Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Głośniki 6x9 w przednich drzwiach

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
33 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 14 lutego 2014 - 18:14

Witam,

szukałem trochę, ale na pytania dręczące mą duszę odpowiedzi nie znalazłem :)

Czy ktoś próbował zmieścić w przednich drzwiach w miejsce fabrycznych głośników 160mm głośniki 6x9? Wiadomo, że hipotetycznie to jest wszystko możliwe, ale czy jest to wykonalne w praktyce? Z tego co naocznie próbowałem się zorientować, może być problem ze zmieszczeniem ich pod boczkiem. Do tego czy one w ogóle zmieszczą się w otworach fabrycznych pod głośniki 160mm?

Mam też inne dręczące mnie pytania. Udało mi się znaleźć "oprawkę" do montażu głośników 160mm w miejsce 6x9, ale czy istnieją też takie oprawki umożliwiające montaż głośników 6x9?

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość dla laika ;)

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 lutego 2014 - 20:44

a nie lepiej sprzedać te 6x9 i kupić normalny zestaw odseparowany ?? to że pod boczkiem się nie zmieszczą bez cięcia tapicerki to już sam sobie odpowiedziałeś. Istotniejsza jest głębokość montażowa owego głośnika, przy normalnych 16-kach potrzebny jest dystans, więc przy tym 6x9 też. Najczęściej dostępne głośniki 6x9 są dwu lub trójdrożne a to całkowicie psuje jakość systemu audio. Jak wsiądzie Ci pasażer to nie będziesz słyszał wokali z prawego głośnika.

#3 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 15 lutego 2014 - 11:29

Dzięki, wiec teraz będę się rozglądał za zestawem odseparowanym :) . A jakie są różnice miedzi głośnikami 160mm a głośnikami 165mm. Z tego co się orientowałem koledzy z forum montują głośniki 165mm (i w zasadzie tylko takie głośniki są ogólnodostępne w sklepach). Z drugiej strony kolega który będzie pomagał mi montować car-audio napotkał problemy montując bodajże w passacie w miejsce głośników 160mm głośniki 165mm. Koniec końców sposobem na "pana Mirka" głośniki zamontował tylko na dwóch śrubach.

Pozdrawiam

#4 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 15 lutego 2014 - 20:18

oryginalny głośnik ma wbudowany dystans. Więc bez dystansów z MDF to nie podchodź z nowymi głośnikami. Ja mam zamontowane u siebie herze z zestawu HSK165 więc wszystko Ci się zmieści :)

#5 OFFLINE   KAFARful

KAFARful

Bokiem lubie wchodzic

• 189 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 lutego 2014 - 20:52

Ja mam zamontowane u siebie herze z zestawu HSK165 więc wszystko Ci się zmieści

O panie toż to :oonie:majontek to kosztuje, zapewne konkret brzmi:D

#6 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 15 lutego 2014 - 22:52

Witajcie!

Decyzja padła na Hertz ESK-165.5. Mam nadzieje, ze właściwy wybór. Pytanko krótkie? Czy dystanse (mdf, tudzież ogólnie sposób mocowanie głośnika) różnią się dla omegi B i omegi B fl? Sprzedawane dystanse są dla roczników poliftingowych, a więc czy poliftingowe dystanse będą pasowały w miejsce fabrycznych dystansów nieliftingowych? :)

Pozdrawiam

#7 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 23 lutego 2014 - 19:36

O panie toż to :oonie:majontek to kosztuje, zapewne konkret brzmi:D

brzmi bardzo fajnie :) Słyszałem, a nawet czułem jak mi nogawkami trzęsło :p

#8 OFFLINE   KAFARful

KAFARful

Bokiem lubie wchodzic

• 189 postów

Napisany 23 lutego 2014 - 19:53

brzmi bardzo fajnie Słyszałem, a nawet czułem jak mi nogawkami trzęsło

To wydatek opłacalny - najważniejsza satysfakcja:D

#9 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 23 lutego 2014 - 20:21

O panie toż to majontek to kosztuje, zapewne konkret brzmi

:D i tak lepiej zagrają jak JBL z marketu :lol: zresztą trzeba umiejętnie głośniki wysterować. Co by za wiele nie gadać to aktywka potrafi zdziałać cuda :p

Witajcie!

Decyzja padła na Hertz ESK-165.5. Mam nadzieje, ze właściwy wybór. Pytanko krótkie? Czy dystanse (mdf, tudzież ogólnie sposób mocowanie głośnika) różnią się dla omegi B i omegi B fl? Sprzedawane dystanse są dla roczników poliftingowych, a więc czy poliftingowe dystanse będą pasowały w miejsce fabrycznych dystansów nieliftingowych?

Pozdrawiam

Niema żadnych różnic, jak będziesz szukał dystansów to od astry, vectry są takie same.

#10 OFFLINE   KAFARful

KAFARful

Bokiem lubie wchodzic

• 189 postów

Napisany 23 lutego 2014 - 20:37

i tak lepiej zagrają jak JBL z marketu zresztą trzeba umiejętnie głośniki wysterować.

