Spoko...
obecnie auto jest zalane GM dexos2 5W30, ale część osób na forum głosi opinie że ten olej nie nadaje się do LPG które u mnie w aucie jest oraz że silniki tego oleju biorą więcej niż np. Castrola... więc tak, mam silnik w bardzo dobrym stanie (i wolałbym żeby tak zostało) z przebiegiem trochę ponad 241 tyś... za 4 tyś km mam wymianę oleju i pytam co konkretnie warto zalać. Chcę sprawdzić czy faktycznie od wymiany do wymiany weźmie mniej oleju, czy będzie jakaś zauważalna różnica w pracy silnika itd. Faktycznie jak silnik pracuje na LPG to tego GM mi ciut więcej bierze niż jak jeździ na PB.
Ja zaraz jak kupiłem Signum pojechałem do serwisu Opla na zmianę oleju. Za całe 199zł zmienili mi na GM Dexos 2 5W30 i kazali przyjechać za rok lub 30tys km.... Zrobiłem na nim 10tys km na lpg i nie zużyła grama oleju.
Poczytałem jednak na forum Vectry o olejach i większość była zdania, że jeżdżąc na oleju GM 30tys km między wymianami wykończę silnik (tak kazali w serwisie, tak też jest w instrukcji użytkowania). Polecali również olej Motul Specific Dexos2 5W-30.
Olej Motul kupiłem, zmieniłem, zrobiłem już 7tys km od zmiany i jest super. Silnik pracuje równiej, ciszej, nadal nie zużywa oleju.
Na forum ostrzegali również przed podróbkami - polecili sprawdzonego sprzedawcę (w razie czego mogę go też podać na priv - nie chcę być posądzony o kryptoreklamę

Ja jeżdżę teraz na Motule, brat w VW Touranie od 5tys km też, dziś zamówiłem Motula do VW Caddy ojca.
Czy warto na nim jeździć trzeba sprawdzić samemu, choć opinie o olejach tej firmy są pozytywne.