Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

GID w omie B 95 rok

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 11 grudnia 2007 - 22:35

Wykonalne czy nie ? bo moge miec taki wyswietlacz.

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 grudnia 2007 - 08:18

Wykonalne - widziałem na youtube coś takiego w vektrze, więc omege też przerobisz - działało to na jednodinowym radiu ndcr ale nie pamiętam numeru.

Kurde ale dam sobie rękę obciąć że na forum było albo zdjęcie albo film z tego jak działa.

Jak załatwisz schemat szyny CAN, dokładny schemat naszej szyny (gdzieś mam więc raczej znajde, zresztą jest na forum), wyświetlacz kolorowy, odpowiednie radio (chyba z astry było, albo corsy, nie pamiętam), skrzynie browca, nocleg dla wujka, lutownice, cyne, koszulki na kable i taśmę izolacyjną, przewodów z kilometr (nie wiem ile wyjdzie) - jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę - i przyjeżdżam, zakładamy, a potem manuala robimy ;).

Tylkp te pieprzone schematy, albo chociaż opisy pinów na CAN od strony radia i od strony wyświetlacza trzeba załatwić

Wujek Pomoże ;)

#3 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 13:24

Zaraz, zaraz. GID nie jest kolorowym wyswietlaczem i o ile sie orientuje to sa dwa rodzaje. Jeden normalny ktory sie dalo wstawic prawie do kazdego (o ile pamietam wyglada jak polowa MIDa) , a drugi tylko to poliftow pod nawigacje (moge sie mylic, ale tak jak pelny MID i ma wyswietlacz full-dot). Tylko CID byl kolorowy.
Jesli chcesz CIDa wstawic to radio chyba tylko pod Vectre, bo z Omegowych to tylko 2DIN obslugiwaly. Niepelnego GIDa widzialem w wielu Omegach, ale tak jak powiedzial kolega wymaga odpowiedniego radia ktore musi byc sparowane TECHem-2. Moze kablem sie da, ale bez parowania nie "funka"

To jest pelny GID http://www.vectra-fo...nstigem-gid.jpg
To jest CID http://www.blue-lcd....orum/DVB-T3.jpg http://www.blue-lcd....orum/DVB-T1.jpg
Jak znajde zdjecia niepelnego GIDa to wkleje

#4 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 13:35

Racja GID nie jest kolorowym, masz rację to ja pomyliłem, ale dalej uwazam że powinno zadziałać - niech no tylko schemat w łapy dorwę. Wysłałem juz zapytania do znajomych o jak najwięcej informacji i o schematy zarówno do GID oraz do CID - do tego mam wredny plan CID z wejsciem AV (albo dwoma) coby kamerę cofania plus toner TV podłączyć. Zobaczymy co się da zrobić z tych cudeniek

BEAST - kiedy zakładamy ?? ;)

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 13:47

Zaraz, zaraz. GID nie jest kolorowym wyswietlaczem i o ile sie orientuje to sa dwa rodzaje. Jeden normalny ktory sie dalo wstawic prawie do kazdego (o ile pamietam wyglada jak polowa MIDa) , a drugi tylko to poliftow pod nawigacje (moge sie mylic, ale tak jak pelny MID i ma wyswietlacz full-dot). Tylko CID byl kolorowy.
Jesli chcesz CIDa wstawic to radio chyba tylko pod Vectre, bo z Omegowych to tylko 2DIN obslugiwaly. Niepelnego GIDa widzialem w wielu Omegach, ale tak jak powiedzial kolega wymaga odpowiedniego radia ktore musi byc sparowane TECHem-2. Moze kablem sie da, ale bez parowania nie "funka"

To jest pelny GID http://www.vectra-fo...nstigem-gid.jpg
To jest CID http://www.blue-lcd....orum/DVB-T3.jpg http://www.blue-lcd....orum/DVB-T1.jpg
Jak znajde zdjecia niepelnego GIDa to wkleje

dokladnie chodzilo mi o GID ale tego malego.

#6 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 13:49

To mówie bez schematu nic nie powiem. Muszę wiedzieć co za sygnały i skąd tam wchodzą. A czy w TISie albo EPC nie ma??

