Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka spawarka do domowego warsztatu.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
40 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 25 października 2014 - 21:10

Witam
zamierzam kupić sobie spawarke do garażu. Taką do pospawania przyczepki czy jakiejś furtki czy płotu. Mam starą transformatorówke tylko że ona strasznie dużo prądu czerpie i regulacja prądu w niej to porażka. Wybrałem już w sumie firmę. Po przerzuceniu kilku ofert sklepów mam zamiar kupić Magnuma. Tylko nie wiem czy zdecydowac sie na MMA czy MMA+TIG. Elektrodą w miare umiem spawać ale z tigiem nie miałem nigdy doczynienia. Wiem że mozna nim spawac aluminium. W sumie to różnica w cenie między tymi spawarkai to ok 200-250zł no i pożniej ewentualnie butla, reduktor i inne pierdoły. Zdaje sobie z tego sprawe ale chciałem zapytac kogos z więkrzym doświadczeniem czy warto inwestować więcej. Co o tym myślicie.
Pewnie troche kręce ale zawszę przed zakupami czegoś konkretnego na co kase zbierałem jakis czas staram sie zdobyć jak najwięcej opinij żeby być świadomym wyboru.

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 października 2014 - 21:34

Dzisiaj ten sam temat poruszałem z wujkiem, który jest z zawodu spawaczem. Również zastanawiałem się na kupnem TIG'a. Dla bardziej zawodowego spawania np. balustrady z nierdzewki czy dość częstego spawania aluminium to się nada, TIG z jonizatorem w osłonie argonowej tam się sprawdzi. Powierzchnie spawane muszą być czyste i wyszlifowane, wtedy łuk plazmowy będzie spawał tam gdzie będziesz chciał. Do zabaw przy karoserii samochodu lepiej sprawdzi się mig-mag jak tig. Ale przy obu potrzebna jest butla która legalizację ma na max 3 lata więc jak butla przeleży dłużej to będziesz musiał wydać dodatkowe PLN'y przy jej nabijaniu na ponowną legalizację. Więc do Twoich zamiarów sprawdzi się MMA.

#3 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 25 października 2014 - 21:46

Oki. Tak chyba zrobię że wezmę tą MMA a jak wpadnie mi więcej kasy i może będę coś kombinował z powiększeniem warsztatu to kupię MIG + TIG do bardziej profesjonalnego spawania. Puki co może uda mi sie zaliczyc jakiś kurs spawacza:D Tylko chyba te kursy są na konkretną metode. Musze sie zorientować :-)

#4 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 26 października 2014 - 08:40

powiem tak do spawania elektrodą wystarczy DEDRA inwertorowa z casto za 500 PLN elektrodę 4mm pociągnie bez problemu, co do TIGa tą dedrą też można lecieć tylko trzeba dokupić uchwyt do tego, co do alu to pamiętajcie że nie każdym TIGiem da się pospawać, do alu spawarka musi mieć możliwość przełączenia prądu spawania ze stałego na zmienne.

#5 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 26 października 2014 - 13:36

No właśnie. Ja waham sie między Magnum Snake 200P a Magnum TIG Magnum THF 200A. Nie wiem czy ta druga nadaje sie do alu. Myśle że dał bym rade nauczyc sie spawac ta metodą. Mam kilku znajmowych spawaczy i ktos by mnie nauczył.

#6 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 26 października 2014 - 16:54

TIG Magnum THF 200A

niestety do alu nie

#7 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 października 2014 - 19:33

migomat
cieńsze rzeczy spawasz w gazie a jak coś grubego to drut samoosłonowy i jedziesz jak elektrodą 2,5mm
od 3 lat użytkuję bestera 1700s jak i również transformatorową
wole miga zdecydowanie, znacznie więcej można nim pospawać i dokładniej oraz nie ma problemu z nagarem po otulinie, nawet w samoosłonowym
warunek to też dobra instalacja w domu, no i dobrze jak jest siła, zupełnie inne spawanie
butla 8kg CO2 wystarcza prawie na jedną szpulkę 5kg
Tig to raczej dodatkowo jako doposażenie a nie główna spawarka

#8 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 26 października 2014 - 22:40

Dzięki za opinie. W tym tygodniu będę cos zamawiał i wezme chyba samo MMA. Najwyżej na wiosne jak będę miał więcej kasy to kupię jakiś migomat własnie na 380V. Moze uda sie twedy znaleźć coś MIG/TIG. Bo co prawda to prawda że TIG jako główna spawarka śrdenio sie sprawdza chociaż by na koszty, tzn gaz i drut.

#9 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów

Napisany 27 października 2014 - 18:44

i obie ręce zajęte
w migu masz jedną wolną

jak nie masz kup też przyłbicę automatyczną, zajefajna rzecz

#10 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 28 października 2014 - 23:01

Właśnie widziałem te przyłbice i na w internecie można je dostać juz za około 100zł. Jak to działa? Bo z tego co rozumiem to szkiełko samo się ściemnia w momęcie zajarzenia łuku? To urządzenie ma jakieś zasilanie? Czy taka maska za 100 daje rade?

