W związku ze dużo osób pyta jak zrobić podświetlenie dodatkowe np-nóg pasażera przód +tył
postanowiłem opisać jak to zrobiłem u siebie
Na początek potrzebujemy
taśma led 4x 20 cm -ja użyłem niebieskiej oraz w zależności od gustu zamontowałem po 20 cm
przewód do połączenia ja zakupiłem 10mb
koszulki termokurczliwe
taśma izolacyjna
lutownica
jak już wszystko mamy to zaczynamy
Ja kupując taśmę chłopaki od razu mi przylutowali kabelki do taśmy o długości 10cm by można było się wpiąć w przewód

Wpinałem się w lampkę podsufitki pod przewody
czerwony
szaroczarny
Musimy zwrócić uwagę jak podłączamy taśmę czy świeci ,jeśli nie to zamiana przewodów:)
Przeciągamy przewód od lampki do prawej strony podsufitka,

następnie w dół do nawiewu chowamy przewód za tapicerka

zdejmujemy osłonę nawiewu i przepuszczamy kabel do dołu

i pod schowek.
Demontujemy wyciszenie za schowkiem i dalej przewód przeciągamy przez tunel środkowy w czym przy panelu zostawiamy sobie odrobinę więcej luzu przewodu by wpiąć się z 1 paskiem led.

Dalej przewód ciągniemy ukryty w tunelu środkowym aż do łączenia tapicerki przy fotelu.
Przewód puszczamy w dół i przekładamy przez prowadnice fotela i dalej na tył zakręcamy przewodem i wracamy z powrotem do panelu. Sprawdzamy czy ilość przewodu wystarczy gdy fotel przesuniemy na max do przodu jak i do tyłu.
Demontujemy osłonę lewarka zmiany biegów. I przeciągamy przewód z 1 strony na druga stronę (strona kierowcy) i pod fotel tak jak wcześniej a potem pod tunelem środkowym pod nogi kierowcy.
W miejscach gdzie pozostawiliśmy luźny przewód,rozcinamy go ale tak by go nie uszkodzić i w tym miejscu wpinamy się z taśmą.Tak robimy pod nogami pasażera oraz pod fotelami,a pod nogami kierowcy na końcu przewodu gdzie stosujemy koszulki termokurczliwe. Na łączeniach w środku przewodu zastosowałem taśmę izolacyjna.
Taśmę przy nogach przednich przyklejamy do blachy która jest widoczna za schowkiem zawiasów oraz za osłona bezpieczników.
Co do foteli to według gustu ja mam przyklejone na rancie fotela.
Po sprawdzeniu czy wszystko działa prawidłowo składamy do kupy jak było:)
W bagażniku zamontowałem taśmę o długości 40 cm która podłączyłem pod żarówkę która tam się znajduje a żarówka wyjęta.
Całkowity koszt podświetlenia to 50zł
A tak to wygląda u mnie
bagaznik

tył

przód