Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka spawarka do domowego warsztatu.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
40 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Ulter

Ulter

FIOLETOWA LADY loading...

• 1 935 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 03 listopada 2014 - 11:06

Pozwolę się podpiąć po temat kolegi.
Ja także rozmyślam na jakąś spawarką do prostych prac spawalniczych i podejrzewam, że zrobię podobnie jak kolega robert3012 - czyli kupię jakąś spawarkę inwertorową. A że drut jest droższy? Przecież nie będę spawał zawodowo.

Czy któryś z kolegów ma większe doświadczenie z tego typu spawarkami?

Robert ma miga na drut samosłonowy taką jak ja :D
czesiu ....do garażu jest super.
CZASEM NIEWIDOCZNY ALE ZAWSZE OBECNY.. :D
782-214-578
884-777-999
Dodany obrazek

#22 OFFLINE   digi

digi
  • 1 896 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 listopada 2014 - 01:33

Robert ma miga na drut samosłonowy taką jak ja

ale pamientajta ze drut musi byc w cieplym pomieszczeniu bo inaczej go hu strzeli
*hu - uwaga na wilgoc
ja bym na waszym miejscu kupil se na gieldzie/rynku jakas uzywke za pincet na elektrody ,trosze pocwiczyl na starych wachaczach itp. a elektrody kupisz juz na sztuki jak tylko zajdzie taka potrzeba w dodatku przyjdzie ci spawac stal czarna i nierdzewka i co, bedziesz kupowal cala rolke drutu tzw.przejsciowka ?? a tak kupisz kilka elektrod i sruuuu.....
pozatym mixa trza kupowac ,koszt zakupu butli ,no pewnie ze zalezy ile kto ma miejsca w garazu i tych przerobek do zrobienia ??
ja bym tak zrobil ,ale nikt sie pewnie ze mna nie zgodzi .

#23 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 04 listopada 2014 - 15:39

za pieć władków to się kupi nową leżakowaną z gwarancją
a elektrody też trzeba trzymać w suchym bo jest ten sam efekt i trzeba wygrzewać na palniku, o syfie podczas spawania i nerwów jak się będzie kleić to nie wspomnę
wydechu na aucie nie pospawa, a blacharki zero

#24 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 05 listopada 2014 - 20:37

Zasada jest prosta. To zależy kto co do czego potrzebuje. Ja kupiłem inwentera na elektrody ale to fakt że tłumika czy blacharki w samochodzie tym nie pospawasz. Za to płot czy barierke bez problemu. Nawet przyczepke da rade.

#25 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 listopada 2014 - 21:14

O popatrz, a byłem przekonany, że inwerterem da się coś przy aucie zrobić.

#26 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów

Napisany 05 listopada 2014 - 21:24

40 zł za 0.9 kg

To też zależy jaki drut. Jak to wchodziło na rynek kosztowało fakt sporo.
W tej chwili 0,9 kg x 0,8mm do zwykłej czarnej kosztuje nawet i 30 pln. Wiadomo są też i takie po 70 za 0,9 kg. Wszystko zależy kto i co do czego potrzebuje.

Coś tam się da, ale raz że trzeba umieć spawać elektrodą tak, żeby w cienkich blachach dziur nie narobić a dwa, elektroda przy aucie jest bardzo mało funkcjonalna.

Fakt faktem robiłem kiedyś kompletną blacharkę w maluchu elektrodą (wymiana progów, spawanie podłogi itp.itd.) I jakoś to było ale co się namęczyłem i oczy naświetliłem to moje. No ale to były czasy, że o migomacie w przydymowym garażu to można sobie było pomarzyć.

#27 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 05 listopada 2014 - 21:33

Kolego inwenterem sie da ale MIG a nie MMA. Raczej elektrodą blacharki nie pospawasz. Będzie ciężko. NIe mam dużego doświadczenia w tej kwestii ale migomaty są do tego lepiej przystosowane.

