Czujniki klocków hamulcowych
Napisany 21 września 2006 - 22:36
Napisany 21 września 2006 - 23:19
Napisany 21 września 2006 - 23:23
Mysle że sam już sobie odpowiedziałeś. Jeśli masz rozwarte i świeci to oznacza, że powinny byc zwarte. :hmm:Wydaje mi się że powinny być rozwarte. Teraz mam oba rozwarte i wyświwtla mi ten komunikat. Co jest grane ??
Mnie dziwi tylko jedno, dlaczego nie kupiłeś klocków z czujnikami. :looz:
Napisany 22 września 2006 - 04:43
Pozdrawiam,
Odi
Napisany 22 września 2006 - 07:06
Napisany 22 września 2006 - 10:29
No nie zupelnie ja mam teraz kolcki ATE cholernie drogie (na hamulcac nie oszczędzam) i okazało sie że były bez czujników więc nie w każdych klockach są zatopione czujniki :roll:
Dlatego wlasnie kupilem bez czujnikow bo po prostu takich nie mieli w sklepie, ludzie nie chca za to placic bo po co i nie dziwie sie. Przelozyc czujnikow ze starych klockow sie nie da poniewaz sa one zatapiene w klocek jak pisze przedmowca. Takze wystarczy zewrzec kabelek - chcialem sie upewnic bo nie chce mi sie ponownie sciagac kol zwlaszcza ze ukrecilem wczoraj oryginalny klucz GM

Napisany 22 września 2006 - 10:59
Napisany 22 września 2006 - 11:35
Ja nie mam czujników, a przewody mam odizolowane i kontrolki mi nie świecą.
Ome mam z '95 roku. Do klocków moge dokupić czujniki, a same klocki mają standardową 'dziure' na czujnik typu kawał gwoździa, który dotyka do tarczy, jak klocek sie zużywa.
Moze są rózne rodzaje klocków w różnych rocznikach?
Nie sparwdzałem co sie stanie, jak zmasuje kabelki, ale jesli wtedy sie zaświeci kontrolka to oznacza, ze albo wprowadzacie w błąd ludzi, albo ja mam inny mechanizm ostrzegawczy.
ps. w kazdym innym samochodzie jaki miałem zawsze czujniki działały na zasadzie podawania masy w momencie konczenia sie klocków, a nie odwrotnie.
Czy ktos wie czy są dwa rodzeje czujników ?
Napisany 22 września 2006 - 13:35
podłączam się do pytania bo z przodu mam zmasowane i błąd nadal wisi na wyświetlaczuCzy ktos wie czy są dwa rodzeje czujników ?
Napisany 22 września 2006 - 14:56
u mnie są czujniki które nie są połączone z klockami
są odrębnym elemętem
połączone są w szereg
i nie ma do nich kontrolki błąd wyświetla na wyświetlaczu kompa
:idea:
http://www.aps.net.p...oducts_id=10473
Napisany 22 września 2006 - 14:57
witam
u mnie są czujniki które nie są połączone z klockami
są odrębnym elemętem
połączone są w szereg
i nie ma do nich kontrolki błąd wyświetla na wyświetlaczu kompa
jak to nie są połączone z klockami .. opisz prosze dokladniej ?
Napisany 22 września 2006 - 16:12
1. Czujniki z tzw. "pętlą dozoru"-drucik/tasiemka zatopiona w klocku hamulcowym. Po przerwaniu obwodu załącza się "alarm". Troche trudniejsze w realizacji od strony elektronicznej choc i tak w najprostszym wykonaniu ogranicza sie chyba do 2ch tranzystorow. Moze nawet na jednym to poleci. Taki system pozwala dokladniej kontrolowac obwod-jesli cos sie dzieje (nie tylko z klockami) np. awaria obwodu czy czujnika to komp reaguje.
2. Czujniki, ktore zapodają sygnal po pojawieniu sie napięcia na koncach czujnika. Łatwe w realizacji, wystarczy tylko jeden przewod (+). Mniej skuteczne bo jesli w obwodzie cos pie...lnie to komp i tak nie "powie" o tym, ze cos sie dzieje.
Nie wiem czy w Omkach byly dwa rodzaje czujnikow.
Pozdrawiamm,
() |) |
Napisany 27 listopada 2006 - 20:37
Z tego co mówi katalog firmy ICER to jest jeden typ klocków (dla Omegi od roku '94 X30XE - na inne silniki nie patrzyłem).Czy ktos wie czy są dwa rodzeje czujników ?
Właśnie jestem na etapie ich zakupu i wymiany. Czujnik to takie pierdolitko okrągłe ze sprężynką natykane na tą dziurkę po środku (ponoć jedna firma daje go w zestawie z klockami, w innej trzeba zakupić osobno) połączony kablem z kompem.
Jeśli klocki się zetrą czujnik dotyka tarczy i BREMSBELAG gotowy.
Napisany 27 listopada 2006 - 22:10
swieci się brem........ na wyswietlaczu. Zen! kupiłem je na Skorupki kpl na przód 130zł -15% do konca roku. firma JURID
Napisany 28 listopada 2006 - 09:10
Dzięki za info. Też bym tam podjechał, tyle że jestem poza Bydgoszczą a muszę to zrobić teraz - później nie będzie czasu ani miejsca.właśnie założyłem dzis nowe klocki,fachowiec zapytał czy mam nowe czujniki-nie miałem i co?
swieci się brem........ na wyswietlaczu. Zen! kupiłem je na Skorupki kpl na przód 130zł -15% do konca roku. firma JURID
Przed chwilą dzwoniłem do hurtowni k. Konina i babka podała mi:
- Valeo - 92pln,
- Ferodo Premium - 153pln - z racji, że są to klocki sportowe mają mały zakres temperatur, w któych pracują poprawnie - te nadają się na zimę, na lato sąchyba 3xdroższe,
- Lucas - 166pln.
Ceny bez czujników. Jeśli dobrze ją zrozumiałem to czujnik kosztuje 34pln.
PS. Edit:
Textar - 180pln,
Remsa - 130pln.
Suma sumarum zakupiłem Klocki Remsa :-)
Poniżej cyt. z http://www.capri.pl/forum/89526
"najlepsze klocki hamulcowe robi firma textar jurid i ATE wg mnie testowale wiele rodzaji klocckow roznychh firm i te wypadaja najlepiej w orginale byly montoawane textary lub ATE. Klocki srdniej jakosci to remsa, lockheed, ETF, ferodo i lucas klocki takie jak bradi, XT, frentex i inne wloskie slabizna nie polecam wogole.."
Napisany 28 listopada 2006 - 11:22
Napisany 29 listopada 2006 - 16:59
Potwierdzam. Aczkolwiek znając życie .... Dzięki czujnikowi zabrałem się za hamulce. Tak pewnie obudziłbym się, jakbym uslyszał blachyPo co wam te czujniki. Wystarczy spiac kabelek od czujnika i nie ma komunimatu. Stan klockow latwo sprawdzic wzrokowo.

