Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

co szumi

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
26 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 listopada 2007 - 11:43

tylko że tam tak ciasno :sad:

To nie bierz wielkiego kija tylko tzw listewkę.
Zdejmij ta osłonę co jest na wierzchu, która przykrywa górę chodnicy i tu już ci wystarczy miejsca aby tym kijkiem operować. :bigok:

#22 OFFLINE   bulczas

bulczas
  • 166 postów

Napisany 11 listopada 2007 - 11:54

:wink: zdam relacje jak posłucham... dzięki
˙·٠•●♥ Ω ♥●•٠·˙

#23 OFFLINE   markus

markus
  • 427 postów

Napisany 11 listopada 2007 - 12:29

Sluchaj nie wiem czy w twojej Omie jest (chyba jest) rolka umieszczona na bloku silnika.Bardzo latwo sprawdzisz czy jest dobra.Po ściągnięciu paska energicznie ją przekręcaj .Ja myślalem że padlo lożysko w alternatorze a to byla wlaśnie ta rolka.Też ją slychać z prawej strony.

#24 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 listopada 2007 - 14:57

Jak mowilem od poczatku o kijku to nie sluchal... ;) Teraz dwoch Cie przekonalo, wiec latarka w dlon i szukaj. Jesli jak pisales dzwiek zanika i pojawia sie znow to mi wyglada na rolke napinajaca. One (mi przynajmniej) tak wyja.

#25 OFFLINE   bulczas

bulczas
  • 166 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 16:44

dobra, do wszystkich doradców :) zlokalizowałem :yes_yes:

odpaliłem silnik, kijek w rękę i ...
pierwszę co mi przyszło do głowy - sprężarka, ponieważ środek koła, sprzęgiełko, kręci się czasami mimowolnie bardzo powoli, ot tak poprostu :) (sprężarka się nie załącza - brak czynnika w układzie), postanowiłem je zasprzęglić ręcznie... dotknąłem je kijkiem - ten środek, sprzęgiełko :) a w zasadzie lekko docisnąłem do sprężarki i usłyszałem owy szum/pisk/zgrzyt czy tam tarcie...

mam teraz pytanie czy od tego że to sobie delikatnie trze może się coś stać niedobrego z paskiem? mam na myśli np zerwanie...
˙·٠•●♥ Ω ♥●•٠·˙

#26 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 listopada 2007 - 18:24

Bulczas ale czy po tym dotknięciu kijkiem sprzęgiełka to zaczęła klima działać czy nadal nie?
Bo jeśli nie działa nadal a tylko na siłę chciałeś ją zasprzęglić to nie ma co się dziwić że zaczęło trzeć, piszczeć itd.

mam teraz pytanie czy od tego że to sobie delikatnie trze może się coś stać niedobrego z paskiem?

Z paskiem nie powinno nic się stać, bardziej obawiam sie sprężarki.

#27 OFFLINE   bulczas

bulczas
  • 166 postów

Napisany 14 listopada 2007 - 18:45

tj tak, jeśli docisnę sprzęgło to zaczyna trzeć, ale trze również czasem na wolnych obrotach bez sztucznego dociskania (ale trze delikatniej i nie ciągle), nie sprawdzałem czy po mocniejszym dociśnięciu sprężarka się włączy ponieważ w układzie jest brak czynnika, podejrzewam że się nie włączy...
˙·٠•●♥ Ω ♥●•٠·˙