Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nie parkuj jak Łoś

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
85 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   dunaj2

dunaj2
  • 82 postów

Napisany 07 lutego 2007 - 11:55

nie wiem czy to taka globalna prawidłowość, ale u mnie w mieście tak - na miescach dla niepełnosprawnych stają w 90% ekskluzywne, drogie bryki

z renty mozna sie w koncu dorobic :smiech:

#62 OFFLINE   Moniś

Moniś

:)

• 190 postów

Napisany 07 lutego 2007 - 12:05

Nie rozumiem co w tym śmiesznego? :roll:
Proste są dla dobrych samochodów, zakręty dla dobrych kierowców

#63 OFFLINE   dunaj2

dunaj2
  • 82 postów

Napisany 07 lutego 2007 - 12:17

Nie rozumiem co w tym śmiesznego? :roll:

a to ze renta sama w sobie to zart
ja mam socjalna i nawet na tabletki mi z niej nie starcza

#64 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 lutego 2007 - 12:55

"zabierasz moje miejsce parkingowe, zabierz tez moje kalectwo"
ciekawe jak to by sprawdzilo sie w polsce?

w Polsce była prawie identyczna reklama społeczna

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#65 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 07 lutego 2007 - 14:03

"zabierasz moje miejsce parkingowe, zabierz tez moje kalectwo"
ciekawe jak to by sprawdzilo sie w polsce?

w Polsce była prawie identyczna reklama społeczna

w zasadzie na każdym parkingu w hipermarketach jest taki własnie napis na tabliczce

#66 OFFLINE   Soseq

Soseq

Black is beautiful :)

• 3 425 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 07 lutego 2007 - 18:57

Niestety, okazuje się, że może to być jedyna sankcja, jaką można zastosować w tym przypadku. Kierowcy parkujący pod marketami na miejscach dla niepełnosprawnych są w świetle prawa całkowicie bezkarni. Dlaczego? Otóż parking przed marketem nie jest drogą publiczną i nie obowiązują na nim przepisy prawa o ruchu drogowym. Kierowca blokujący miejsce dla niepełnosprawnych, nawet jeśli otrzyma mandat, nie musi go płacić, bowiem nie popełnił wykroczenia.

jeśli dobrze pamiętam to przed wjazdem na teren parkingów na Dolinie Trzech Stawów w Katowicach jest postawiony znak "Na terenie Hipermarketu obowiązują przepisy ruchu drogowego" i tu za parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych można zarobić mandat, drugą rzeczą jest sprawa że jeszcze ani razu nie spotkałem tam patrolu policji czy straży miejskiej która by egzekwowała takie kary na kierowcach

a co do parkowania na samych miejscach dla niepełnosprawnych to takie samochody powinny być odholowywane na parkingi policyjne i dodatkowo tacy kierowcy powinni być obciążani kosztami holowania i parkingu

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin

#67 OFFLINE   gmurawsk

gmurawsk
  • 2 023 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 07 lutego 2007 - 19:06

"Na terenie Hipermarketu obowiązują przepisy ruchu drogowego"

W Warszawie w większości Centrów Handlowych są takie tabliczki. Policję widać tylko jak się trafi stłuczka i nie mogą dojść do porozumienia. Tylko się tak zastanawiam jak takie spory rozwiązują na takich parkingach. Z prawa ruchu drogowego czy z powództwa cywilnego? Jak ustalić winę?

#68 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 lutego 2007 - 20:43

nie wiem czy to taka globalna prawidłowość, ale u mnie w mieście tak - na miescach dla niepełnosprawnych stają w 90% ekskluzywne, drogie bryki

z renty mozna sie w koncu dorobic :smiech:

Dzieki rencie jezdze Omega :razz: Niby jej niewiele ale na miesieczna rate starczalo. Chociaz mi niedawno zabrali i sie z ZUSem sadze. narazie rodzice Omke mi spłacaja. Ale naprawde jestem niepelnosprawny i chce sobie wyrobic karte inwalidy. Sprawa juz przeszla przez sad pracy i ubezpieczen społecznych i teraz nawet nie wiem do jakiego sadu mnie wzywaja bo mama pisze wspolnie z prawnikiem odwolania. ale dziadom nie popuszcze bede sie odwolywal do Strassburga do praw czlowieka. Naklejek nie trzeba miec tylko kwit sie rzuca na tablice zeby przez szybe bylo widac. poza tym z tego co wiem to inwalidy nie obowiazuje 5 czy 6 znakow zakazu m in zakaz parkowania i postoju a w miescie to duze udogodnienie. fakt ze osoba niepelnosprawna w gruncie rzeczy wolalaby sie pomeczyc z parkowaniem ale byc zdrowa no ale...
Ja jestem niepełnosprawny i bede korzystał ze wszystkich przywilejow takiej osoby.
A renty nie mam bo mnie ZUS cudowmnie uzdrowil :evil: :evil: :evil: Zreszta jak wielu Polakow. Dobrze chociaż ze na żuli, alkoholików i nierobów mają.
Przepraszam za wypowiedz niemieszczącą sie w temacie ale mam naprawde wielki żal do Polskiego rzadu i ZUSu że mnie tak potraktowali...

