[OB & OBFL] Nie działa wentylator przy włączonej klimatyzacji
Napisany 17 lipca 2014 - 18:53
Czy może załącza się on dopiero po jakimś czasie? Jak osiągnie jakieś tam ciśnienie?
Napisany 17 lipca 2014 - 19:37
Wg.mojej koncepcji powinien włączyć się w momencie włączenia klimy.Podejrzewam przekaźnik,ale w którym miejscu on jestCzy może załącza się on dopiero po jakimś czasie?

Napisany 17 lipca 2014 - 19:49
Wg.mojej koncepcji powinien włączyć się w momencie włączenia klimy.Podejrzewam przekaźnik,ale w którym miejscu on jest
tzn. na pewno pod maską.
Też mi takie coś przeszło przez myśli, albo czujnik ciśnienia ten od klimy
Napisany 17 lipca 2014 - 20:21
Teoretycznie możliwe,ale część wysokiego ciśnienia bo niskie zablokowało by możliwość włączenia klimy. Niestety brak mi doświadczenia w tym temacie.albo czujnik ciśnienia ten od klimy
Napisany 18 lipca 2014 - 05:37
Napisany 18 lipca 2014 - 10:06
wieczorem odbiorę auto to powiem dokladniej
Napisany 18 lipca 2014 - 15:03
mam aktualnie auto u mechanika po nabiciu klimy wiatraki nie ruszyły okazało się że zgnite przewody były przy wtyczce koło nadkola od strony kierowcy
wieczorem odbiorę auto to powiem dokladniej
Ok czekam na jakieś wieści. W sumie wtyczki mogły zaśniedzieć po tylu latach.
Napisany 18 lipca 2014 - 17:04
klima chula extra :) wiatraki się kręcą zaraz po załączeniu klimy
Napisany 18 lipca 2014 - 19:52
Napisany 18 lipca 2014 - 21:19
Napisany 18 lipca 2014 - 23:58
Na pierwszy rzut odłącz złącze przy wentylatorze, zobacz czy na chodzącej klimie pojawia się napięcie (brązowy - masa, dwa pozostałe + 1 i 2 bieg) podciągnij też sobie mase i plus z aku i podłącz bezpośrednio do wentylatora, dowiesz się czy w ogóle jest sprawny. U mnie dla przykładu były popalone przewody szczotek i też nie chodził.
Napisany 19 lipca 2014 - 05:09
wentylator wogóle się nie włącza, nawet gdy chłodnica klimy zrobi się gorąca ?
Na pierwszy rzut odłącz złącze przy wentylatorze, zobacz czy na chodzącej klimie pojawia się napięcie (brązowy - masa, dwa pozostałe + 1 i 2 bieg) podciągnij też sobie mase i plus z aku i podłącz bezpośrednio do wentylatora, dowiesz się czy w ogóle jest sprawny. U mnie dla przykładu były popalone przewody szczotek i też nie chodził.
Powiem Ci tak nabili mi klime odpalilem auto i klime i koles mowi ze cisnienie rosnie a wentylstor stoi. Klima chlodzila bo waz byl zimny i w aucie tex zaczynalo sie robic. Gaz mi odciagneli zeby cos nie wywalilo od cisnienia.
Napisany 21 lipca 2014 - 14:16
Napisany 21 lipca 2014 - 15:01
odłącz złącze przy wentylatorze i podłącz tam 12V, brązowy - masa.
Napisany 22 lipca 2014 - 15:37
Napisany 22 lipca 2014 - 16:29
2. Wyciągnij zaznaczone przekaźniki,
weź przewód np. z miernika, jedną stronę przyłóż do + akumulatora, drugą najpierw do jednego gniazda przekaźnika do styku oznaczonego cyfrą 8, to samo w drugim gnieździe przekaźnika - też styk oznaczony 8.
Daj znać, czy wentylator rusza po podaniu tam napięcia.

Napisany 22 lipca 2014 - 17:26
Koledzy wentylator dziala. Czy to uwalony czujnik cisnienia moze tak pokazywac uszkodzenie
Jeżeli po zworce na 4 pinowym czujniku wentylatory ruszą to czujnik, jak nie to to co kolega pisał do sprawdzenia.
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 23 lipca 2014 - 17:42
Jeżeli po zworce na 4 pinowym czujniku wentylatory ruszą to czujnik, jak nie to to co kolega pisał do sprawdzenia.
Wentylator ruszył po podpięciu + i - z aku prosto do wentylatora.
1. Sprawdź zaznaczony bezpiecznik (40A)
2. Wyciągnij zaznaczone przekaźniki,
weź przewód np. z miernika, jedną stronę przyłóż do + akumulatora, drugą najpierw do jednego gniazda przekaźnika do styku oznaczonego cyfrą 8, to samo w drugim gnieździe przekaźnika - też styk oznaczony 8.
Daj znać, czy wentylator rusza po podaniu tam napięcia.
Kolego na foto masz zaznaczone te przekaźniki jako 1 i 2.
Przekaźnik 1 po podłączeniu tak jak pisałeś odpalił wentylator chłodnicy płynu chłodzącego.
Przekaźnik 2 podłączony tak samo + z aku i do styku oznaczonego 8 i nie dzieje się nic. żaden wentylator nie wystartował.
Bezpiecznik (40A) wydaje się być ok
Proszę o pilną odp

[IMG][IMG]http://images69.fotosik.pl/23/814b0947472c3e38med.jpg[/IMG][/IMG]
Napisany 23 lipca 2014 - 19:04
Wentylator ruszył po podpięciu + i - z aku prosto do wentylatora.
Ale ja pisałem o zworce na presostacie, a nie wiatraki na krótko.
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 23 lipca 2014 - 19:21
Ale ja pisałem o zworce na presostacie, a nie wiatraki na krótko.
Ok spoko.
Sprawdziłem to co pisał Martin. Czy ktoś wyciągnie z tego jakieś wnioski?