Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

System BOSE

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
165 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   radza

radza
  • 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 marca 2011 - 06:12

radza
bose jest zbudowane na takiej zasadzie że kable od wszystkich głośników z radia idą do wzmacniacza i wychodzą z niego do głośników o czym się przekonałem jak zwierałem kostkę. wydaje mi się że nie ma okablowania bose jak nie było zamontowane fabrycznie no chyba że ktoś pokombinował i zmieniał nagłośnienie. ale to jest tylko takie moje przypuszczenie więc nie gwarantuje

Dzięki za wskazówkę:) Teraz już wiem,że przerabianie i rozbudowę do systemu bosse sobie odpuszczę...

#62 OFFLINE   Robek84

Robek84
  • 21 postów

Napisany 22 marca 2011 - 23:03

Koedzy mam takie pytanie, nie wiem czy w dobrym temacie ale nic nie znalazłem a nie chce tworzyć nowego tematu. Mam w swojej omci bose tj chyba 8 głośniczków i wzmak pod półką. nie mam natomiast żadnego suba. jakieś dwa miesiące temu wymieniłem przednie głośniki na hertz'a dsk 165 bo oryginalne głośniki (a właściwie ich magnesy) spruchniały i dodałem do tego maty wygłuszające. Chodzi mi o to czy istnieje jakiś sposób żeby do tego wszystkiego dodać drugi wzmacniacz i sub powiedzmy coś takiego http://allegro.pl/sk...1500788004.html
wiem że są wzmacniacze, do których można podłączyć wyjście głośnikowe za radia (typu high level) i tu w moim bladym pojęciu o car audio miało by to wyglądać tak że kabelki wychodzące na tylne głośniki z bososkiego wzmaka idą dalej na takie wejście high level i może by to jakoś grało. natomiast jeżeli jest taki wzmak jak w linku, który tego nie ma to czy jest taka możliwość, żeby na kable tylnych głośników, które idą z radia do wzmaka bose zarobić chinche i wpiąć je już do drugiego wzmacniacza obsługującego sub, zamiast do wzmacniacza bose?????? Chodzi mi to już po głowie od jakiegoś czasu, a nie chce zmieniać radyjka na jakieś nie oryginalne. Swoją drogą czy jest jakieś radio oplowskie, które będzie miało mp3 i będzie do tego wszystkiego pasowało??

Z góry dzięki i pozdrawiam

#63 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 22 marca 2011 - 23:08

Swoją drogą czy jest jakieś radio oplowskie, które będzie miało mp3 i będzie do tego wszystkiego pasowało

Nie ma, ale kolega u nas na forum przerobil oryginalne 2DINowe radyjko tak, ze ma wyjscie OUT i podlaczyl sobie mp3 na nim.
Mial radio CDR2005. Jak nie masz kolorowego kompa, to zmien po prostu to radio na jakies z mp3 i bedzie po klopocie :) a jak masz kolorowy wyswietlacz, no to dooppa :p Najgorsza opcja.

#64 OFFLINE   Robek84

Robek84
  • 21 postów

Napisany 22 marca 2011 - 23:17

NIe mam kolorowego wyświetlacza, ale mnie też chodzi o to że sterowanie w kierownicy to fajny wynalazek i nie chciałbym się go pozbywać. Dzięki za odpowiedź. a czy masz jakieś info o tym podłączaniu wzmaka??

#65 OFFLINE   Pugi

Pugi

OMEGA Fan rulez..

• 145 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 22 marca 2011 - 23:58

Teraz przeważnie do każdego radia masz pilota także brak sterowania z kierownicy aż tak nie przeszkadza a i też są takie wynalazki jak moduły do sterowania nie oryginalnym radiem z kierownicy. Mam taki moduł i nawet działał. Co do podłączenia wzmacniacza to można spróbować z takim czymś: http://allegro.pl/je...1505198948.html choć nie wiem czy to zdaje egzamin sam wolałem zmienić na nie oryginalne radio także graja mi normalnie teraz dwa suby ori bose i dodatkowy w skrzyni JBL.

#66 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 28 marca 2011 - 18:41

witam wszystkich mam omke w sedanie z 1999 roku i mam problem z bose po odlaczeniu akumulatora na 24 h system bose padl zero podswietlenia w kierownicy sterowania wogole radia nie moge wlaczyc na wyswietlaczu zero info o radiu
bezpieczniki ok prad w kostkach jest sprawdzalem
myslalem ze wzmacniacz padl podmienilem i to samo zero reakcji juz mi brak slow pomozcie koledzy z gory dzieki

#67 OFFLINE   Robek84

Robek84
  • 21 postów

Napisany 29 marca 2011 - 23:19

Hello
No ja niestety nie pomogę bo żaden ze mnie elektryk, ale może to coś w tym kierunku?? -> http://www.elektroda...pic1058629.html chodzi mi o jakieś kodowanie radyjka??...??... bo chyba się nie sfajczyło nic.

PUGI masz podłączone 2 wzmaki.. jeden bosy a drugi jakiś inny. A wiesz może albo ktokolwiek jakie napięcie idzie do sterowania wzmacniaczem? bo gdzieś kiedyś znalazłem info że do bose jest inne niż do wzmacniacza np carpower, (ale nie moge tego odnaleźć) i przez to w przypadku podłączenia dodatkowego wzmaka do systemu bose może on nie działać. Skąd wziąć sterowanie na drugi wzmacniacz?????