#69 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów

Napisany 10 lutego 2007 - 20:48

"Na terenie Hipermarketu obowiązują przepisy ruchu drogowego"

W Warszawie w większości Centrów Handlowych są takie tabliczki. Policję widać tylko jak się trafi stłuczka i nie mogą dojść do porozumienia. Tylko się tak zastanawiam jak takie spory rozwiązują na takich parkingach. Z prawa ruchu drogowego czy z powództwa cywilnego? Jak ustalić winę?

Lub jeszcze policja sie zjawi jak sie wjedzie na parking żeby sobie trochę pojezdzić po śniegu boczkiem niestety to wczoraj tylko kursowałem miedzy parkingiem Macro, M1, Decatlon i te wszystkie pokolei molochy a i jeszcze zmieniałem samochód ca pare rundek raz Omcia raz Fiacinka :mrgreen:

#70 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów

Napisany 10 marca 2007 - 14:06

:smiech: :smiech: :smiech:
prawie tak dobry kierowca jak ta baba skodą octawią
a i niech ktoś powie że kupując samochód od dziadka jest on zawsze w idealnym stanie :hehe:

#71 OFFLINE   Moniś

Moniś

:)

• 190 postów

Napisany 10 marca 2007 - 14:49

Pół miejsca poproszę :lol:

Dodany obrazek
Proste są dla dobrych samochodów, zakręty dla dobrych kierowców

#72 OFFLINE   GAWOR

GAWOR
  • 702 postów

Napisany 10 marca 2007 - 20:55

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

#73 OFFLINE   siemi1

siemi1
  • 374 postów

Napisany 10 marca 2007 - 21:20

GAWOR
hehe i te wsztkie foty na jednym parkingu:D Widze ze jakis spacerek slalom miedzy samochgodami byl:) Ciekawe czy wozkiem z zakupami zachacvzyles o takiego:P

#74 OFFLINE   GAWOR

GAWOR
  • 702 postów

Napisany 10 marca 2007 - 21:50

GAWOR
hehe i te wsztkie foty na jednym parkingu:D Widze ze jakis spacerek slalom miedzy samochgodami byl:) Ciekawe czy wozkiem z zakupami zachacvzyles o takiego:P

Dwie górne pod M1, dwie dolne pod E.Leclerc

#75 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 10 marca 2007 - 22:02

Dobre sprzęgło mają te seje, w naszych Kluskach dawno by poszło z dymem :lol: :lol: :lol:
Malowniczy ten przerysowany bok :razz:

#76 OFFLINE   dunaj2

dunaj2
  • 82 postów

Napisany 14 marca 2007 - 15:07

poza tym z tego co wiem to inwalidy nie obowiazuje 5 czy 6 znakow zakazu m in zakaz parkowania i postoju a w miescie to duze udogodnienie.

Jak odbieralem karte parkingowa to dali mi taki swistek i jest czarno na bialym do jakich znakow ON nie musi sie stosowac

Dodany obrazek

#77 OFFLINE   siemi1

siemi1
  • 374 postów

Napisany 17 marca 2007 - 13:30

Dodany obrazek taki duzy i w niedozwolony, miejscu no ale pokazc sie nowym ESCALADEM trzeba w centrum...

#78 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów

Napisany 24 marca 2007 - 20:56

Właściwie to już dawno powinienem zrobić zdjęcie temu łosiowi (szkoda tylko, że to omega), ale aparatu pod ręką nie miałem. On już tak z rok parkuje w tym miejscu (chyba wcześniej niż zmieniono układ parkowania przez remont III alei) i nikt go nie rusza!
Dodany obrazek

#79 OFFLINE   GAWOR

GAWOR
  • 702 postów

Napisany 26 marca 2007 - 13:06

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

#80 OFFLINE   siemi1

siemi1
  • 374 postów