#11 OFFLINE   dawtow

dawtow

W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

• 1 708 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 29 października 2014 - 11:40

posiadam przyłbicę za 150 zł posiada własne zasilanie słoneczne :D

#12 OFFLINE   arczon82

arczon82
  • 1 193 postów

Napisany 29 października 2014 - 15:29

Jeżeli chodzi o migomat to nie kupuj jakiegoś chińczyka bo z częściami będzie ciężko ja osobiście mam bester 1801 i sprzęt na prawde rewelka pospawasz gruby ceownik i cienką blaszkę też.

#13 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 29 października 2014 - 23:00

Jeżeli chodzi o migomat to nie kupuj jakiegoś chińczyka bo z częściami będzie ciężko ja osobiście mam bester 1801 i sprzęt na prawde rewelka pospawasz gruby ceownik i cienką blaszkę też.

Kolego ale Bester to też niestety chińska spawarka. Mam znajomego w dobrym salonie z elektronarzędziami i jeśli już czegoś szukam to zawsze kieruję się jego statystykami co do awaryjności jakiegoś modelu. Ostatnio warto kupować Magnumki z tego co sie orientuje. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

posiadam przyłbicę za 150 zł posiada własne zasilanie słoneczne .

Acha. I bateria sie ładuje podczas spawania? Dobrze rozumien. Czy trzeba ja wystawiac na działanie promieni słonecznych? Ciekawe jak z ich żywotnością.

#14 OFFLINE   dawtow

dawtow

W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

• 1 708 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 30 października 2014 - 04:35

Bateria się sama ładuje, na tej samej zasadzie co lampki ogrodowe, a co do żywotności to mam ją już ponad 3 lata

#15 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów

Napisany 30 października 2014 - 07:20

Bester nie jest zły, aczkolwiek jakiś czas temu rozmawiałem z ojcem który jest spawaczem. Jeszcze jakieś 2-3 lata temu cała firma w której pracuje jechała na besterach. Jednak w pewnym momencie marka zaczęła się trochę psuć. Były problemy z awaryjnością itp. więc zmienili cały sprzęt na ESAB-a, ale to zupełnie inna klasa i półka cenowa.

Tak jak dla mnie na początek zabawy ze spawaniem, jeśli ktoś miał styczność z elektrodą i potrzebuje spawarki do dorywczych prac wystarczy półautomat na drut samoosłonowy. Od soboty mam taką spawareczkę i po kilku małych testach jestem nawet że zadowolony.

#16 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 31 października 2014 - 19:50

Tak ale z tego co sie orientowałem to chyba drut samoosłonowy to nie jest tania sprawa. Bo to nie to samo co spawanie zwykłym migomatm? W migomacie osłona jest co2? Jeszcze sporo sie musze nauczyć. A spawarka potrzebna mi jest do małych prac przydomowych. Ma być mała lekka i funkcjinalna. Płot czy furtka pospawam bez problemu.

Co do maski to widziałem już takie na necie za około 100zł więc chyba sie skusze :-)

#17 OFFLINE   Ulter

Ulter

FIOLETOWA LADY loading...

• 1 935 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 31 października 2014 - 21:28

Tak ale z tego co sie orientowałem to chyba drut samoosłonowy to nie jest tania sprawa. Bo to nie to samo co spawanie zwykłym migomatm? W migomacie osłona jest co2? Jeszcze sporo sie musze nauczyć. A spawarka potrzebna mi jest do małych prac przydomowych. Ma być mała lekka i funkcjinalna. Płot czy furtka pospawam bez problemu.

Co do maski to widziałem już takie na necie za około 100zł więc chyba sie skusze :-)

40 zł za 0.9 kg
CZASEM NIEWIDOCZNY ALE ZAWSZE OBECNY.. :D
782-214-578
884-777-999
Dodany obrazek

#18 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów

Napisany 02 listopada 2014 - 18:12

maska nie ma baterii, fotoogniwo z łuku elektrycznego daje prąd do ściemnienia
ja mam pirotec
gaz co2 albo mix z argonem
szukaj automatów na szpulę 5kg, większej nie zużyjesz przy amatorce, po prostu drut zardzewieje i będzie na złom się tylko nadawał
drut flux to trzeba poszukać na forach spawalniczych, nie wszystkie się nadają
pod marką bester/lincoln są ok

ja mam pirotec
szukaj automatów na szpulę 5kg, większej nie zużyjesz przy amatorce, po prostu drut zardzewieje i będzie na złom się tylko nadawał

#19 OFFLINE   adiiiiiiii

adiiiiiiii
  • 83 postów

Napisany 02 listopada 2014 - 20:59

ja mam pirotec

Dzięki za informacje kolego o tej masce. O to mi właśnie chodzilo. Teraz juz kumam. Na raze czekam na spawarka MMA. Już jutro ma być w sklepie i będą pierwsze testy. Co do migomaciku to może na wiosne zdecyduje sie na zakup jak uda mi sie gotówke odłożyć :-)

Dziękuje za pomoc

#20 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 03 listopada 2014 - 09:51

Pozwolę się podpiąć po temat kolegi.
Ja także rozmyślam na jakąś spawarką do prostych prac spawalniczych i podejrzewam, że zrobię podobnie jak kolega robert3012 - czyli kupię jakąś spawarkę inwertorową. A że drut jest droższy? Przecież nie będę spawał zawodowo.

Czy któryś z kolegów ma większe doświadczenie z tego typu spawarkami?