Jaka spawarka do domowego warsztatu.
Napisany 25 października 2014 - 21:10
zamierzam kupić sobie spawarke do garażu. Taką do pospawania przyczepki czy jakiejś furtki czy płotu. Mam starą transformatorówke tylko że ona strasznie dużo prądu czerpie i regulacja prądu w niej to porażka. Wybrałem już w sumie firmę. Po przerzuceniu kilku ofert sklepów mam zamiar kupić Magnuma. Tylko nie wiem czy zdecydowac sie na MMA czy MMA+TIG. Elektrodą w miare umiem spawać ale z tigiem nie miałem nigdy doczynienia. Wiem że mozna nim spawac aluminium. W sumie to różnica w cenie między tymi spawarkai to ok 200-250zł no i pożniej ewentualnie butla, reduktor i inne pierdoły. Zdaje sobie z tego sprawe ale chciałem zapytac kogos z więkrzym doświadczeniem czy warto inwestować więcej. Co o tym myślicie.
Pewnie troche kręce ale zawszę przed zakupami czegoś konkretnego na co kase zbierałem jakis czas staram sie zdobyć jak najwięcej opinij żeby być świadomym wyboru.
Napisany 25 października 2014 - 21:34
Napisany 25 października 2014 - 21:46
Napisany 26 października 2014 - 08:40
Napisany 26 października 2014 - 13:36
Napisany 26 października 2014 - 19:33
cieńsze rzeczy spawasz w gazie a jak coś grubego to drut samoosłonowy i jedziesz jak elektrodą 2,5mm
od 3 lat użytkuję bestera 1700s jak i również transformatorową
wole miga zdecydowanie, znacznie więcej można nim pospawać i dokładniej oraz nie ma problemu z nagarem po otulinie, nawet w samoosłonowym
warunek to też dobra instalacja w domu, no i dobrze jak jest siła, zupełnie inne spawanie
butla 8kg CO2 wystarcza prawie na jedną szpulkę 5kg
Tig to raczej dodatkowo jako doposażenie a nie główna spawarka
Napisany 26 października 2014 - 22:40
Napisany 27 października 2014 - 18:44
w migu masz jedną wolną
jak nie masz kup też przyłbicę automatyczną, zajefajna rzecz
Napisany 28 października 2014 - 23:01
Napisany 29 października 2014 - 11:40

Napisany 29 października 2014 - 15:29
Napisany 29 października 2014 - 23:00
Jeżeli chodzi o migomat to nie kupuj jakiegoś chińczyka bo z częściami będzie ciężko ja osobiście mam bester 1801 i sprzęt na prawde rewelka pospawasz gruby ceownik i cienką blaszkę też.
Kolego ale Bester to też niestety chińska spawarka. Mam znajomego w dobrym salonie z elektronarzędziami i jeśli już czegoś szukam to zawsze kieruję się jego statystykami co do awaryjności jakiegoś modelu. Ostatnio warto kupować Magnumki z tego co sie orientuje. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
posiadam przyłbicę za 150 zł posiada własne zasilanie słoneczne .
Acha. I bateria sie ładuje podczas spawania? Dobrze rozumien. Czy trzeba ja wystawiac na działanie promieni słonecznych? Ciekawe jak z ich żywotnością.
Napisany 30 października 2014 - 04:35
Napisany 30 października 2014 - 07:20
Tak jak dla mnie na początek zabawy ze spawaniem, jeśli ktoś miał styczność z elektrodą i potrzebuje spawarki do dorywczych prac wystarczy półautomat na drut samoosłonowy. Od soboty mam taką spawareczkę i po kilku małych testach jestem nawet że zadowolony.
Napisany 31 października 2014 - 19:50
Co do maski to widziałem już takie na necie za około 100zł więc chyba sie skusze :-)
Napisany 31 października 2014 - 21:28
Tak ale z tego co sie orientowałem to chyba drut samoosłonowy to nie jest tania sprawa. Bo to nie to samo co spawanie zwykłym migomatm? W migomacie osłona jest co2? Jeszcze sporo sie musze nauczyć. A spawarka potrzebna mi jest do małych prac przydomowych. Ma być mała lekka i funkcjinalna. Płot czy furtka pospawam bez problemu.
Co do maski to widziałem już takie na necie za około 100zł więc chyba sie skusze :-)
40 zł za 0.9 kg

782-214-578
884-777-999

Napisany 02 listopada 2014 - 18:12
ja mam pirotec
gaz co2 albo mix z argonem
szukaj automatów na szpulę 5kg, większej nie zużyjesz przy amatorce, po prostu drut zardzewieje i będzie na złom się tylko nadawał
drut flux to trzeba poszukać na forach spawalniczych, nie wszystkie się nadają
pod marką bester/lincoln są ok
maska nie ma baterii, fotoogniwo z łuku elektrycznego daje prąd do ściemnienia
ja mam pirotec
szukaj automatów na szpulę 5kg, większej nie zużyjesz przy amatorce, po prostu drut zardzewieje i będzie na złom się tylko nadawał
Napisany 02 listopada 2014 - 20:59
maska nie ma baterii, fotoogniwo z łuku elektrycznego daje prąd do ściemnienia
ja mam pirotec
Dzięki za informacje kolego o tej masce. O to mi właśnie chodzilo. Teraz juz kumam. Na raze czekam na spawarka MMA. Już jutro ma być w sklepie i będą pierwsze testy. Co do migomaciku to może na wiosne zdecyduje sie na zakup jak uda mi sie gotówke odłożyć :-)
Dziękuje za pomoc
Napisany 03 listopada 2014 - 09:51
Ja także rozmyślam na jakąś spawarką do prostych prac spawalniczych i podejrzewam, że zrobię podobnie jak kolega robert3012 - czyli kupię jakąś spawarkę inwertorową. A że drut jest droższy? Przecież nie będę spawał zawodowo.
Czy któryś z kolegów ma większe doświadczenie z tego typu spawarkami?