#68 OFFLINE   rafi82

rafi82

omega

• 67 postów

Napisany 11 kwietnia 2011 - 19:27

koledzy pomozcie okazuje sie ze elektryk stwierdzil ze w kostce zasilajacej czyli w kwadratowej ta na samym dole jest kabel czerwony z bialym paskiem i okazuje sie ze jak przecial kabelek radio sie zapalilo ale zaznaczam tylko radio sie zapalilo natomiast jak dolozyl kabelek to radio zgaslo tak jakby zwarcie robilo i teraz pytanko od czego ten kabel jest w opisie znalazlem cos takiego

5. ster. A.A. czerwono-biały na http://studio24.prv.pl/

#69 OFFLINE   matulek

matulek
  • 7 postów

Napisany 22 kwietnia 2011 - 10:39

Witam, a ja mam takie pytanie:
mam Omege B FL z 2002r. Design Edition. Na ekranie wyświetla logo Bose, ale w bagażniku w schowkach nic nie ma. głośniki z przodu grają cacy, natomiast w drzwiach tylnych pierdzą. Mam rzeczywiście Bose? czy ktoś mnie w bambuko robi?

#70 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 22 kwietnia 2011 - 11:05

Masz kombi? Bo jak kombi to powinien być w bagażniku z lewej głośnik nisko tonowy, a z prawej wzmacniacz. W sedanie jest inaczej.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.

#71 OFFLINE   matulek

matulek
  • 7 postów

Napisany 22 kwietnia 2011 - 13:49

ano mam kombi, ale niestety obydwa schowki są puste. tzn mam w nich inne rzeczy typu apteczka etc. czyli jednak nie mam Bose? to na cholerę wyświetla mi się ich logo?? i z tego co mi wiadomo, to wersji Design Edition był system Bose?

#72 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 22 kwietnia 2011 - 17:20

Hmm, może komputer przełożony, może ktoś wyciągnął bose, najlepiej sprawdzić po Vinie.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.

#73 OFFLINE   matulek

matulek
  • 7 postów

Napisany 22 kwietnia 2011 - 17:31

ale co dokładnie miałbym sprawdzić po VINie?

#74 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

3.0 DTI kuleje ale naprawimy!!

• 1 091 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 21 stycznia 2013 - 10:43

a ja odgrzeję kotleta! Koledzy czy fabryczne radio ncdc 2013 można zastąpić systemem bose? Tak żeby kolorowy wyświetlacz funkcjonował? Jak sprawdzić czy jest okablowanie w autku?

#75 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 21 stycznia 2013 - 12:15

tak, ncdc grało razem z BOSE. Sprawdź czy masz kostke od BOSE w słupku przy nogach pasażera. Jak masz to musisz dokupić wszystkie głośniki + wzmacniacz + wiązke od wzmacniacza i powkładać to wszystko. Ja nie masz tam kostki to potrzebujesz jeszcze wiązke od radia do słupka

#76 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

3.0 DTI kuleje ale naprawimy!!

• 1 091 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 21 stycznia 2013 - 12:22

dzięki Adam za info...a widzę że Ty masz Bose do sprzedania...ile chcesz? I czy da się to wpiąć w ncdc?

#77 OFFLINE   n00ras

n00ras
  • 130 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 01 lutego 2013 - 20:02

takie pytanko, czy w kombi, 2001 r. sa jakies oznaczenia wizualne świadczące o Bose (oprócz loga po wł wyświetlacza i niskotonowego i wzmacniacza w bagazniku?

#78 OFFLINE   VeRay

VeRay

Polar Sea Blue

• 670 postów

Napisany 24 lutego 2013 - 23:45

Witam.
Pytanie, jakie radia fabryczne od OPLA na 1DIN obsługują system BOSE. Czy, żeby zamontować BOSE trzeba zmieniać wyświetlacz MID?
Gdzieś czytałem, ze trzeba wycinać w tylnej półce w blasze dziury pod głosniki w sedanie. Ja takie dziury już mam fabrycznie okrągłe na głosniki, tylko nie mam w półce wycięć i maskownic.

#79 OFFLINE   arcibal

arcibal
  • 15 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 lutego 2013 - 16:03

Na pewno musisz mieć dodatkową wiązkę do bose plus wzmacniacz i głośniki w tylną półkę, gra nie warta świeczki w przerabianiu

#80 OFFLINE   FireForge

FireForge
  • 110 postów

Napisany 25 lutego 2013 - 19:15

Na pewno musisz mieć dodatkową wiązkę do bose plus wzmacniacz i głośniki w tylną półkę, gra nie warta świeczki w przerabianiu

ja zalozylem w poprzedniej omedze...pojecie o lutowaniu na poziomie 3 klasy technikum...pojecie o rozmieszczeniu czesci w aucie i ogolnym o posiadanym sprzecie na poziomie licealisty...jedna wiazka pomiedzy radiem a slupkiem... i druga pomiedzy slupkiem a tylna polka...12 piw i dzien roboty (ze wzgledu na przerwe) oraz zainwestowane 3 stowy...i jakosc lepsza...

najwiekszy problem mialem z wycieciem dziurek w polce :) bo kabelki sa kolorowe i jak ktos ma wtyczki to idzie idealnie...