#28 OFFLINE   Fawlik

Fawlik
  • 109 postów

Napisany 05 listopada 2014 - 22:07

Ja mam MGIga Besterke kupioną jakieś 10 lat temu w Castoramie. Niestety nie pamiętam ile kosztowała. Co do drutu samo osłonowego to początkowo używałem, ale wówczas najtańsza rolka 1 kg kosztowała coś koło 60 zł dlatego dokupiłem reduktor za 75 zeta i butle za 120zł plus CO2 30 zł/butle - to akurat dobrze pamiętam bo zakup zwrócił się bardzo szybko no i 5 kg drutu coś koło 55 zł a to wystarczy na baaardzo długo w domowych warunkach. Mieszanka z argonem jest trochę droższa.
Butle mam na własność tak więc jak gaz się skończy to biorę następną taką samą pełną i płacę tylko za sam gaz.
Jeśli chodzi o samo spawanie to różnica pomiędzy drutem samo-osłonowym, a normalnym w osłonie gazu jest znaczna. Spoina jest wizualnie ładniejsza, łatwiej się spawa,mniej odprysków i jak pamiętam po samo-osłonowym drucie na spoinie pozostawała zgorzelina. Może jest to dość lakoniczne wytłumaczenie lecz spawalnikiem nie jestem chociaż kilka samochodów wyspawałem i dobrze się mają :D

#29 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów

Napisany 06 listopada 2014 - 07:16

Mieszanka Ar+CO2 jest nieco droższa, ale moim zdaniem warto dołożyć te kilka złotówek. Tak jak dla mnie, może to tylko kwestia przyzwyczajenia, lepiej spawa się puki co w osłonie. Zobaczymy jak to będzie jak porobię więcej na FLUX.
Jeszcze jedna techniczna różnica, nie pamiętam czy to już było pisane. W osłonie spaw się pcha, przy FLUX ciągnie - tak samo jak elektrodą.

#30 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 08 listopada 2014 - 01:16

Koledzy a mam jeszcze jedno pytanie. Korzysta ktoś z was może z przyłbic z filtrem samościemniającym? Tylko mam na myśli taka maske z allegro za ok 100-150zł? Bo się nad nią zastanawiam. Jaka jest jej trwałość i bezpieczeństwo pracy z taką maską. Może lepiej kupic zwykłą. Np Esab Eco Arc II albo jakaś z dodatkowym szkiełkiem do "podglądania" bez otwierania klapki. Po prostu nie spawałem nigdy z taka maską z elektronika i nie wiem czego sie spodziewać. Nie mam u kogo sie tym pobawić żeby sobie spróbować.

#31 OFFLINE   digi

digi
  • 1 896 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 08 listopada 2014 - 02:18

Może jest to dość lakoniczne wytłumaczenie lecz spawalnikiem nie jestem chociaż kilka samochodów wyspawałem i dobrze się mają

jestem :D

albo jakaś z dodatkowym szkiełkiem do "podglądania" bez otwierania klapki

ze jak ?? do podgladania ?? jak sobie wyobrazasz ciemne szklo i ''okienko''do podgladania :? a co podczas procesu spawania z tym ''okienkiem'' ,myslales nad tym glebiej :hmm:
kup se z allegro za 150zl nawet byle jaka ,aby miala samosciemniajace szkielko i spawaj.Przeciez nie jestes ani nie bedziesz profesjonalnie niczego spawal wiec :hmmm: tak niech zostanie :D
a na naswietlone oczy polecam plasterek z ziemniaka albo krople Stazolin
milego spawania i wrazen ktore mniej juz :dziadek: dzyn w dzyn meczo :)
co bys bidaku byl przygotowany lepiej :lol:
http://apteka-sawa.p...2x5ml,6497.html

#32 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 08 listopada 2014 - 07:39

ze jak ?? do podgladania ?? jak sobie wyobrazasz ciemne szklo i ''okienko''do podgladania :? a co podczas procesu spawania z tym ''okienkiem'' myslaleś nad tym głebiej :hmm

Kolego Digi nie zbijaj sie ze mnie bo ja po prostu chce sie czegoś nauczyć.
Ja widziałem 3 rodzaja przyłbic.
1. Ze stałym szkiełkiem (filtrem) spawasz a jak chcesz patrzeć to podnosisz przyłbice do góry
2. Z podnoszonym szkiełkiem, z opuszczonym spawasz a jak chcesz patrzeć to je podnosisz i możesz z nią całkiem fajnie szlifować zamiast okularów ochronnych
3. Ma dwa szkiełka. Jedno duże z filtrem (przykładowo 90x110) a drugie powyżej ze szkielkiem dużo jaśniejszym (chyba 20x110) przez które wyraźniej widać (bardzo slaby filtr) spawasz normalnie i jak chcesz cos podejrzeć to pochylasz lekko głowe do przodu. Zalety to wolne obie ręce.