U mnie czujnik był ścierany przez rant na tarczy od wewętrzenej strony. I w sumie wystarczyło przetoczyć tarcze bo klocki miały jeszcze po 12mm.
Przypomnę, że min. gr. na przód to 8mm a nowe mają 17mm. Więc moje 12mm jeszcze by hulały, że łooooo.... :-D
Nie mniej jednak stare klocki (GM) zostały na awarię.
Na kopyto wskoczyły nowe (Remsa) i do tego nowe czujniki.
Poniżej fota czujnika i klocka hamulcowego (do Omy z silnikiem 6-cio cyl.).

Napisany 29 listopada 2006 - 21:43
czy czujniki zuzycia klocków są zarówno z przodu jak i z tyłu?
Bo mi też się świeci bremsbelag, choc klocki wzrokowo wydają się byc ok
Napisany 29 listopada 2006 - 22:26
W B nie ma czujników z tyłu. Jak jest w C to nie wiem.A powiedzcie mi taka rzecz:
czy czujniki zuzycia klocków są zarówno z przodu jak i z tyłu?
Bo mi też się świeci bremsbelag, choc klocki wzrokowo wydają się byc ok
Ale zwróć też uwagę na to co napisałem. Klocki z przodu było ok. - 12mm (min. 8mm) tyle, że krawędź tarczy przetarła czujnik o Bremsbelag gotowy.
Ale dzięki temu zerknąłem też na tył i ... dobrze, że zerknąłem :-D