co szumi
Napisany 09 listopada 2007 - 20:54
podejrzani:
pompa wody,
pompa wspomagania,
kompresor klimy (klima sama w sobie nie działa, ale może koło?)
generalnie może to być coś innego, ale szum słychać z prawej strony stojąc przodem, nie jest jednostajny, nasila się i cichnie...
Napisany 09 listopada 2007 - 23:34
A dokładnie łożysko na sprężarce - wiem, że Waldemarz i ja to robiliśmy.kompresor klimy (klima sama w sobie nie działa, ale może koło?)
Objawy:
Na wolnych / podczas jazdy było słychać szum.
Po włączeniu klimy szumu nie było.
To to raczej wyje.pompa wspomagania,
Np skręcisz kołami / jedziesz i skręcasz i słyszysz takie wycie - odzywa się pompa.
To raczej by z niej ciekło.pompa wody,
Pozdrawiam
Seanz
Poprawiłem się bo źle zacytowałem
Napisany 09 listopada 2007 - 23:48
jak skręcam koła na postoju, nie zauważam aby szum/pisk/zgrzyt

sprężarka się nie załącza, koło się kręci mimowolnie,
nie mam koncepcji jak na 100% zdiagnozować problem....
Napisany 10 listopada 2007 - 01:41
Napisany 10 listopada 2007 - 09:30
Ja, po wymianie lozyska alternatora (kazdy mechanik na to stawial) doszedlem tym prostym sposobem ze wyla rolka napinajaca (ale to bylo w innym aucie)...
Napisany 10 listopada 2007 - 10:56
Napisany 10 listopada 2007 - 11:03
alternator
pompa wodna
pompa wspomagania
kompresor klimy
napinacz
:neutral:
Napisany 10 listopada 2007 - 12:13
Napisany 10 listopada 2007 - 12:15
Napisany 10 listopada 2007 - 12:20
przypuszczam ze sprezarka od klimy odpada bo zazwyczaj jak sie lozysko sypnie to wogle sie jej nieda ruszyc zobacz pompe i alternator
Napisany 10 listopada 2007 - 12:25
Mozna od tego zaczac, ale sposob na "narte" (mechanicy maja kawalek narty i przykladaja sluchajac co wyje) pozwala na dojscie co wyje konkretnie.
Przemas - ja bym dodal rolki napinajace, bo one tez czesto wyja (szczegolnie te tanie). Ja kiedys kupilem nowa i zaczela mi wyc po ok miesiacu.
Napisany 10 listopada 2007 - 13:15
Napisany 10 listopada 2007 - 13:41
No a wydawac takie dzwieki moze wiele rzeczy. Mozna dojsc skad dobywa sie halas (okolica) , a potem sukcesywnie szukac.
Czekam na jakies wiesci z placu boju, albo dodatkowe wyjasnienia gdzie wyje, jak i kiedy.
Napisany 11 listopada 2007 - 03:02
Napisany 11 listopada 2007 - 11:09
Jesteś troszke w błędzie, ponieważ łożysko od sprężarki też może szumieć i wcale nie jest tak, że odrazu sprężarka stanie.przypuszczam ze sprezarka od klimy odpada bo zazwyczaj jak sie lozysko sypnie to wogle sie jej nieda ruszyc
generalnie może to być coś innego, ale szum słychać z prawej strony stojąc przodem, nie jest jednostajny, nasila się i cichnie...
Napinacz paska klinowego lub łożysko sprężarki.
Napisany 11 listopada 2007 - 11:14
Napinacz paska klinowego lub łożysko sprężarki.
napinacz jest z lewej strony stojąc przodem...
Napisany 11 listopada 2007 - 11:21
Bulczas nie chodzi tutaj o to gdzie co jest po jakiej stronie tylko od czego jest najczęściej szum w omedze.napinacz jest z lewej strony stojąc przodem...
Tak samo możesz mieć szum od łożyska alternatora i też może ci się wydawać że szumi bardziej z prawej strony, gdzie alternator jest wogóle z lewej strony.
nie mam koncepcji jak na 100% zdiagnozować problem....
Omega 3.0 ma tak napchane pod maską, jeśli chce sie dokładnie sprawdzić skąd jest szum, to sprawdza się to za pomocą specjalnego przyrządu ( coś w podobie jak słuchawki lekarskie), albo za pomocą drewnianego kijka, który przykłada się jednym końcem na daną cześć , a drugi koniec dotyka się do ucha.

Skąd pochodzi szum to najszybciej sprawdzisz w 2.0 bo jest sporo wolnego miejsca. :mrgreen:
Napisany 11 listopada 2007 - 11:29
Naprawdę jest to dobry domowy sposób. :bigok:chyba na kijek bede próbować...