez klimy,delikatne obchodzenie się z gazem średnie pokazuje takie wartości.wiem że na bank oszukuje ale pytanie ile?

#17 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 12:49

Zabawne jest to, że jesli nie ma włączonej klimy, to spada średnie, jeśli klima chodzi, trzyma się przez dziesiątki kilometrów.

Jak obciazysz silnik klima to normalne ze wiecej paliwa bedzie zlopal.

#18 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 12:58

Jak obciazysz silnik klima to normalne ze wiecej paliwa bedzie zlopal.

Wiadomo, ale chwilowe wzrasta o ok. 03 l/godz na jalowym, a w czasie jazdy o 0,3 l/100 i mimo, ze jest to ok 7.0 7,8 to średnie nie spada.

#19 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 lipca 2012 - 14:14

średnie nie spada.

No to chyba masz cos nie tak.

#20 OFFLINE   maxboss

maxboss
  • 46 postów

Napisany 09 stycznia 2014 - 19:07

Witam kolegów mam taki problem mianowicie cały czas na wyświetlaczu pokazuje mi spalanie 39,8 l / 100 km nie ma znaczenia z jaka prędkością jadę i czy na gazie czy na benzynie podlanczalem kompa nie ma błędów
Proszę o jakaś sugestie gdzie szukać przyczyny lub porady może trzeba jakiś reset czy cos :)
Ps: nie jestem pewny czy umieszczamy pytanie w odpowiednim miejscu więc w razie czego proszę przenieść :)