W poprzednim poście miałem na myśli tą 3. Mam nadzieje że w miare jasno to wyjaśniłem. A co do samościemniających nie miałem z nimi doświadczenia i poprostu byłem ciekaw czy ktoś uzywa w domu takiego bardiewia za 100zł z internetu i czego sie można po tym spodziewac.

#33 OFFLINE   dawtow

dawtow

W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

• 1 708 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 08 listopada 2014 - 10:50

Czego jeszcze chcesz dostałeś odpowiedzi na swoje pytania włącznie z tym że przyłbica za około 150 zł daje radę. A poza tym napisałeś w którymś poście ze masz znajomych spawaczy to idź do nich

#34 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 08 listopada 2014 - 15:27

Oki. Masz racje. Sorki. Ja tak czasem lubię kombinować :-P
Lubię poady z tego forum bo jest tutaj dużo życzliwych osób.

Dzięki. Temat chyba do zamknięcia.

#35 OFFLINE   Fawlik

Fawlik
  • 109 postów

Napisany 08 listopada 2014 - 16:48

Koledzy a mam jeszcze jedno pytanie. Korzysta ktoś z was może z przyłbic z filtrem samościemniającym? Tylko mam na myśli taka maske z allegro za ok 100-150zł? Bo się nad nią zastanawiam. Jaka jest jej trwałość i bezpieczeństwo pracy z taką maską. Może lepiej kupic zwykłą. Np Esab Eco Arc II albo jakaś z dodatkowym szkiełkiem do "podglądania" bez otwierania klapki. Po prostu nie spawałem nigdy z taka maską z elektronika i nie wiem czego sie spodziewać. Nie mam u kogo sie tym pobawić żeby sobie spróbować.

Ja mam takową przyłbice samo ściemniającą z baterią słoneczną. Coś około100 zł z przesyłka kosztowała. Póki co drugi rok działa bez zarzutu i moje oczy mają się bardzo dobrze:D

#36 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 08 listopada 2014 - 17:32

Ja mam takową przyłbice samo ściemniającą z baterią słoneczną. Coś około100 zł z przesyłka kosztowała. Póki co drugi rok działa bez zarzutu i moje oczy mają się bardzo dobrze:D

Dzięki za Twoja opinie Fawlik. Właśnie o to mi chodziło :-)

#37 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów

Napisany 08 listopada 2014 - 18:26

To ja też skorzystam z tej opinii i chyba będę musiał zanabyć automata, bo po dzisiejszym wstawianiu przednich kielichów w seicento myślałem, że zwykłą maskę która do tej pory jakoś mi wystarczała, zdepczę i wywalę do śmieci.

#38 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 11 listopada 2014 - 13:31

Po obejrzeniu w sklepach kilku przyłbic kupiłem jednak taką ze stałym filtrem ESAB eco air II. W mojej miejscowości własciwie w takiej cenie jak na aukcjach w internecie. Maska jest solidna i całkiem przyjemnie sie z niej korzysta. Polecam :-)

#39 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 11 listopada 2014 - 16:36

ESAB

to bardzo dobra firma

#40 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów

Napisany 11 listopada 2014 - 19:15

to bardzo dobra firma

A i owszem.
Ale ESAB eco air II to nadal zwykła przyłbica. Plusy tylko takie, że nie trzeba trzymać ręką.
Wczoraj zakupiłem automata z dolnej półki. Nie ma kompletnie co porównywać do zwykłej maski. Nie trzeba co chwila podnosić szkła czy samej maski. Jak dla mnie to rewelka taki nawet najtańszy automat.