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 13:52

To mówie bez schematu nic nie powiem. Muszę wiedzieć co za sygnały i skąd tam wchodzą. A czy w TISie albo EPC nie ma??

nie wiem jeszcze nie szukalem

#8 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 14:20

Maly GID jest zwyklym MIDem przygotowanym pod komunikaty z telefonu, wiec duzo wiecej nie da (odsylam do instrukcji). Mozna poszukac na necie jak to podlaczyc. Pewnie nie bedzie duzych problemow (i chyba nawet nie trzeba zmieniac radia, ale glowy nie dam). Jesli chodzi o CID, to jak wielu mowi musi sdarzyc sie cud, zeby taki kupic...a jesli sa, to koszty raczej astronomiczne jak na sam wyswietlacz (chyba, ze powypadkowy, ale ludzie wiedza ile to kosztuje). Dodatkowo bardzo malo osob ma wiedze ktora pozwoli skompletowac CIDa z radiem (moze byc tak, ze dany CID zadziala tylko z konkretnym radiem z konkretnym numerem, mimo, ze teoretycznie powinien z innym tez). Wiem, ze ludzie jak chca zyc kolorowo, to dokupuja sobie sam LCD i podlaczaja, ale dla mnie to nie ma sensu. Druga alternatywa dla poliftowcow to radio z Audi z LCD, ktore jest kolorowe i ma nawigacje.

#9 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 14:28

Ostatnio widziałem kabel CID na szynę CAN i poszedł na ebay.de za 18 Euro, był też sam CID (pamiętam że na 2 dni przed końcem aukcji - 25 Euro kosztował), ale nie przypilnowałem go i teraz nie mogę namierzyć.

Co do tego że CID pójdzie tylko z konkretnym radiem - fakt jeśli nie został wylogowany techem z auta to możesz się spiąć a nie włączysz i musisz resetowac chipy i wgrywać nowy program

#10 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 18:26

CID za 25 Euro? Tyle biorą za jego naprawę... U nas za 100 funtów schodzi w ciągu 1minuty.
Tu masz tzw SoldAsSeen czyli nietestowane i całkowicie przypadkiem facet miał w garażu CIDa... ciekawe http://home2.btconne...OmegaSatNav.htm a tu ile biorą za samą naprawę http://cgi.ebay.co.u...1QQcmdZViewItem
Co do sparowania to jakimiś kabelkami są problemy, ale TECHem2 nie powinno być.
A tutaj mały deser. Jak zamontować CIDa z radiem oraz zdjęcia niepełnego GIDa.
http://home2.btconne...OmegaSatNav.htm

A tu sam CID w opcji kup teraz. Do tego trzeba mieć radio
http://cgi.ebay.de/O...1QQcmdZViewItem

#11 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 19:01

nie bawie sie w kup teraz - na ebay.de nie takie rarytasy za psie pieniadze wyciagalem ;) - trzeba tylko pilnie obserwowac

#12 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 19:50

nie bawie sie w kup teraz - na ebay.de nie takie rarytasy za psie pieniadze wyciagalem ;) - trzeba tylko pilnie obserwowac

mam ten wyswietlacz u siebie
Oznaczenia z tylu
GM 24400697 10.03.00-15
SIEMENS 5wk70120 69713529725 00A
Ident BK

jest czysta - wystarczy wbic pin z radia.

teraz czy to jest ten

http://home2.btconne.../Fitted GID.JPG

czy ten

wtyczka 32 pinowa. Dodany obrazek

#13 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 19:51

Jak kupisz za mniej niż 100 EURO to masz piwo ode mnie :)

Beast. Ten pierwszy który pokazałeś ma numer Part No 24435386 (ten nie jest pod navi)
Twój to 24400697.
Ja tu za dużo nie pomogę, bo ten drugi który pokazałeś może być jeszcze inny (wygląda jak od innego Opla)

Dawać tu kogoś kto bangla po germańsku to może coś wyciągnie z tego ostatniego posta http://www.motor-tal...b-t1603863.html Tu są rozpiski jak rozróżnić oba GIDy

#14 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 20:05

http://www.motor-talk.de/...b-t1603863.html Tu są rozpiski jak rozróżnić oba GIDy

Roooooooooooooooooozga :lol: :lol: :lol: :lol:

z tym ze tam jest tylko informacja z EPC.