Ooo przepraszam mój JBL nei market:D i gra całkiem nie zle, jeszcze drógi do pary + przebudowa bagaja i dupe w siodle urwie:D a plan na przebudowe jest:p

#11 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 23 lutego 2014 - 20:43

Dziękuję Ziutek50. Wybieram zestaw głośniki+wzmacniacz+kabelki, gdzie sklepik dorzuca dystanse do omegi B :)

Pozdrawiam

#12 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 07 marca 2014 - 17:55

Małe pytanko :) Jaką średnicę mają tweeterki w trójkątach przy lusterku (B przed liftem?) i do jakiej średnicy można tam montować niestandardowe krzykacze (np. czy tweeterki z zestawu Hertz HSK wejdą tam - to jest 25mm średnicy)

Pozdrawiam

#13 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 marca 2014 - 19:41

Małe pytanko :) Jaką średnicę mają tweeterki w trójkątach przy lusterku (B przed liftem?) i do jakiej średnicy można tam montować niestandardowe krzykacze (np. czy tweeterki z zestawu Hertz HSK wejdą tam - to jest 25mm średnicy)

Pozdrawiam

wejdą spokojnie. Będziesz musiał jedynie wyłamać dwa ząbki ;) Z50 ma tam włożone takie tweeterki :)

#14 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 08 marca 2014 - 08:26

Małe pytanko Jaką średnicę mają tweeterki w trójkątach przy lusterku (B przed liftem?)

w oryginale mają 20mm, Ja mam włożone właśnie z zestawu HSK, wklejałem je na klej na gorąco. Zresztą u A10 tak samo zrobiłem z rainbow ;)

#15 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 09 marca 2014 - 01:24

Dzięki :)

Takie jeszcze pytanie z ciekawości. Jak rozwiązane jest podłączenie tweetera w oryginale? Czy fabryka dawała jakąś zwrotkę? W książce w sprzęcie o omedze nie ma mowy o żadnej zwrotce.

Pozdrawiam

P.S. Jeśli jakaś dobra duszyczka chciałaby mi pomóc, bo mam typowo-nietypowe pytanie. Będę wygłuszał drzwi, lecz wszystkie poradniki które znajduję obejmują wygłuszanie nazwijmy to zewnętrznej części drzwi (między blachą a boczkiem). Szukam jakiegoś źródła, tematu które pozwoliłyby mi poczytać i wyciszyć z sukcesem wewnętrznej części drzwi, tj. między blachą a blachą (tam gdzie znajduję się złożona szyba). Źródła które mam są niepełne w tej kwestii (nawet nie wiem do końca, co i czy mam tam oklejać matami).

#16 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 09 marca 2014 - 05:29

Takie jeszcze pytanie z ciekawości. Jak rozwiązane jest podłączenie tweetera w oryginale? Czy fabryka dawała jakąś zwrotkę? W książce w sprzęcie o omedze nie ma mowy o żadnej zwrotce.

woofer omegowy idzie pełnym pasmem, przy tweeterze masz kondensatory separujące niskie tony.

Jeśli jakaś dobra duszyczka chciałaby mi pomóc, bo mam typowo-nietypowe pytanie. Będę wygłuszał drzwi, lecz wszystkie poradniki które znajduję obejmują wygłuszanie nazwijmy to zewnętrznej części drzwi (między blachą a boczkiem). Szukam jakiegoś źródła, tematu które pozwoliłyby mi poczytać i wyciszyć z sukcesem wewnętrznej części drzwi, tj. między blachą a blachą (tam gdzie znajduję się złożona szyba). Źródła które mam są niepełne w tej kwestii (nawet nie wiem do końca, co i czy mam tam oklejać matami).

poczytaj faq nazara, tylko dokładnie. Bo czytając po łebkach nie znajdziesz interesującej informacji.

#17 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 16 marca 2014 - 19:11

Witam... ponownie :)

Był podobny temat, ale nie znalazłem w nim jednoznacznej odpowiedzi. Wybrałem głośniki o głębokości montażowej 76mm. Pytanie, jakie dystanse dokupić do nich? W sklepach są dostępne 26mm oraz 36mm. Lecz stosując prostą matematykę wychodzi, że 26mm są to za małe dystanse (głębokość do szyby którą zmierzyłem bez dystansu to około 48mm). Więc pytanko mam, czy dystanse 36mm mieszczą się pod standardowym boczkiem (jedni piszą że nie, drudzy że tak...)

Lub prościej: głośniki DLS R6A, montowane w przednie drzwi. Jeśli ktoś akurat taki zestaw montował, proszę o pomoc, jak rozwiązał ewentualne problemy.

Pozdrawiam

#18 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 16 marca 2014 - 19:47

Witam... ponownie

Był podobny temat, ale nie znalazłem w nim jednoznacznej odpowiedzi. Wybrałem głośniki o głębokości montażowej 76mm. Pytanie, jakie dystanse dokupić do nich? W sklepach są dostępne 26mm oraz 36mm. Lecz stosując prostą matematykę wychodzi, że 26mm są to za małe dystanse (głębokość do szyby którą zmierzyłem bez dystansu to około 48mm). Więc pytanko mam, czy dystanse 36mm mieszczą się pod standardowym boczkiem (jedni piszą że nie, drudzy że tak...)

Lub prościej: głośniki DLS R6A, montowane w przednie drzwi. Jeśli ktoś akurat taki zestaw montował, proszę o pomoc, jak rozwiązał ewentualne problemy.

Pozdrawiam

o ile wiem to musieli ludzie wyciągać głośnik przed tapicerkę. Ale osobiście nie znam nikogo kto pokusił by się na DLS'a do Omegi.

#19 OFFLINE   Rabbit666

Rabbit666
  • 37 postów

Napisany 16 marca 2014 - 21:40

Nawet gdyby nie dało się zmieścić bez ingerencji, to czy nie można kupić dystansu 36mm i nawet jakimś chałupniczym sposobem zeskrobac go na wysokość 30mm, taką jaką ma standardowy dystans w omedze?

Pozdrawiam

#20 OFFLINE   BigiOTK

BigiOTK
  • 201 postów

Napisany 17 marca 2014 - 00:21

podłuż podkładki pod swój dystans i będziesz miał rozeznanie czy wejdzie czy nie ;)

Jutro jak nie zapomnę to sprawdze jakie miałem u siebie dystanse bo chyba te wysokie...