UKŁAD ZOBRAZOWANIA, WSKAŹNIK WIELOFUNKCYJNY (IDENT BK) (DLA DODATKOWEGO ONSTAR'U LUB CZĘŚCI SYSTEMU NAWIGACYJNEGO) (BEZ WYŚWIETLACZA KOLOROWEGO) Y1000001- Y1999999 24400697 12 36 536

UKŁAD ZOBRAZOWANIA, WSKAŹNIK WIELOFUNKCYJNY (IDENT JA) (DLA DODATKOWEGO ONSTAR'U LUB CZĘŚCI SYSTEMU NAWIGACYJNEGO) (BEZ WYŚWIETLACZA KOLOROWEGO) 11000001- 24435386 12 36 554 \

Ja mam ten pierwszy

#15 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 20:25

Ja mam juz część schematów - od strony radia do podłączenia wyświetlacza po CAN - czyli i CID i GID (po niemiecku, ale ujdzie). Brakuje mi rozpisanej wtyczki na GID i CID od strony wyświetlacza- pracuje na tym. Schematy do MIDów to najmniejszy problem - wiem gdzie co wchodzi i po jakim kolorze kabla i we wtyczce 32 - jest na forum i zółta plus czarna.

A czy czasem Gidy nie były sterowane z radia?? bo jak przez przełącznik zespolony z wycieraczek to jesteśmy w domu ;)

Edit - GM-Teil-Nr. 24435394 - to jest tego drugiego co pokazałeś

#16 OFFLINE   thomas

thomas
  • 245 postów

Napisany 13 grudnia 2007 - 00:08

Widziałem tu pełnego GIDa z Vectry - czy były też Omegi z pełnym GIDem?? - Czy wtedy wymiana mida na pełnego GIDa byłaby identyczna??
Czy świat się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy wkur...eni?

#17 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 13 grudnia 2007 - 09:10

Były Omegi z pełnym GIDem, ale tylko facelift...i nie jest to wcale takie proste, by zamienić MID na GID (szczególnie w przedliftowych)
Mając duży GID można zmienić język oraz jednostki (gal-l, miles-kilometry), więc radio też współgra. O ile sie orientuję (mogę się oczywiście mylić) mały GID nie ma takich funkcji. W takich przypadkach nawigacja miała swój wyświetlacz koło radia, a GID był tylko wstawiony, by wyświetlić komunikaty z telefonu.
Duży GID miał już pełne sterowanie i obsługiwał Navi

Pytanie spoza konkursu: Czy gdybym załatwił MIDa lub GIDa to czy ktoś poza autem może przeprogramować go tak by spalanie pokazywał w l/km? No i czy którys pakiet językowy obsługuje mile jako dystans oraz spalanie w l/km czy albo kontynentalne spalanie jest tylko powiązane z kilometrami?

#18 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 13 grudnia 2007 - 09:22

Pytanie spoza konkursu: Czy gdybym załatwił MIDa lub GIDa to czy ktoś poza autem może przeprogramować go tak by spalanie pokazywał w l/km? No i czy którys pakiet językowy obsługuje mile jako dystans oraz spalanie w l/km czy albo kontynentalne spalanie jest tylko powiązane z kilometrami?

Jeśli chodzi o mida - to żaden problem, przerogramujesz go poza autem (np w innym aucie), ale z Gidem to już inna sprawa, bo musisz wylogować go z auta i zalogować do innego, przeprogramować, i wylogować i zalogować - niestety

Co do pakietów językowych, albo mile i galony, albo litry i kilometry - nie ma opcji innej - no chyba że na www.elektroda.pl znajdziesz wsad i przeprogramujesz go sobie

#19 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 13 grudnia 2007 - 13:09

Drugie pytanie poza konkursem - co potrzebuje, zeby przeprogramowac MIDa? Nie jestem w Polsce a nie chce placic calkiem sporej kasy za swoje fanaberie (przeprogramowanie MIDa w aucie tutaj kosztuje ok 20 funtow).
Szczypcami i mlotkiem nie przemowie mu do rozsadku wiec co potrzebuje, zeby sie zgodzil na zmiane na litry i km?

#20 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 13 grudnia 2007 - 13:12

Drugie pytanie poza konkursem - co potrzebuje, zeby przeprogramowac MIDa? Nie jestem w Polsce a nie chce placic calkiem sporej kasy za swoje fanaberie (przeprogramowanie MIDa w aucie tutaj kosztuje ok 20 funtow).
Szczypcami i mlotkiem nie przemowie mu do rozsadku wiec co potrzebuje, zeby sie zgodzil na zmiane na litry i km?

potrzebujesz TECH'a. W ASO 80 pln